Archívum » Elnökségi ülések jegyzőkönyvei

 

Itt találhatók a Magyar-Vietnámi Baráti Társaság elnökségi üléseinek jegyzőkönyvei:

 

MVBT elnökségi ülés

2020.02.06-én 18,00-20,00

Honvéd Kulturális Központ

 

 

 I.        Jelen volt:   Dr. Botz László

Bányai Levente

                   Dr. Kovács Tamás

                   Nagy Gyula

Kolossváry Miklós (EB)

Heiszmann György (EB)

Vermes József (EB)

 

II.        Megbeszélt kérdések: 

A meghirdetett napirend előtt az elnök köszöntötte Nagy Gyulát, aki tizenegy hónapos kórházi kezelés után ismét megjelent és kész folytatni munkáját az elnökségben. Az elnök kiemelte Nagy Gyula hatalmas akaraterejét, amely visszahozta őt körünkbe. További javulást és jó egészséget kívánunk, hogy munkájával továbbra is támogassa Társaságunk tevékenységét.

1.      Az elnök tájékoztatta az elnökséget a „Magyar katonák Dél-Vietnamban, 1973-1975” c. könyv előkészületeiről, amelynek keretében a kézirat 2019.01.19-én leadásra került a Zrínyi Kiadóban. A Kiadó igazgatójával történt egyeztetés alapján a könyv hivatalos bemutatójára 2020.05.25-én kerülhet sor a Nemzet Közszolgálati Egyetemen (Ludovika).

 

2.      Az elnök tájékoztatást adott ”A háború szomorúsága” c. vietnami háborús regény magyarországi kiadása előkészítésének eddig megtett folyamatáról, amelynek keretében 2019.12.06-án, a könyv fordítója, Bakos Ferenc, illetve Nagy Péter, Cseh Erzsébet, Nguyen Tien Chi és Dr. Botz László részvételével a lehetőségek megbeszélésére került sor.

Dr. Botz László 2019.12.19-én, a lehetőségek felmérésére előzetes megbeszélést folytatott a Zrínyi Kiadó vezetőjével, majd ennek alapján 2020.01.10-én Szabó István HM honvédelmi államtitkártól kérte a könyv kiadásának támogatását, engedélyezését.

Az engedély alapján 2020.01.17-én a könyv kiadására vonatkozó szerződéskötés megbeszélésére került sor a Zrínyi Kiadóban, meghatározásra került a kézirat leadásának határideje (2020.03.31.), illetve a könyvbemutató tervezett dátuma (2020.09.04.).

3.      A Magyarországi Vietnamiak Egyesületet ügyvezető elnökhelyettese FB-n közzétett beszámolója alapján az elnök tájékoztatást adott az Egyesület által, 2019 Karácsony alkalmából szervezett adománygyűjtő akciójáról, amely során több, mint négy millió forint értékben juttattak adományokat Budapest 11 kerületében 17 intézmény részére.

Nagyra értékeljük vietnami barátaink nagylelkű tevékenységét, köszönjük!!

4.      Az elnök röviden értékelte a Magyarországi Vietnamiak Egyesülete által, 2020.01.15-én a Gellért Hotelben rendezett Holdújévi fogadást, amelyre Társaságunk több tagja is meghívást kapott. A nagyszabású rendezvényen a Holdújév köszöntése mellett hangsúlyosan került említésre a magyar-vietnami diplomáciai kapcsolatok 70. évfordulója.

A fogadáson lehetőség nyílt Nguyen Tien Thuc nagykövettel, Vu Quy Duong MVE elnökkel és a KKM szakmai tanácsadójával, Gelencsér Ágnessel beszélgetést folytatni az évforduló megünneplése további rendezvényeiről, illetve az együttműködésünk még aktívabbá tételéről.

5.      Az elnök jelezte, hogy a magyarországi vietnami közösség 2020.01.25-én nagyszabású holdújévi ünnepséget szervezett a Lurdy Házban, ahol a megjelent mintegy 1600 főnyi közönség magyar és vietnami művészek kulturális műsorát, valamint a vietnami konyhaművészet remekeit élvezhette.

Társaságunk magyar tagjai közül a rendezvényen Engedi Sándor és Vámos János   tagtársaink vettek részt.

6.      Az elnök jelentett az elnökségnek az elmúlt időszakban, a 70. évforduló megünneplésére tervezett helyszínekre vonatkozó tárgyalásairól:

a.       2020.01.10-én Szabó István HM Honvédelmi Államtitkárral;

b.      2020.01.14-én Gyila Péterrel, a HM Nemzetközi Együttműködési Főosztály vezetőjével;

c.       2020.01.16-án Rappaport Dórával, a Corvin Művelődési Ház (XVI. kerület) szakmai igazgatóhelyettesével;

d.      2020.01.17-én Béres Andrással, Óbuda-Békásmegyer (III. kerület) alpolgármesterével;

e.       2020.01.21-én Kovács Péterrel, Budapest XVI. kerület polgármesterével;

f.        2020.01.29-én László Tiborral, a székesfehérvári Nyitrai úti Közösségi Ház vezetőjével;

g.      2020.02.04-én Sipost Laurával, az Óbudai Kulturális Központ referensével.

h.      Dr. Kovács Tamás megbeszélést folytatott Kaposvár polgármesterével.

A tárgyalások során a megkeresett felek pozitívan fogadták a megemlékezésre  vonatkozó ajánlatainkat, az aktuális időpontok egyeztetése folyamatban van.

7.      Székesfehérváron, a Nyitrai úti Közösségi Ház már február hónapra befogadta  javasolt rendezvényünket, amelyet a Ház vezetőjével történt megállapodás szerint a következők szerint tervezünk megvalósítani:

a.       2020.02.16.10,00-kor Fotó- és kisplasztikai kiállítás megnyitása, megemlékezés a diplomáciai kapcsolat 70 évéről (Váraljai Márton előadása);

b.      2020.02.18.18,00-kor Filmvetítés („Dunának, Mekongnak egy a hangja”, „Partizán szerelem”, „Magyarok a vietnami háborúban”)

A kiállítás előkészítésével kapcsolatos szállítási és berendezési feladatokat Dr. Botz László (fotókiállítási anyag) és Heiszmann György (kisplasztikai anyag) végzi.

8.      Az elnök bejelentette, hogy Váraljai Márton alelnök közreműködésével az Albertirsai Testvérvárosi és Kulturális Egyesület „Beszélgetések a vietnami holdújévi szokásokról, Indokínáról, a buddhizmusról, magunkról” címmel 2020.02.07-én a Móra Ferenc Művelődési Házban szervez „beszélgetős estet”.

A 70. évforduló megünneplése további lehetséges helyszíneivel kapcsolatban az elnökség részéről

-          Nagy Gyula egyeztet a Honvéd Kulturális Központban működő Nyugdíjas Klub vezetésével egy márciusi időpontot (208.teremben) az MVBT tagság rendezvényéhez;

-          Bányai Levente kapcsolatot keres Szentendre önkormányzata felé;

-          Dr. Botz László kapcsolatot keres – Dr. Kissné Dr. Do Thi Dong Xuan közvetítésével – a Gödöllői Szent István Egyetem vezetése felé;

-          Dr. Botz László kapcsolatot keres – Dr. Tran Quoc Binh közvetítésével – a Debreceni Egyetem vezetése felé.

A háború befejezése 45. évfordulójáról való megemlékezéshez

-          Nagy Gyula tájékozódik a Honvéd Kulturális Központban megrendezhető kisplasztikai kiállítás (Farkas Aladár műveiből) lehetőségéről;

-          Nagy Gyula felveszi a kapcsolatot a Szentendrei Altiszti Akadémia vezetésével a „Magyarok a vietnami háborúban” c. film vetítése érdekében;

-          Nagy Gyula felveszi a kapcsolatot a Szolnoki Békekiképző Központ vezetésével a „Magyarok a vietnami háborúban” c. film vetítése érdekében;

 

9.      Az elnök tájékoztatta az elnökséget a SolveArt filmvállalat tulajdonosával, György Leával 2020.01.07-én folytatott megbeszéléséről:

a.       2020.02.24-én HCM városban aláírásra kerül a magyar-vietnami koprodukciós játékfilmre vonatkozó megállapodás;

b.      a 70. évfordulós ünnepségekről filmet forgatnak HCM városban és Hanoiban;

c.       Levetítik a „Dunának, Mekongnak egy a hangja” és a „Magyarok a vietnami háborúban” c. filmeket HCM városban és Hanoiban;

d.      Részt vesznek és forgatnak a VMBT tisztújító kongresszusán 02.29-én.

 

A filmes csoporttal biztosítják Dr. Botz László kiutazását is, így az elnök részt vesz és felszólal a VMBT kongresszusán, a MVBT nevében megajándékozza a (10 év után) leköszönő Nguyen Dang Vang elnököt.

 

10.  Az elnök tájékoztatta az elnökséget a Magyar Geofizikusok Egyesületének megkereséséről, a Zelei Gábor elnökkel és Dr. Komlóssy György úrral 2020.02.04-én folytatott megbeszélésről, amelyen a MVBT támogatását és segítségét kérték egy Hanoiban megrendezésre tervezett kiállítás megrendezése feltételeinek kialakításához. Az elnök ígéretet tett a kérés/javaslat továbbítására mind Őry Csaba nagykövet, mind Dr. Baloghdí Tibor főkonzul felé.

 

11.  Nagy Gyula tájékoztatást adott a 2020.04.07.11,45-kor esedékes koszorúzási ünnepség előkészületeiről, amelynek során tájékoztatást és meghívókat küldött a HM és BM illetékeseinek, illetve intézkedett a helyszín és lebonyolításban résztvevő katonaállomány biztosítására.

 

12.  Az elnökség kijelölte az MVBT-MVE által közösen szervezendő 2020 tavaszi Baráti Találkozó időpontját: 2020.05.07.18,00

 

A helyszínt illetően az elnök jelezte, hogy Faludi Tamás (a korábbi rendezvényeken cateringet biztosító étteremvezető) megkereste és javaslatot tett új helyszínre, a River Estate Irodaház éttermében a korábbiakkal megegyező feltételek mellett tudja kulturális körülmények között biztosítani az ellátást. Az elnökség részéről Heiszmann György tagtársunk személyesen méri fel a helyszínt.

 

13.  A vietnami veterán ösztöndíjasok 2020. májusi beutazásával kapcsolatos előkészítő munkára vonatkozóan az elnök jelentette:

a.       Szabó István HM honvédelmi államtitkárral egyeztette a javasolt programot, aki jóváhagyólag kijelölte a HM felelős szervezetét (HM Nemzetközi Együttműködési Főosztály – Rácz István őrnagy)

b.      a csoport – a jelenlegi információk szerint 05.22-én érkezik Budapestre;

c.        a katonai programot 05 25-re (hétfő) tervezzük:

                                                                          i.      Koszorúzás a Petőfi laktanyában

                                                                       ii.      Ebéd a Petőfi laktanyában

                                                                     iii.      Látogatás a Közszolgálati Egyetemen (tájékoztató a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar-ról)

                                                                      iv.      a „Magyarok Dél-Vietnamban, 1973-1975” c. könyv bemutatója a Ludovikán

                                                                        v.      Fogadás a Honvéd Kulturális Központban.

 

14.  Az elnök jelezte, hogy a Pán Ázsiai Fesztivál 2020. szeptember 24-27 szervezőitől megkeresésé érkezett, amelyben támogatást kérnek a rendezvény lebonyolításához. Az elnök javaslatát elfogadva továbbítjuk a kérést a Magyarországi Vietnamiak Egyesületéhez, akik illetékesek lehetnek a fesztiválon való részvételben is.

 

15.  Az elnök jelezte, hogy az aktuális rendezvénynaptár megtekinthető a Társaság honlapján.

 

16.  Szervezeti kérdések között az elnök jelezte:

a.       Az elnökség 2019. decemberi javaslatára (elnökség mandátumának meghosszabbítása, ennek szellemében az Alapszabály módosítása, a közgyűlés elhalasztása) a tagság 53,43 %-a reagált és elfogadta a javaslatot.

 

Ennek értelmében az elnökség határozatot hozott az Alapszabály módosítására:

Alapszabály VI. fejezetében („A Társaság Ügyvitele és Képviselete”) a 6.1. pont első mondatában a „Dr. Botz Lászlót bízzák meg két év időtartamra” helyett „Dr. Botz Lászlót bízzák meg öt év időtartamra”,  valamint a harmadik mondatban a „Az elnököt, az elnökség és az ellenőrző bizottság tagjait a továbbiakban két évenként a Társaság tagsága választja meg” helyett „Az elnököt, az elnökség és az ellenőrző bizottság tagjait a továbbiakban öt évenként a Társaság tagsága választja meg” rész kerül.

b.      Az elnök sajnálattal jelentette be, hogy Dr. Füstné Tran Thi Hanh, elnökségi tagunk férje, Dr. Füst Antal 2020.01.28-án, tovább Id. Szetei Ferenc tagtársunk 2020.02.04-én elhunyt. Részvétünket fejezzük ki a családtagok felé!

c.       A MVBT aktuális taglétszáma 130 fő tevékenységünkről közzétett információkat a FB-n 452 fő követi.

 

17.   Az elnök tájékoztatást adott a Társaság aktuális pénzügyi helyzetéről,

a 2019.decemberi pénzmozgás (bevételek, kiadások):

      tagi támogatás                        45.000.- Ft

      kiadás (banki költség)              1.430.- Ft

a 2020.januári pénzmozgás (bevételek, kiadások):

      tagi támogatás                        30.000.- Ft

      kiadás (banki költség)              2.458.- Ft

 

Bankszámlán:       260.897.- Ft

Házi Pénztárban   227.815.- Ft

Összesen:              488.712.- Ft

 

18.  Az elnökség következő ülését 2020.03.11-én 18,00.kor tartja a Honvéd Kulturális Központ 218. termében.

               

-                   

MVBT elnökségi ülés

2019.11.14-én 18,00-19,30

Honvéd Kulturális Központ

 

 

 I.        Jelen volt:   Dr. Botz László

               Bányai Levente

Dr. Füstné Tran Thi Hanh

Dr. Kovács Tamás

Nguyen Duc Thuan

Váraljai Márton

Kolossváry Miklós (EB)

Heiszmann György (EB)

Vermes József (EB)

 

 

II.        Megbeszélt kérdések: 

1.                 Az elnök tájékoztatást adott Nagy Gyula állapotáról, Társunk önállóan, járókerettel sétál. Jelentős javulás tapasztalható állapotában, amely óriási akaraterejének köszönhető. Várhatóan december közepén elhagyja az intézetet.

Dr. Füstné Tran Thi Hanh másik elnökségi tagunk, Nguyen Thanh Huong állapotáról számolt be, jelezte, hogy a lábadozás és a gyógyulás folyamata lassú.

Az elnökség várja, hogy Gyula és Huong mielőbb részt vegyen a munkában, további gyógyulást kívánunk társainknak.

2.                 Az elnök tájékoztatta az elnökséget az új magyar katonai attasé kiutazásáról, illetve arról az örömteli tényről, hogy vietnami katona veterán társaink nagy szeretettel (be)fogadták Gyuricza ezredest és családját. Munkájához sok sikert kívánunk!

3.                 Az elnök beszámolt a Magyar – Bajor Társaság 11.07-i rendezvényéről, amelyre meghívást kaptunk, s az elnök rövid előadást tartott a NEFB tevékenységről.

4.                 Az elnökség döntése alapján elvetettük az év végi rendezvény gondolatát.

5.                 Az elnök sorra vette a Magyar-Vietnami diplomáciai kapcsolatok felvétele 70. évfordulójára (2020) tervezett – lehetséges - programok alakulását.

1.     Megállapította, hogy Bao Ninh: „A háború szomorúsága” c. könyv magyar kiadása lehetőségeiről 09.19-én,  a szerzővel, Bakos Ferenccel, a Sárkány Centert képviselő Nagy Péterrel, valamint Cseh Erzsébet lektorral folytatott megbeszélést követően, a megállapodott feladatokat illetően - a lehetséges kiadó felkeresése előtt a könyv szinopszisának elkészítése (Cseh Erzsébet), illetve a vietnami szerző engedélyének megszerzése (Nagy Péter) – nem történtek lépések, így a lehetséges kiadóval sem lehetett tárgyalni. Az aktuális helyzetben kétséges a könyv időbeni nyelvi és stilisztikai korrekciója. Heiszmann György ajánlatot tett a könyv angol nyelvű változatából egy magyar fordítás elkészítésére, de a kiadáshoz továbbra is szükség van a szerző és az eredeti kiadó engedélyéhez, amit a fordítás készenléti állapota szerint lehetséges megkérni.

2.     Az elnök megbeszélést folytatott György Leával, a SOLVE ART filmkészítő Kft tulajdonosával 11.12-én az általuk készített NEFB filmek bemutatása lehetőségeiről. György Lea átadta a filmeket és engedélyezte azok bemutatását a Társaság által szervezett rendezvényeken.

A Kft. továbbra is kész a diplomáciai kapcsolatok felvétele 70. évfordulójának 2020. évi megünnepléséről (vietnami és hazai helyszíneken) film készítésére, ennek költségeire viszont szükséges támogatókat találni.

György Lea ugyancsak jelezte, hogy együttműködési megállapodást készített elő és írt alá egy magyar-vietnami nagyjátékfilm elkészítésére. A tervezett film (első a maga nemében) összköltségvetése 330 millió forint, amelynek 80 %-át a Kft. vállalta, A fennmaradó részhez viszont támogatókat (akár bartel formában) szükséges keresni, amihez Társaságunk segítségét kérte.

3.     Az elnökség döntése szerint a tervezett megemlékezések programjaként Váraljai Mártonnak a diplomáciai kapcsolatok alakulásáról összeállított előadását, fotó vagy festmény kiállítást és filmbemutatót veszünk számításba.

4.     A 70. évforduló megemlékezés-sorozat keretében bemutatásra tervezett, készülő – „Magyarok Dél-Vietnamban, 1973-75” c. könyv készenléti állapotáról az elnök jelezte, hogy a szerzők kérésére a leadási határidőt a kiadó december 20-ra módosította.

5.     A szervező bizottsággal történt egyeztetés szerint a katona-veteránok jövő évi magyarországi látogatása során, a kapcsolatos katonai programok (látogatás a Petőfi laktanyában, találkozó az MVBT tagjaival, találkozó a HM képviselőivel) 2020. május 22-én kerülhetnek lebonyolításra.

6.     A 70. évforduló megünneplése sorában a Társaságunk által tervezett rendezvények lehetséges helyszíneire vonatkozóan szükséges az illetékes hivatalokat (önkormányzatok, kulturális központok, felsőoktatási intézmények) személyesen felkeresni 2020. január végéig. A döntés szerint az adott intézményeket

            - Budapest III. kerületében Dr. Botz László és Váraljai Márton,

            - Budapest XI. kerületében Dr. Botz László és Dr. Kovács Tamás (önkormányzat), illetve Dr. Botz László és Kolossváry Miklós (Őrmezei Közösségi Ház),

            - Budapest XVI. kerületében Dr. Botz László, Dr. Füstné Tran Thi Hanh és Nguyen Duc Thuan,

            - Szentendrén Dr. Botz László és Bányai Levente,

            - Kaposváron Dr. Botz László és Dr. Kovács Tamás,

            - a Szent István Egyetemen (Gödöllő) Dr. Botz László és – felkérésünk alapján - Dr. Kissné Do Dong Xuan,

            - a Műszaki Egyetemen Dr. Botz László és – felkérésünk alapján –

            - a Debreceni Egyetemen Dr. Botz László és – felkérésünk alapján – Dr. Tran Quoc Binh,

            - a Radnóti Miklós iskolában Dr. Botz László, Dr. Kovács Tamás és Nguyen Duc Thuan keresi fel és egyeztet a lehetséges programról.

6.                 Az elnök ismertette Euras Nguyen-nek a Társasághoz címzett kérést, amelyben segítségünket kérte magyar édesapja felkutatásában. Az elnök jelezte, hogy a hivatalos szerveknél történt tájékozódás mellett a FB-n is közzétette a kérést. A reagálások nem vezettek eredményre.

7.                 Az elnök bejelentette, hogy a Társaság létszáma 131 fő. Jelezte, hogy 2019-ben a tagságból 29 főtől – a kiküldött figyelmeztetés ellenére - nem érkezett támogatás.

Bejelentette, hogy információinkat a FB-on – a mai napig – 395

fő követi.

Az elnök jelezte, hogy kérés érkezett Medgyesi Boglárka részéről, aki a NEFB első csoportjába szolgálatteljesítésre kiutazott, majd hazatérése után, 46 évesen (1994-ben) elhunyt Medgyesi Zsigmond nevű édesapjáról szeretne információkat kapni.

Igyekszünk a NEFB I. csoport tagjaitól információkat gyűjteni a kérés teljesítésére.

8.       Az elnök tájékoztatást adott a Társaság 2019.11.14-i pénzügyi

helyzetéről, október hónapban nem érkezett tagi támogatás, illetve 1.619 Ft banki költség kiadás történt.

A társaság aktuálisan 413.976 Ft-tal rendelkezik (286.161.- Ft.

bankszámlán, illetve 127.815.- Ft. a házi pénztárban).

    10.   Következő elnökségi ülés időpontja: 2019.12.12.18,00; helyszíne

            a Honvéd Kulturális Központban (218.terem).

 

 

MVBT elnökségi ülés

2019.08.05-én 18,00-19,00

Honvéd Kulturális Központ

 

 

 I.        Jelen volt:   Dr. Botz László

                            Bányai Levente

Dr. Füstné Tran Thi Hanh

Dr. Kovács Tamás

Le Kim Thoa

Nguyen Duc Thuan

Nguyen Thanh Huong

Kolossváry Miklós (EB)

Heiszmann György (EB)

Vermes József (EB)

 

 

II.        Megbeszélt kérdések: 

 

1.                 Az elnök tájékoztatást adott  Nagy Gyula állapotáról, jelezte, hogy Váraljai Márton 07.23-án, illetve az enök – Vo Van Mai társaságában – 07.29-én meglátogatta őt, s jelentős javulást tapasztaltak állapotában. Erős akarattal végzi a gyógytorna gyakorlatokat, mielőbb lábra akar állni. Augusztus közepén várhatóan műtéti beavatkozást hajtanak végre a lábán, amitől a lábra állás lehetőségét várják.  Az elnökség tagjainak bemutatta a 07.29-én készített fotót, amelyen Vo Van Mai üdvözli Nagy Gyulát.

Barátunknak, veterán társunknak mielőbbi felgyógyulást kívánnak az elnökség tagjai!!

2.                 Az elnök tájékoztatást adott a „Magyarok Vietnamban 1973-1975” c. könyv készenléti állapotáról, bejelentette, hogy a Zrínyi Kiadó elkészítette az átadott  fotók és diák szkennelését, jelenlegi feladat az anyag pontosítása, azonosítása, feliratozása.

A készülő könyvhöz Kemény János elkészítette a kontingens parancsnokok életrajzát, valamint az egyes körzetek általános bemutatását, valamint írásos hozzájárulások érkeztek: Gergely Lászlótól, Bányai Leventétől és Vermes Józseftől.

3.                 Az elnök jelezte, hogy megkeresés érkezett Dr. Szemlédy Ferencné részéről (édesapja, Farkas László a NEFB magyar kontingens harmadik váltásában teljesített szolgálatot Dél-Vietnamban), aki a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karát tanult 1978-83 között és vietnami csoporttársnőinek elérhetőségét kérte. Az elnök továbbította a kérést Hanoiba, ahonnan Vu Hoai Chuong barátunk rövid időn belül megadta a kért elérhetőségi adatokat.

4.                 A vietnami volt ösztöndíjas katonák csoportjának 2020. májusra tervezett látogatása előkészítésében tett lépéseinkről (látogatás a Petőfi laktanyában,és az NKE Hungária úti kampuszán) az elnök 07.26-án tájékoztatta Vo Van Mai-t, a szervező bizottság elnökét.

5.                 Az elnökség megtárgyalta a 2019. 09.06-ra tervezett „Baráti Találkozó” előkészítésének helyzetét.

a.     Helyszín biztosítása megtörtént (Bányai Levente)

b.     Program javaslat (Dr. Füstné Tran Thi Hanh)

c.      08.27.14,00-n kerül sor a catering megbeszélésre a Geodézia Étterem vezetőjével és a technikai biztosítást intéző munkatárssal.

d.     A rendezvényre szóló meghívókat az MVE illetékes vezetőivel tervezett 08.07-i megbeszélést követően küldjük ki.

6.                 Az elnök bejelentette, hogy az ASEAN megalakulása 52. évfordulója alkalmából szervezett, 08.08-i ünnepségre meghívást kapott, a rendezvényen a MVBT képviseletében részt vesz.

7.                 Nguyen Duc Thuan bejelentette, hogy az Európában élő Vietnamiak Szövetsége, öt európai országban élő vietnamiak részvételével 08.17-én 08.30-tól sporteseményt (Labdarugó torna) rendez a budapesti (X. ker.) Spartacus Sporttelepen.

8.                 Az elnök tájékoztatást adott a Társaság 2019.07.31-i pénzügyi helyzetéről, illetve jelezte, hogy emlékeztető leveleket küldött a támogatásokról „elfelejtkezett” tagoknak (31 kiküldött levél, 7 reagálás).

-    Június-júliusi pénzmozgás (bevételek, kiadások)

i.      Tagi támogatás:     41.000.-

ii.      Kiadás:                    7.115.-    (Banki költség )

Bankszámlán:                  364.207.-

Házi   pénztárban:            324.815.-

  Összesen:                         689.012.- Ft.

        

9.                 Az elnökség döntése szerint a következő elnökségi ülés időpontja:  2019.09.12.18,00  (Honvéd Kulturális Központ 2018. terem).

 

 

MVBT elnökségi ülés

2019.06.20-án 18,00-19,00

Honvéd Kulturális Központ

 

 I.        Jelen volt:   Dr. Botz László

                            Bányai Levente

Dr. Füstné Tran Thi Hanh

Dr. Kovács Tamás

Nguyen Duc Thuan

Nguyen Thanh Huong

Váraljai Márton

Kolossváry Miklós (EB)

Heiszmann György (EB)

Vermes József (EB)

 

II.        Megbeszélt kérdések: 

1.                 Az elnök tájékoztatást adott  Nagy Gyula állapotáról, jelezte, hogy az elmúlt héten jelentős javulás következett be állapotában, eszik, iszik, beszélget, telefonál. Az elnökség tagjainak bemutatta a 06.18-án készített video felvételt, amelyen Nagy Gyula üdvözli az elnökség tagjait.

2.                 Az elnök beszámolt a Vizsgázók – Had és Kultúrtörténeti Esték keretében, 05.16-én, a Szentendrei Altiszti Akadémia Művelődési Otthonában megrendezett fotó-kiállításról és kerekasztal beszélgetésről, amelynek témája a vietnami háború, illetve a NEFB magyar tagozatának munkája volt. A Kondor László fotóművész kiállítását követő, Hatos Gyula, az MTV 5. csatorna szerkesztőjének moderálásával folytatott beszélgetésben Dr. Botz László, Bányai Levente és Dr. Nagy Tamás, illetve Kondor László vettek részt.

3.                 Az elnök bejelentette, hogy 05.22-én konzultált a Zrínyi Kiadó vezetőjével, szkennelésre átadta az összegyűjtött fotókat és diákat, amely munka várhatóan 06.30-ra készül el. 06.18-án egy újabb adag fotó került átadásra.

4.                 Az elnök jelentette, hogy a MVBT képviseletében, Koller Endre és Vermes József társaságában 05.29-én részt vett a Békefenntartók Napja, pákozdi ünnepségén és koszorút helyeztek el a békefenntartók emlékművénél.

5.                 Az elnök tájékoztatta az elnökséget, hogy a vietnami volt ösztöndíjas katonák csoportjának 2020. májusra tervezett látogatása előkészítésére szervező bizottság alakult, amely 05.30-én megtartotta alakuló ülését, meghatározta a szervezési feladatokat, kijelölte a felelősöket. Az ülésre meghívást kapott az MVBT elnöke, akit felkértek a rendezvény megszervezése támogatására.

-    Azt előzetes elképzelések szerint a rendezvényre Vietnamból mintegy 100 fő érkezik, Budapesten csatlakozik további 30-50 fő a Magyarországon élő vietnamiak köréből;

-    Az eseményt a Magyar – Vietnami diplomáciai kapcsolatok felvétele 70. évfordulója keretében tervezik megrendezni;

-    Tervezik meglátogatni az egykori kollégiumi elhelyezésüket a Petőfi laktanyában, ahol megkoszorúzzák az épületen elhelyezett emléktáblát, találkoznak a Magyar Honvédség képviselőivel és ebéden vesznek részt az objektum éttermében;

-    Tervezik meglátogatni az oktatási intézményeket (BME, ELTE, Zrínyi);

-    Értékelnék, ha a magyar fél (HM) fogadást rendezne a Honvéd Kulturális Központban, amelyen részt vennének a nagykövetség, a MVE és az MVBT képviselői is;

-    Budapesti és vidéki (Balaton, Eger) kirándulásokat is szerveznek.

 

Az elnök

-    megbeszélést folytatott Dr. Pohl Árpád ddtbk-kal, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánjával, aki ígéretet tett a Hungária úti kampusz meglátogatása biztosítására;

-    levélben kérte Szabó István HM államtitkárt, a jelzett fogadás biztosítására (válasz a kérésre eddig nem érkezett).

6.                 Az elnök jelezte, hogy a nagykövetségtől kapott információ szerint a nagykövetség 08.29-én rendez fogadást a vietnami nemzeti ünnepi alkalmából.

7.                 Az elnökség tárgyalt a 2019. őszre tervezett „Baráti Találkozó” részleteiről

- tekintettel a nagykövetség által szervezett fogadás időpontjára, az elnökség a Baráti Találkozót 09.06-ára tervezi;

- a korábbi gyakorlatnak megfelelően a Baráti Találkozót a MVBT a MVE-vel együtt rendezi, erre vonatkozóan az elnök levélben tesz javaslatot az MVE elnökségének;

- a helyszín biztosítására az elnökség Bányai Leventét kérte fel;

- a rendezvény programjának összeállítására, megszervezésére az elnökség Dr. Füstné Tran Thi Hanh-t kérte fel;

        

Tájékoztatás a Fővárosi Törvényszék végzéséről (Dr. Botz László)

8.                 Az elnök bejelentette, hogy a Fővárosi Törvényszék elrendelte az „egyesület” megszűnésére vonatkozó hirdetmény közzétételét, s amennyiben a szervezettel szemben fennálló követelés bejelentésére nem kerül sor, a bíróság hivatalból végzéssel megindítja az egyszerűsített törlési eljárást.

9.                 Az elnök tájékoztatást adott  a Társaság 2019.06.20-i pénzügyi helyzetéről :

 Májusi pénzmozgás (bevételek, kiadások)

 i.      Tagi támogatás:     10.000.-

 ii.      NAV visszatérítés:    1.582.-

 iii.      Kiadás:                    9.216.-    (Banki költség,

                                                         koszorú)

Bankszámlán:                  330.160.-

Házi   pénztárban:            296.720.-

  Összesen:                         626.880.- Ft.

10.            Nguyen Duc Thuan bejelentette, hogy a Magyarországi Vietnamiak Egyesületének vezetősége 2020-ban egy Baráti Találkozót (vidéki kirándulás) kíván szervezni a MVBT tagjaival és családtagjaikkal. A részletek egy későbbi időpontban történő megbeszélésében az elnök és Váraljai Márton képviseli Társaságunkat.

11.            Az elnök tájékoztatást adott a Nemzetek Háza Egyesület 05.29-i üléséről, a kapott jegyzőkönyv alapján.

12.            Az elnökség döntése szerint a következő elnökségi ülés időpontja:  2019.08.05.18,00  (Honvéd Kulturális Központ 2018. terem).

 

 

 

MVBT elnökségi ülés

2019.05.14-én 18,00-19,00

Honvéd Kulturális Központ

 

 I.        Jelen volt:   Dr. Botz László

                            Bányai Levente

Dr. Füstné Tran Thi Hanh

Le Kim Thoa

Nguyen Thanh Huong

Váraljai Márton

Kolossváry Miklós (EB)

Vermes József (EB)

 

II.        Megbeszélt kérdések: 

1.                 Dr. Botz László és Bányai Levente tájékoztatta az elnökséget Nagy Gyula állapotáról. Jelezték, hogy a további kezelésre áthelyezték a Honvéd Kórház Rehabilitációs Intézetébe, Budakeszire. Általános állapotát tekintve némi javulás tapasztalható.

Tovább gyógyulást kívánunk beteg elnökségi társunknak.

2.                 Az elnök röviden értékelte a  04.26-i Baráti Találkozót, megállapítva, hogy a rendezvény összességében az elvárásoknak megfelelően zajlott le.

3.                 Az elnök bejelentette, hogy írásban nyilvánította a Baráti Társaságunk tagságának részvétét a nagykövetség felé Le Duc Anh, korábbi államfő elhunyta alkalmából.

4.                 Az elnök pozitívan értékelte Váraljai Márton 05.07-i Dien Bien Phu előadását, amely méltó megemlékezés volt a 65 évvel ezelőtti győztes ütközetnek.

5.                 Az internetről, valamint Vo Van Mai és Pham Vet Son alelnökökkel folytatott megbeszélések alapján az elnöktájékoztatást adott a VMBT tervezett V. Kongresszusának előkészületeiről.  Az október-november hónapban esedékes kongresszuson tisztújítás is várható, mivel a jelenlegi elnök egészségügyi okok miatt nem vállalja tovább a tisztséget.

6.                 Az elnök jelezte, hogy a Nemzetek Háza soron következő rendes közgyűlése 05.25-én kerül megrendezésre. Az elnökség tagjainak elfoglaltsága miatt Dr. Kovács Árpádot, a NH FB elnökét kérjük fel a z MVBT képviseletére.

7.                 Az elnök tájékoztatást adott az egykori, Magyarországon tanult vietnami katonai ösztöndíjasok tervezett magyarországi „nosztalgia látogatásáról”, amely várhatóan 2020. májusában kerül sorra. Információink szerint mintegy 80-90 fő érkezik a program keretében, terveik szerint az egykori oktatási intézmények meglátogatásán túl találkozni kívánnak a nagykövetség, a Magyarországi Vietnamiak Egyesülete és a MVBT képviselőivel.

8.                 Az elnök bejelentette, hogy a szentendrei székhelyű „VIGYÁZÓK, Had- és Kultúrtörténeti Egyesület” a Hadtörténeti Esték programsorozat keretében fotó kiállítást és kerekasztal beszélgetést szervez a vietnami háborúról, a NEFB tevékenységről a Szentendrei Altiszti Akadémia Művelődési Otthonában 05.16-án, amely rendezvényre meghívták Társaságunk tagságából az elnököt, Bányai Leventét és Dr. Nagy Tamást. A rendezvényről FB-n tájékoztattuk az érdeklődőket.

9.                 Az elnök jelezte, hogy a 05.19-én esedékes zalaegerszegi megemlékezésre vonatkozóan (tisztelgés a Ho Chi Minh szobornál) nem kaptunk információt a nagykövetségtől. Az elnök jelezte, hogy 05.19-én lerója tiszteletét a szobornál.

10.            A pákozdi Békefenntartók Napja rendezvényre vonatkozóan még nem kaptunk tájékoztatást, az elnök információkat kér Társaságunk székesfehérvári tagjai útján.

11.            Az elnök bejelentette, hogy a MVBT civil társaság aktuális taglétszáma 112 fő. Jelentősnek ítélte, hogy a Társaság FB oldalát 328 fő követi, tehát jelentős az érdeklődés tevékenységünkre vonatkozóan.

12.            Az elnök kezdeményezte előkészítő bizottság alakítását a 2020-ban esedékes, a Magyar – Vietnami diplomáciai kapcsolatok felvétele 70. évfordulója méltó megünneplésének tervezésére, előkészítésére. Fontosnak tartotta

a.     egyeztetés kezdeményezését az érdekelt szervezetekkel (KKM, Nagykövetség, MVE)

b.     programjavaslatokként az elnökség részéről felvetődött fotó/képzőművészeti kiállítás szervezése, filmbemutató, könyvbemutató

Váraljai Márton javaslatára az elnök informálisan érdeklődik a vietnami külügyminisztériumban dolgozó kapcsolatától, milyen tervek vannak vietnami részről az évforduló megünneplésére (kulturális küldöttség küldése a közé-európai országokba), amely orientálhatja a mi terveinket. A javasolt előkészítő bizottság ezen információk birtokában alakulhat meg és kezdheti meg munkáját.

13.            Az elnök tájékoztatta az elnökséget a Társaság aktuális (05.14-i) pénzügyi helyzetéről, ennek megfelelően

a.     az április havi pénzmozgás (bevételek, kiadások)

         i.      Tagi támogatás:   140.000.-

         ii.      Kiadás:                283.681.-    (Banki költség,

                                                         rendezvények, koszorú)

                                                         virág, koszorú)

b.     Bankszámlán:              322.349.-

c.      Házi pénztárban:         303.720.-

d.     Összesen:                     626.069.- Ft. áll rendelkezésre.

 

14.            Az elnökség, következő ülését 2019.06.20-án 18,00-kor tartja a Honvéd Kulturális Központ 218.termében.

 

 

 

 

 

MVBT elnökségi ülés

2019.04.10-én 18,00-19,00

Honvéd Kulturális Központ

 

 I.        Jelen volt:   Dr. Botz László

                            Bányai Levente

Nguyen Duc Thuan

Nguyen Thanh Huong

Váraljai Márton

Kolossváry Miklós (EB)

Heiszmann György (EB)

Vermes József (EB)

 

II.        Megbeszélt kérdések: 

1.                               Az elnök és Bányai Levente tájékoztatást adott  Nagy Gyula elnökségi tagunk egészségi állapotáról. Jobbulást és mielőbbi teljes felgyógyulást kívánunk Nagy Gyula barátunknak!

2.                               Az elnök értékelte a 03.27-i Missziós Történetek sorozat keretében  megrendezett, a vietnami helikopter tragédia hátteréről, Hajdú László ny. ezredes kutatásairól szól előadását. Megállapította, hogy az előadás több új, eddig nem ismert részletre is rávilágított, s ezzel elfogadhatóbb magyarázatot adott az esemény bekövetkeztének okaira.

a.                               Az elnök beszámolt a VMBT alelnökeivel, Vo Van Mai-al és Pham Viet Son-nal 04.01-én folytatott megbeszélésekről, amelynek során részletes tájékoztatást kaphattunk

                                                 i.      a VMBT 2019 őszére tervezett, tisztújító kongresszusának előkészületeiről;

                                               ii.      a potenciálisan figyelembe vehető új elnök személyéről;

                                            iii.      a Vietnami Baráti Társaságok Szövetsége új elnökének kinevezéséről;

                                            iv.      a korábban Magyarországon tanult vietnami katonák mintegy 80 fős csoportjának 2020-ra tervezett látogatásáról.

                                               v.      Hanoi Son Tay kerülete Népi Bizottságának elnöke által vezetett delegáció 2019.szeptember hónapra tervezett magyarországi látogatásáról.

3.                               Az elnök röviden értékelte a 04.05-i koszorúzási rendezvényt. Elismeréssel említette, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Katonai Igazgatási Központ kegyeleti részlege vezetőjének, Ganzler Ferencné századosnak hathatós támogatását, amelynek eredményeként Cziboly Csaba sírja felújításra került. Jelezte ugyanakkor, hogy felvette a kapcsolatot Dr. Boda József ny.nb.vezérőrnaggyal, a BM tanácsadó testület békefenntartó missziókkal foglalkozó tagjával, Dylski Aurél sírjának felújítása érdekében.

4.                               Az elnök beszámolt a „Magyar katonák Dél-Vietnamban, 1973-1975” c. könyv készítésének folyamatáról, amely kézirat első része a tervek szerint április végére lesz hozzáférhető, amikor lehetőség adódik a betekintésre, vélemények megfogalmazására.

5.                               Az elnökség megtárgyalta a 04.26-ra tervezett Baráti Találkozó előkészületeit:

                                                 i.      03.15-án megtörtént az egyeztetés a MVE alelnökével, Phung Kim San–el, miszerint a rendezvényt közösen szervezzük és finanszírozzuk;

                                               ii.      Bányai Levente lekötötte a helyszínt a Geodézia Zrt. vezetésénél;

                                            iii.      Az elnök, Bányai Levente és Nguyen Duc Thuan megbeszélést folytatott a Geodézia étterem-vezetőjével, Faludi Tamással, megrendelésre került a felszolgálni tervezett ételsor;

                                            iv.      Dr. Füstné Tran Thi Hanh információi alapján összeállításra és megrendelésre került a rendezvényen felszolgálni tervezett vietnami ételsor, valamint lekötésre került a tervezett kulturális program;

                                               v.      A meghívók (VSZ nagykövetség, MVBT tagság részére) kiküldésre kerültek, a MVE saját tagjai részére önállóan küldi ki a meghívókat;

                                            vi.      A visszajelzéseket 04.22-ig kértük.

6.                               A 05.07-i Dien Bien Phu-i győzelem alkalmából rendezendő előadás előkészületeit illetően az elnök felkérte

                                                 i.      Kolossváry Miklóst a helység (HKK218. terem) biztosításának ellenőrzésére;

                                               ii.      Váraljai Márton-t az előadás megtartására, illetve a kiküldendő meghívók szövegének összeállítására;

7.            &nb


Dokumentumok

Megnevezés Formátum Méret
mvbtelnoksegiulesnapirendje2013.03.26..doc application/doc 26.0 KB
mvbtelnoksegiulesnapirendje2012.08.28..doc application/doc 72.0 KB
mvbtelnoksegiulesfeljegyzes2012.12.14..docx application/docx 19.6 KB
mvbtelnoksegiulesfeljegyzes2012.10.16..docx application/docx 18.5 KB
mvbtelnoksegiulesfeljegyzes2012.09.25..doc application/doc 51.0 KB
mvbtelnoksegiulesfeljegyzes2012.06.19..doc application/doc 49.0 KB
mvbtelnoksegiulesfeljegyzes2012.04.11..doc application/doc 45.0 KB
mvbtelnoksegiulesfeljegyzes2012.03.21..doc application/doc 50.5 KB
mvbtelnoksegiulesfeljegyzes2012.01.18..doc application/doc 52.5 KB
mvbtelnoksegiulesfeljegyzes2011.11.04..doc application/doc 42.0 KB
mvbtelnoksegiulesfeljegyzes2011.11.04..doc application/doc 42.0 KB
mvbtelnoksegiulesfeljegyzes2011.10.05..doc application/doc 62.0 KB
mvbtelnoksegiulesfeljegyzes2011.08.10..doc application/doc 86.0 KB
mvbtelnoksegiulesfeljegyzes2011.05.11..doc application/doc 51.0 KB
mvbtelnoksegiulesfeljegyzes2011.03.17..doc application/doc 55.5 KB
mvbtelnoksegiulesfeljegyzes2011.01.26..doc application/doc 51.5 KB
mvbtelnoksegiulesfeljegyes2014.04.14..doc application/doc 45.5 KB
mvbtelnoksegiulesfeljegyes2014.03.10..doc application/doc 44.0 KB
mvbtelnoksegiulesfeljegyes2014.02.10..doc application/doc 39.5 KB
mvbtelnoksegiulesfeljegyes2014.01.13..doc application/doc 35.0 KB
mvbtelnoksegiulesfeljegyes2013.10.14..doc application/doc 38.5 KB
mvbtelnoksegiulesfeljegyes2013.09.09..doc application/doc 37.5 KB
mvbtelnoksegiulesfeljegyes2013.08.14..doc application/doc 37.0 KB
mvbtelnoksegiulesfeljegyes2013.07.10..doc application/doc 34.5 KB
mvbtelnoksegiulesfeljegyes2013.06.12..doc application/doc 53.0 KB
mvbtelnoksegiulesfeljegyes2013.02.26..doc application/doc 64.0 KB
mvbtelnksgilsfeljegyzs2010.12.08..doc application/doc 53.5 KB
mvbtelnksgilsfeljegyzs2010.10.27..doc application/doc 56.0 KB
mvbtelnksgilsfeljegyzs2010.06.16.doc application/doc 69.5 KB
mvbtelnksgilsfeljegyzs2010.03.30.doc application/doc 48.5 KB
mvbtelnksgilsfeljegyzs2010.02.23.doc application/doc 71.0 KB
mvbtelnksgilsfeljegyzs2009.12.16.doc application/doc 56.5 KB
mvbtelnksgilsfeljegyzs2009.10.14.doc application/doc 50.0 KB
mvbtelnksgilsfeljegyzs2009.09.16.doc application/doc 45.0 KB
mvbtelnksgilsfeljegyzs2009.09.02.doc application/doc 45.5 KB
mvbtelnksgilsfeljegyzs2009.06.23.doc application/doc 48.0 KB
mvbtelnksgilsfeljegyzs2009.05.26..doc application/doc 47.5 KB
mvbtelnksgilsfeljegyzs2009.04.01..doc application/doc 58.0 KB
mvbtelnksgilsfeljegyzs2009.03.04..doc application/doc 51.0 KB
mvbtelnksgilsfeljegyzs2009.01.28..doc application/doc 44.5 KB
mvbtelnksgilsfeljegyzs2008.11.25..doc application/doc 49.5 KB
mvbtelnksgilsfeljegyzs2008.10.14..doc application/doc 50.0 KB
mvbtelnksgilsfeljegyzs2008.08.26.doc application/doc 45.0 KB
mvbtelnksgilsfeljegyzs2008.06.11.doc application/doc 37.0 KB
mvbtelnksgilsfeljegyzs2008.04.16.doc application/doc 56.5 KB
mvbtelnksgilsfeljegyzs2008.01.16.doc application/doc 34.5 KB
mvbt-elnoksegi-ules-feljegyzes-2015.01.21..doc application/doc 47.5 KB
mvbt-elnoksegi-ules-feljegyes-2016.01.06..doc application/doc 52.0 KB
mvbt-elnoksegi-ules-feljegyes-2015.11.16..doc application/doc 48.5 KB
mvbt-elnoksegi-ules-feljegyes-2015.10.05..doc application/doc 55.5 KB
mvbt-elnoksegi-ules-feljegyes-2015.07.23..doc application/doc 50.0 KB
mvbt-elnoksegi-ules-feljegyes-2015.06.10..doc application/doc 55.0 KB
mvbt-elnoksegi-ules-feljegyes-2015.04.20..doc application/doc 41.0 KB
mvbt-elnoksegi-ules-feljegyes-2015.03.23..doc application/doc 55.0 KB
mvbt-elnoksegi-ules-feljegyes-2015.02.23..doc application/doc 66.0 KB
mvbt-elnoksegi-ules-feljegyes-2014.11.17..doc application/doc 51.0 KB
mvbt-elnoksegi-ules-feljegyes-2014.10.13..doc application/doc 49.5 KB
mvbt-elnoksegi-ules-feljegyes-2014.09.10..doc application/doc 47.5 KB
mvbt-elnoksegi-ules-feljegyes-2014.07.21..doc application/doc 59.0 KB
mvbt-elnoksegi-ules-feljegyes-2014.05.12..doc application/doc 45.0 KB
1379012037mvbtelnoksegiulesfeljegyes2013.08.14..doc application/doc 37.0 KB
1355583293mvbtelnoksegiulesfeljegyzes2012.10.16..docx application/docx 18.5 KB
1348669247mvbtelnoksegiulesnapirendje2012.08.28..doc application/doc 72.0 KB
1341407451mvbtelnoksegiulesfeljegyzes2012.06.19..doc application/doc 49.0 KB
1341407383mvbtelnoksegiulesfeljegyzes2012.06.19..doc application/doc 49.0 KB
1328532040mvbtelnoksegiulesfeljegyzes2011.03.17..doc application/doc 55.5 KB
1300464182mvbtelnoksegiulesfeljegyzes2011.01.26..doc application/doc 51.5 KB
1300464134mvbtelnoksegiulesfeljegyzes2011.01.26..doc application/doc 51.5 KB