Közlemények » Elnökségi ülés jegyzőkönyve

Heiszmann György (EB)

Vermes József (EB)

II.        Megbeszélt kérdések:

1.                 Az elnök tájékoztatást adott  Nagy Gyula állapotáról, jelezte, hogy Váraljai Márton 07.23-án, illetve az enök – Vo Van Mai társaságában – 07.29-én meglátogatta őt, s jelentős javulást tapasztaltak állapotában. Erős akarattal végzi a gyógytorna gyakorlatokat, mielőbb lábra akar állni. Augusztus közepén várhatóan műtéti beavatkozást hajtanak végre a lábán, amitől a lábra állás lehetőségét várják.  Az elnökség tagjainak bemutatta a 07.29-én készített fotót, amelyen Vo Van Mai üdvözli Nagy Gyulát.

Barátunknak, veterán társunknak mielőbbi felgyógyulást kívánnak az elnökség tagjai!!

2.                 Az elnök tájékoztatást adott a „Magyarok Vietnamban 1973-1975” c. könyv készenléti állapotáról, bejelentette, hogy a Zrínyi Kiadó elkészítette az átadott  fotók és diák szkennelését, jelenlegi feladat az anyag pontosítása, azonosítása, feliratozása.

A készülő könyvhöz Kemény János elkészítette a kontingens parancsnokok életrajzát, valamint az egyes körzetek általános bemutatását, valamint írásos hozzájárulások érkeztek: Gergely Lászlótól, Bányai Leventétől és Vermes Józseftől.

3.                 Az elnök jelezte, hogy megkeresés érkezett Dr. Szemlédy Ferencné részéről (édesapja, Farkas László a NEFB magyar kontingens harmadik váltásában teljesített szolgálatot Dél-Vietnamban), aki a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karát tanult 1978-83 között és vietnami csoporttársnőinek elérhetőségét kérte. Az elnök továbbította a kérést Hanoiba, ahonnan Vu Hoai Chuong barátunk rövid időn belül megadta a kért elérhetőségi adatokat.

4.                 A vietnami volt ösztöndíjas katonák csoportjának 2020. májusra tervezett látogatása előkészítésében tett lépéseinkről (látogatás a Petőfi laktanyában,és az NKE Hungária úti kampuszán) az elnök 07.26-án tájékoztatta Vo Van Mai-t, a szervező bizottság elnökét.

5.                 Az elnökség megtárgyalta a 2019. 09.06-ra tervezett „Baráti Találkozó” előkészítésének helyzetét.

a.     Helyszín biztosítása megtörtént (Bányai Levente)

b.     Program javaslat (Dr. Füstné Tran Thi Hanh)

c.      08.27.14,00-n kerül sor a catering megbeszélésre a Geodézia Étterem vezetőjével és a technikai biztosítást intéző munkatárssal.

d.     A rendezvényre szóló meghívókat az MVE illetékes vezetőivel tervezett 08.07-i megbeszélést követően küldjük ki.

6.                 Az elnök bejelentette, hogy az ASEAN megalakulása 52. évfordulója alkalmából szervezett, 08.08-i ünnepségre meghívást kapott, a rendezvényen a MVBT képviseletében részt vesz.

7.                 Nguyen Duc Thuan bejelentette, hogy az Európában élő Vietnamiak Szövetsége, öt európai országban élő vietnamiak részvételével 08.17-én 08.30-tól sporteseményt (Labdarugó torna) rendez a budapesti (X. ker.) Spartacus Sporttelepen.

8.                 Az elnök tájékoztatást adott a Társaság 2019.07.31-i pénzügyi helyzetéről, illetve jelezte, hogy emlékeztető leveleket küldött a támogatásokról „elfelejtkezett” tagoknak (31 kiküldött levél, 7 reagálás).

-    Június-júliusi pénzmozgás (bevételek, kiadások)

i.Tagitámogatás:41.000.-                                                                               ii. Kiadás:            7.115.-    (Banki költség )

Bankszámlán:                   364.207.-

Házi   pénztárban:            324.815.-

Összesen:                         689.012.- Ft.

9.                 Az elnökség döntése szerint a következő elnökségi ülés időpontja:  2019.09.12.18,00  (Honvéd Kulturális Központ 2018. terem).

MVBT elnökségi ülés

2013.08.14-én 17,00-18,30

Honvéd Kulturális Központ

I.         Jelen volt:      Dr. Botz László

Dr. Füstné Tran Thi Hanh

Nagy Gyula

Nguyen Phuong Thao

Nguyen Piroska

Stefani György

Váraljai Márton

Kolossváry Miklós (meghívott)

II.        Megbeszélt témák:

1.         Az elnök értékelte Hanoi- Son Tay város, valamint a VMBT delegációinak 2013.07.15-18-i magyarországi látogatását.

a.         Jelezte, hogy Budapest 3. kerületének önkormányzata magas szintű programot szervezett a vietnami delegáció részére, amelynek során – a rövid idő ellenére is – igyekeztek komplex képet adni Budapestről, azon belül hangsúlyt helyezve Óbuda nevezetességeire. A látogatás alatt Szándéknyilatkozat került aláírásra, amelyben az együttműködés területeinek a

- kultúra és művelődés

- oktatás

- gazdaság, ezen belül kiemelt figyelmet fordítva a túrizmusra

- üzleti és vállalkozói szféra képviselői kapcsolatának és együttműködésének elősegítése.

A kultúra és művelődés területén Óbuda szándékában áll elősegíteni Duong Lam falu egyik objektumának rehabilitálási munkáját.

b.         A MVBT rendelkezésére biztosított program – büfé-ebéd – lebonyolítását az elnök összességében jónak értékelte, figyelembe véve a Társaság anyagi lehetőségeit is.

c.         Az elnök jelezte, hogy Baumann Irén, az óbudai önkormányzat képviselője, a Bridge Tours Utazási Iroda tulajdonosa tervei között szerepel egy magyar-vietnami relációra koncentráló turista iroda fejlesztése (utaztatás és programszervezés Magyarországon és a délkelet-ázsiai térségben), amely projekthez szívesen venné a Társaság támogatását. Az elnökség a gondolatot jónak ítélte és felhatalmazta az elnököt a részletek további tárgyalására.

2.         Az elnök tájékoztatást adott Nguyen Thien Nhan, a VSZK miniszterelnök-helyettesének magyarországi látogatásáról, hangsúlyozva, hogy – ellentétben a korábbi évek gyakorlatával - a látogatásról sem előzetesen, sem utólag nem kaptunk információkat a nagykövetségtől.

A látogatásról, annak egyes részleteiről az MTI 2013.07.30-i tudósításából, illetve a VietHung Ipari Egyetem rektorának 2013.08.06-i leveléből értesültünk.

Nguyen Thien Nhan úr 07.30-án látogatás tett a vietnami nagykövetségen, a „belső tájékoztatásra” meghívást kapott Dr. Füstné Tran Thi Hanh – elnökségünk tagja – is. A találkozó során Ngo Duy Ngo nagykövet tájékoztatta a miniszterelnök-helyettest a kapcsolatok alakulásáról, ugyanakkor Nguyen Thien Nhan röviden értékelte az aktuális vietnami belpolitikai helyzetet, illetve tájékoztatást adott magyarországi tárgyalásairól (a Paks-i látogatásról, a felsőoktatás területén, 40 fő vietnami hallgató részére felajánlott ösztöndíjról).

3.         Az elnök jelezte, hogy Hanoiból kapott információk szerint Truong Tan Son, a VSZK elnöke 2013. szeptember hónapban, hivatalos látogatásra, Budapestre érkezik. A látogatás időpontjára, tematikájára vonatkozóan nem áll rendelkezésünkre információ.

4.         Dr. Füstné Tran Thi Hanh tájékoztatta az elnökséget, hogy műkedvelő „Bohém Klub” tánccsoportjuk tagjaként 08.10-én a Csepeli Munkás Otthonban lépett fel, illetve 08.18-án ugyanott megismétlik a nagy sikert aratott előadásukat. Műsorukkal támogatni kívánják a két nép kultúrájának megismertetését.

Dr. Füstné Tran Thi Hanh jelezte, hogy 08.10-én a kőbányai Hotel Chesscom Budapest-ben részt vett a Vietnamból Budapestre látogató Nguyen Duy költő tiszteletére rendezett Irodalmi Est-en.

5.         Az elnök tájékoztatta az elnökséget Vladimir Tojagic szerb NGO alkalmazott megkereséséről, aki támogatást kért a Társaságunktól, hogy vietnami beutazásához a vízumot kedvezményesen kaphassa meg. Tojagic urat az elnök a VSZK budapesti nagykövetségének konzuljához irányította, aki a nagykövet döntése alapján elutasította a szerb kérelmet.

6.         Nagy Gyula tájékoztatást adott a HM kegyeleti témában tervezett, illetve meghozott döntéseiről. Ezek értelmében változások várhatók a hősi halottakra való megemlékezések katonai biztosításában (őrség, zene, koszorú). Társaságunk NEFB hősi halottaira való 2014. árpilisi megemlékezésünk várhatóan megtartható, arra a tárca koszorút is biztosít.

7.         Az elnök emlékeztetett arra, hogy 2013.09.02-án 17,00-kor Körmenden Vietnami Bélyegkiállítás kerül megrendezésre (Dr. Déri Miklós szervezésében). A rendezvényen Nguyen Piroska, mint versmondó lép fel. Stefani György tájékoztatása szerint Szirmai Ernő Toperczer István tagtársunk fotó kiállítását is tervezi a rendezvényre biztosítani. Ismereteink szerint a nagykövetség több munkatársa is részt vesz az eseményen, arra a nagykövetség catering-et is biztosít.

8.         Nguyen Piroska jelezte, hogy Dr. Déri Miklós 2013.09.06-án Szombathelyen, a helyi könyvtárban tart előadást a magyar-vietnami kapcsolatokról.

9.         A korábban jelzett, 2013.09.06-i Vietnami Nemzeti Ünnepi fogadásra vonatkozóan nincs információnk.

10.       Nagy Gyula emlékeztetett, hogy az elnökség mandátuma 2013. 10.26-án lejár, legkésőbb novemberben tisztújító közgyűlést kell tartani. Határozat született arra vonatkozóan, hogy a jelölőbizottságra vonatkozóan az elnökség tagjai 08.21-ig javaslatot tesznek. Nagy Gyula felajánlotta, hogy vállalja a tisztújító közgyűlés levezetését, illetve elkészíti a közgyűlés programját.

A jelölőbizottságot az elnökség írásban kéri fel a feladat elvégzésére.

III.                  Pénzügyi helyzet