Közlemények » Elnökségi ülés jegyzőkönyve

Vermes József (EB)

Heiszmann György (EB)

II. Megbeszélt kérdések:

1.      Az elnök tájékoztatta az elnökséget a  közgyűlés tartalmi kérdéseiről :

- ismertette a beszámoló tervezett szóbeli kiegészítésének tartalmát, a 2019-re javasolt programokat

i.      Hajdú László előadása a helikopter tragédiáról 04.03.

ii.      Ünnepi megemlékezés a Dien Bien Phu-i győzelem 65. évfordulója alkalmából 05.07.

iii.      Magyarok Vietnamban – filmbemutató

iv.      Vietnami Kulturális Nap a Stefániában

v.      Évbúcsúztató rendezvény 12.13

- javasolta, hogy a közgyűlés levezető elnöke Nagy Gyula legyen

- Kolossváry Miklós vázlatosan ismertette az Ellenőrző Bizottság, Közgyűlésnek teendő jelentését.

2.                 Az elnök tájékoztatást adott  a MVE év végi adományozási akcióiról, amelynek  eredményeként az Egyesület Budapest 11. kerületében, 14 helyszínen és intézményben adott át karácsonyi ajándékokat és tartós élelmiszer csomagokat rászorulóknak, közel négy millió forint értékben. Az elnök köszönetet mondott az Egyesület képviselőjének a gesztusért.

3.                 Az elnök bejelentette, hogy a HM jóváhagyta a „Magyar katonák Dél-Vietnamban, 1973-1975” c. könyv elkészítését, amelynek kiadására a Zrínyi Kiadó kapott utasítást. A tervezett könyv alapját Nagy Tamás hadtörténész tagtársunk és Kemény János kutató e témában folytatott munkái képezhetik, kiegészülve a veteránjaink által készített és megjelentetett visszaemlékezésekkel, feljegyzésekkel. A közgyűlésen, majd a honlapon és a facebook oldalunkon kérjük tagjaink hozzájárulását, írott, vagy képi emlékeik biztosítására. A beérkező anyagok gyűjtését és a készülő könyv figyelemmel kísérését az elnökség egy erre a feladatra kijelölt csoporttal biztosítja.

4.      Az elnök bejelentette, hogy az elmúlt hónap alatt két személy jelentkezett Társaságunkba tagnak, Dési János és Szőcs Irina. Ezzel Társaságunk létszáma 104-főre emelkedett.

5.      Az elnök tájékoztatást adott a Társaság pénzügyi helyzetéről, 2018.12.31-én

a.     Bankszámlán:                           187.540.-

b.     Házi pénztárban:                      285.761.-

c.      Összesen:                                473.301.- Ft-tal rendelkeztünk.

5.      A következő elnökségi ülés időpontja:  2019. február 13. 18,00-kor, a Honvéd Kulturális Központ 2018. termében.

MVBT elnökségi ülés

2013.08.14-én 17,00-18,30

Honvéd Kulturális Központ

I.         Jelen volt:      Dr. Botz László

Dr. Füstné Tran Thi Hanh

Nagy Gyula

Nguyen Phuong Thao

Nguyen Piroska

Stefani György

Váraljai Márton

Kolossváry Miklós (meghívott)

II.        Megbeszélt témák:

1.         Az elnök értékelte Hanoi- Son Tay város, valamint a VMBT delegációinak 2013.07.15-18-i magyarországi látogatását.

a.         Jelezte, hogy Budapest 3. kerületének önkormányzata magas szintű programot szervezett a vietnami delegáció részére, amelynek során – a rövid idő ellenére is – igyekeztek komplex képet adni Budapestről, azon belül hangsúlyt helyezve Óbuda nevezetességeire. A látogatás alatt Szándéknyilatkozat került aláírásra, amelyben az együttműködés területeinek a

- kultúra és művelődés

- oktatás

- gazdaság, ezen belül kiemelt figyelmet fordítva a túrizmusra

- üzleti és vállalkozói szféra képviselői kapcsolatának és együttműködésének elősegítése.

A kultúra és művelődés területén Óbuda szándékában áll elősegíteni Duong Lam falu egyik objektumának rehabilitálási munkáját.

b.         A MVBT rendelkezésére biztosított program – büfé-ebéd – lebonyolítását az elnök összességében jónak értékelte, figyelembe véve a Társaság anyagi lehetőségeit is.

c.         Az elnök jelezte, hogy Baumann Irén, az óbudai önkormányzat képviselője, a Bridge Tours Utazási Iroda tulajdonosa tervei között szerepel egy magyar-vietnami relációra koncentráló turista iroda fejlesztése (utaztatás és programszervezés Magyarországon és a délkelet-ázsiai térségben), amely projekthez szívesen venné a Társaság támogatását. Az elnökség a gondolatot jónak ítélte és felhatalmazta az elnököt a részletek további tárgyalására.

2.         Az elnök tájékoztatást adott Nguyen Thien Nhan, a VSZK miniszterelnök-helyettesének magyarországi látogatásáról, hangsúlyozva, hogy – ellentétben a korábbi évek gyakorlatával - a látogatásról sem előzetesen, sem utólag nem kaptunk információkat a nagykövetségtől.

A látogatásról, annak egyes részleteiről az MTI 2013.07.30-i tudósításából, illetve a VietHung Ipari Egyetem rektorának 2013.08.06-i leveléből értesültünk.

Nguyen Thien Nhan úr 07.30-án látogatás tett a vietnami nagykövetségen, a „belső tájékoztatásra” meghívást kapott Dr. Füstné Tran Thi Hanh – elnökségünk tagja – is. A találkozó során Ngo Duy Ngo nagykövet tájékoztatta a miniszterelnök-helyettest a kapcsolatok alakulásáról, ugyanakkor Nguyen Thien Nhan röviden értékelte az aktuális vietnami belpolitikai helyzetet, illetve tájékoztatást adott magyarországi tárgyalásairól (a Paks-i látogatásról, a felsőoktatás területén, 40 fő vietnami hallgató részére felajánlott ösztöndíjról).

3.         Az elnök jelezte, hogy Hanoiból kapott információk szerint Truong Tan Son, a VSZK elnöke 2013. szeptember hónapban, hivatalos látogatásra, Budapestre érkezik. A látogatás időpontjára, tematikájára vonatkozóan nem áll rendelkezésünkre információ.

4.         Dr. Füstné Tran Thi Hanh tájékoztatta az elnökséget, hogy műkedvelő „Bohém Klub” tánccsoportjuk tagjaként 08.10-én a Csepeli Munkás Otthonban lépett fel, illetve 08.18-án ugyanott megismétlik a nagy sikert aratott előadásukat. Műsorukkal támogatni kívánják a két nép kultúrájának megismertetését.

Dr. Füstné Tran Thi Hanh jelezte, hogy 08.10-én a kőbányai Hotel Chesscom Budapest-ben részt vett a Vietnamból Budapestre látogató Nguyen Duy költő tiszteletére rendezett Irodalmi Est-en.

5.         Az elnök tájékoztatta az elnökséget Vladimir Tojagic szerb NGO alkalmazott megkereséséről, aki támogatást kért a Társaságunktól, hogy vietnami beutazásához a vízumot kedvezményesen kaphassa meg. Tojagic urat az elnök a VSZK budapesti nagykövetségének konzuljához irányította, aki a nagykövet döntése alapján elutasította a szerb kérelmet.

6.         Nagy Gyula tájékoztatást adott a HM kegyeleti témában tervezett, illetve meghozott döntéseiről. Ezek értelmében változások várhatók a hősi halottakra való megemlékezések katonai biztosításában (őrség, zene, koszorú). Társaságunk NEFB hősi halottaira való 2014. árpilisi megemlékezésünk várhatóan megtartható, arra a tárca koszorút is biztosít.

7.         Az elnök emlékeztetett arra, hogy 2013.09.02-án 17,00-kor Körmenden Vietnami Bélyegkiállítás kerül megrendezésre (Dr. Déri Miklós szervezésében). A rendezvényen Nguyen Piroska, mint versmondó lép fel. Stefani György tájékoztatása szerint Szirmai Ernő Toperczer István tagtársunk fotó kiállítását is tervezi a rendezvényre biztosítani. Ismereteink szerint a nagykövetség több munkatársa is részt vesz az eseményen, arra a nagykövetség catering-et is biztosít.

8.         Nguyen Piroska jelezte, hogy Dr. Déri Miklós 2013.09.06-án Szombathelyen, a helyi könyvtárban tart előadást a magyar-vietnami kapcsolatokról.

9.         A korábban jelzett, 2013.09.06-i Vietnami Nemzeti Ünnepi fogadásra vonatkozóan nincs információnk.

10.       Nagy Gyula emlékeztetett, hogy az elnökség mandátuma 2013. 10.26-án lejár, legkésőbb novemberben tisztújító közgyűlést kell tartani. Határozat született arra vonatkozóan, hogy a jelölőbizottságra vonatkozóan az elnökség tagjai 08.21-ig javaslatot tesznek. Nagy Gyula felajánlotta, hogy vállalja a tisztújító közgyűlés levezetését, illetve elkészíti a közgyűlés programját.

A jelölőbizottságot az elnökség írásban kéri fel a feladat elvégzésére.

III.                  Pénzügyi helyzet