Közlemények » Elnökségi ülés jegyzőkönyve

Heiszmann György (EB)

Vermes József (EB)

II.        Megbeszélt kérdések:

1.                 Az elnök tájékoztatást adott  Nagy Gyula  aktuális állapotáról, amely egyértelmű javulással jellemezhető. Dr. Füstné Tran Thi Hanh jelezte, hogy Nguyen Thanh Huong elnökségi tagunk egy közúti gépkocsi karambol következtében ugyancsak kórházi kezelésre szorul, jelenleg műtéti beavatkozást követően a Honvéd kórházban ápolják. Munkatársainknak mielőbbi felgyógyulást kívánunk.

2.                 Az elnök bejelentette, hogy a Fővárosi Törvényszék 08.16-i végzésével a szervezet bírósági nyilvántartásában  a „törlés alatt” bejegyzést eszközölte. Megállapításra került, hogy a szervezettel szemben semmilyen követelésre, folyamatban lévő eljárásra, valamint egyéb, vagyontárgyra, jogos igényre vonatkozó bejelentésére nem került sor.

3.                 Az elnök tájékoztatta a megjelenteket a „Magyarok Vietnamban 1973-1975” c. könyv készenléti állapotáról.

a.     Jelezte, hogy a Kiadó írásos Nyilatkozatokat kért a könyvhöz beküldött írások, valamint fotók szerzőitől, tulajdonosaitól a beküldött anyagok teljes szerzői vagy felhasználási jogára vonatkozóan, illetve hogy ezen jogokat átadják a Kiadónak.

b. A tervezett könyv szerzőpárosával folytatott során               pontosításra került a kézirat lektorhoz történő                     leadásának határideje (2019.10.31.).

c.  Megállapodás történt, hogy a NEFB tagok                        visszaemlékezései, írásai – eredeti formában – a könyvben mellékletként kerülnek elhelyezésre.

4.                 Az elnök tájékoztatást adott, hogy részt vett az ASEAN megalakulása 25. évfordulója alkalmából, az indonéz nagykövet rezidenciáján szervezett 08.08-i rendezvényen. A Budapesten akkreditált öt ASEAN nemzet képviselői mellett a rendezvényen a magyar kormány képviseletében megjelent és üdvözlő beszédet mondott Dr. Baranyi András, a Külkereskedelmi és Külügyminisztérium keleti kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára.

Váraljai Márton a rendezvény kapcsán megjegyezte, hogy a jelen időszakban mind Magyarország, mind az Európai Unió részére jelentős figyelmet igényel a térség, ahol a kínai terjeszkedési törekvések miatt jelentős feszültség alakult ki. A helyzet komolyságát jelzi, hogy az Egyesült Államok,  a kínai lépések ellensúlyozására, kezdeményezte a térség korábbi katonapolitikai szervezetének, a SEATO-nak formájára a térség államai új együttműködésének kialakítását.

5.                 Az elnök bejelentette, hogy a Magyarországi Vietnamiak Egyesülete meghívására részt vett 08.17-én az Európában élő Vietnamiak Szövetsége kezdeményezésére, a MVE által szervezett és lebonyolított labdarugó találkozón, amelyen a magyarországi szervezet mellett az Ausztriában, a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában és Bulgáriában élő vietnamiak szervezeteinek válogatottjai vettek részt.

A labdarugó torna ünnepélyes eredményhirdetése az Ezer Sárkány Étteremben rendezett fogadáson történt meg, ahol az MVBT elnökét kérték fel a harmadik helyezett csapat részére az érmek átadására.

A rendezvényen az elnök, az elkövetkező időszak együttműködési lehetőségeiről megbeszélést folytatott Vu Quy Duong-gal, az MVE elnökével, aki maximális támogatásáról biztosította Baráti Társaságunkat.

6.                 Az elnök örömmel állapította meg, hogy a VSZK Nemzeti Ünnepe (Szeptember 2.) alkalmából 08.29-én a nagykövetség által rendezett fogadáson – a nagykövetség meghívása alapján - Társaságunk jelentős számban képviseltethette magát.

A rendezvényen az elnök a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok jövő évi 70. évfordulója megünneplésére vonatkozó előkészületek, tervezés érdekében – a rendezvényen megjelent képviselőkkel - megbeszélést kezdeményezett a nagykövetség, a MVE vezetősége és a külkereskedelmi és külügyminisztérium irányában. Az egyeztetésre várhatóan még szeptember hónapban sor kerülhet.

A rendezvényen résztvevő Őry Csaba, a Hanoiban akkreditált nagykövetünk jelezte, hogy Vietnamban a tervezési munka már megkezdődött, az ünnepi évet 70 programmal kívánják emlékezetessé tenni.

7.                 Az elnök tájékoztatta az elnökséget, hogy 08.31-én megbeszélést folytatott a VMBT Ho Chi Minh városi szervezete alelnökével, Nguyen Quang Vinh –el. N.Q.Vinh jelezte, hogy a Ho Chi Minh városi Film Szövetség 2020-ban Vietnami Filmhét programot tervez, ehhez kérték szervezési támogatásunkat.

Váraljai Márton alelnök jelezte, hogy augusztus végén találkozott és megbeszélést folytatott Dr. Balogdy Tiborral, a Ho Chi Minh városban működő magyar főkonzulátus vezetőjével, aki igen jónak minősítette az együttműködést a VMBT városi szervezetével.

8.                 Az elnök értékelte a 2019. 09.06-i „Baráti Találkozó” -t

a.     Megállapította, hogy a megfelelő előkészületek után a rendezvényt sikeresen bonyolítottuk le.

b.     A résztvevők, kiemelve a nagykövetség munkatársait nagy megelégedéssel értékelték a rendezvényt.

c.      Az elnök megbeszélést folytatott a tervezett 2020 évi programokról Nguyen Thien Thuc nagykövettel és Vu Quy Duong-gal, az MVE elnökével, megegyezés született, hogy a közei napokban kibővített körben tárgyalunk a lehetséges programokról, a megvalósítás részleteiről.

9.                 Az elnök javaslatot tett a Magyar-Vietnami diplomáciai kapcsolatok felvétele 70. évfordulójára (2020) tervezhető programokra vonatkozóan:

a.     „Magyarok Vietnamban 1973-1975” c. könyv bemutatója

b.     „Vietnami Filmhét” Budapesten

c.      NEFB film bemutatása

d.     Vietnami bélyegkiállítás

e.      Agócs József: „Arcok, emberek – Vietnam” c. fotókiállítása

f.       Farkas Aladár szobrai: „Vietnami sorozat” kiállítása, amely anyag – Váraljai Márton tájékoztatása szerint - korábban már Vietnamban is nagy sikerrel került kiállításra . Farkas Aladárnak a rendezvényen megjelent lánya – aki rendelkezik a kiállítási anyaggal – a vele folytatott beszélgetés során biztosította az elnököt a kiállítási anyag hozzáférhetőségéről, rendelkezésre bocsájtásáról.

g.     Volt katonai ösztöndíjasok látogatása Budapesten

h.     Bao Ninh: „A háború szomorúsága”  c. könyv magyar kiadása (Bakos Ferenc tagtársunk fordításában). A nyers kézirat rendelkezésre áll, egy esetleges jövő évi kiadáshoz viszont szükséges a kézirat alapos nyelvi lektorálása.

i.       Kolossváry Miklós javasolta Őry Annamária festőművésznővel is felvenni a kapcsolat, aki a közelmúltban állította ki alkotásait Budapest 11. kerületében.

A tervezett programokkal kapcsolatban az elnök a megfelelő és elérhető helyszínekre vonatkozóan kért javaslatokat, illetve tájékozódást.

Helyszínre vonatkozó javaslatként merült fel:

- a Honvéd Kulturális Központ

- Szentendre (Szentendrei Altiszti Akadémia Kultúrháza)

- a Budapesti Radnóti Miklós gyakorló iskola és gimnázium

- az Óbudai Kulturális Központ

10.    Az elnök bejelentette, hogy Pham Viet Son, a VMBT főtitkára szeptember 19-án Budapestre érkezik, hogy megbeszéléseket folytasson vietnami munkaerő magyarországi foglalkoztatásáról. Információi szerint a magyar kormány lehetővé teszi 40 ezer vietnami munkás beutazását munkavállalási céllal, Pham Viet Son ennek koordinálására és a lebonyolításban való részvételre vállalkozást alapított. Tervei szerint megbeszéléseket folytatna felsőoktatási intézmények illetéseseivel is vietnami diákok toborzására vonatkozóan.

Bányai Levente bejelentette, hogy a Budapesti Kereskedelmi és Ipar Kamara érdeklődését jelezte, a megbeszélést 09.23-ra tűzték ki.

11.    Az elnök jelezte, hogy megkeresés érkezett Kovács

Kálmán, a Jófalat Ételfutár Kft. Feljlesztési vezetője             részéről, aki vietnami munkaerő toborzással és közvetítéssel foglalkozó szervezetek iránt érdeklődött. Az elnök a megkeresést továbbította a MVE vezetősége, illetve a VietJob Kft. felé.

12.    Az elnök számadatokat osztott meg az elnökséggel a                Társaság személyi helyzetére vonatkozóan, eszerint

1.  A Társaság taglétszáma: 130 fő (ebből 39 fő vietnami         nemzetiségű)

2.  Új tagnak jelentkezett:  Tran Ba Nien, Farkas Luca,         Nguyen Phuong Thao

3.  A Facebook oldalunkon alakult csoporthoz csatlakozott tagok száma: 360 fő

Az elnök sajnálattal állapította meg hogy a korábban                       megfogalmazott törekvés, hogy tagságunkat a fiatalok      körében népszerűsítsük, próbáljunk minél több fiatal bevonni Társaságunk életébe, eddig nem elég aktív, mondhatni sikertelen. Szükséges átgondolni a teendőket, mivel félő, hogy a Társaság teljesen elöregszik, idővel megszűnik.

13.    Az elnök beszámolt a Társaság 2019.09.10-i pénzügyi helyzetéről

Augusztus-szeptemberi pénzmozgás (bevételek, kiadások)

i.      Tagi támogatás:     30.000.-

ii.      Kiadás:                    2.647.-    (Banki költség )

iii.      Baráti Találkozó:  317.000.-

Bankszámlán:                   272.561.-

Házi   pénztárban:            127.815.-

Összesen:                         400.376.- Ft. áll rendelkezésünkre.

Az elnök jelezte, hogy a rendelkezésre álló anyagi háttérre

tekintettel nem reális a korábban tervezett év végi              „Évbúcsúztató rendezvény” megvalósítása.

Az elnökség tagjai részéről alternatív javaslatként fogalmazódott meg a rendezvény „önköltséges alapon” történő megszervezése. Erre vonatkozóan levélben tájékoztatjuk tagjainkat és a jelentkezések alapján tervezzük az „Évbúcsúztatót”, az elképzelések szerint a kőbányai Hai Nam Étteremben. Az elnök és Dr. Füstné vállalta a tájékozódó megbeszélést az étterem vezetésével.

14.   Következő elnökségi ülés időpontja:  2019. október 16-án 17,00 –  kor a Honvéd Kulturális Központ 218. teremben

MVBT elnökségi ülés

2013.08.14-én 17,00-18,30

Honvéd Kulturális Központ

I.         Jelen volt:      Dr. Botz László

Dr. Füstné Tran Thi Hanh

Nagy Gyula

Nguyen Phuong Thao

Nguyen Piroska

Stefani György

Váraljai Márton

Kolossváry Miklós (meghívott)

II.        Megbeszélt témák:

1.         Az elnök értékelte Hanoi- Son Tay város, valamint a VMBT delegációinak 2013.07.15-18-i magyarországi látogatását.

a.         Jelezte, hogy Budapest 3. kerületének önkormányzata magas szintű programot szervezett a vietnami delegáció részére, amelynek során – a rövid idő ellenére is – igyekeztek komplex képet adni Budapestről, azon belül hangsúlyt helyezve Óbuda nevezetességeire. A látogatás alatt Szándéknyilatkozat került aláírásra, amelyben az együttműködés területeinek a

- kultúra és művelődés

- oktatás

- gazdaság, ezen belül kiemelt figyelmet fordítva a túrizmusra

- üzleti és vállalkozói szféra képviselői kapcsolatának és együttműködésének elősegítése.

A kultúra és művelődés területén Óbuda szándékában áll elősegíteni Duong Lam falu egyik objektumának rehabilitálási munkáját.

b.         A MVBT rendelkezésére biztosított program – büfé-ebéd – lebonyolítását az elnök összességében jónak értékelte, figyelembe véve a Társaság anyagi lehetőségeit is.

c.         Az elnök jelezte, hogy Baumann Irén, az óbudai önkormányzat képviselője, a Bridge Tours Utazási Iroda tulajdonosa tervei között szerepel egy magyar-vietnami relációra koncentráló turista iroda fejlesztése (utaztatás és programszervezés Magyarországon és a délkelet-ázsiai térségben), amely projekthez szívesen venné a Társaság támogatását. Az elnökség a gondolatot jónak ítélte és felhatalmazta az elnököt a részletek további tárgyalására.

2.         Az elnök tájékoztatást adott Nguyen Thien Nhan, a VSZK miniszterelnök-helyettesének magyarországi látogatásáról, hangsúlyozva, hogy – ellentétben a korábbi évek gyakorlatával - a látogatásról sem előzetesen, sem utólag nem kaptunk információkat a nagykövetségtől.

A látogatásról, annak egyes részleteiről az MTI 2013.07.30-i tudósításából, illetve a VietHung Ipari Egyetem rektorának 2013.08.06-i leveléből értesültünk.

Nguyen Thien Nhan úr 07.30-án látogatás tett a vietnami nagykövetségen, a „belső tájékoztatásra” meghívást kapott Dr. Füstné Tran Thi Hanh – elnökségünk tagja – is. A találkozó során Ngo Duy Ngo nagykövet tájékoztatta a miniszterelnök-helyettest a kapcsolatok alakulásáról, ugyanakkor Nguyen Thien Nhan röviden értékelte az aktuális vietnami belpolitikai helyzetet, illetve tájékoztatást adott magyarországi tárgyalásairól (a Paks-i látogatásról, a felsőoktatás területén, 40 fő vietnami hallgató részére felajánlott ösztöndíjról).

3.         Az elnök jelezte, hogy Hanoiból kapott információk szerint Truong Tan Son, a VSZK elnöke 2013. szeptember hónapban, hivatalos látogatásra, Budapestre érkezik. A látogatás időpontjára, tematikájára vonatkozóan nem áll rendelkezésünkre információ.

4.         Dr. Füstné Tran Thi Hanh tájékoztatta az elnökséget, hogy műkedvelő „Bohém Klub” tánccsoportjuk tagjaként 08.10-én a Csepeli Munkás Otthonban lépett fel, illetve 08.18-án ugyanott megismétlik a nagy sikert aratott előadásukat. Műsorukkal támogatni kívánják a két nép kultúrájának megismertetését.

Dr. Füstné Tran Thi Hanh jelezte, hogy 08.10-én a kőbányai Hotel Chesscom Budapest-ben részt vett a Vietnamból Budapestre látogató Nguyen Duy költő tiszteletére rendezett Irodalmi Est-en.

5.         Az elnök tájékoztatta az elnökséget Vladimir Tojagic szerb NGO alkalmazott megkereséséről, aki támogatást kért a Társaságunktól, hogy vietnami beutazásához a vízumot kedvezményesen kaphassa meg. Tojagic urat az elnök a VSZK budapesti nagykövetségének konzuljához irányította, aki a nagykövet döntése alapján elutasította a szerb kérelmet.

6.         Nagy Gyula tájékoztatást adott a HM kegyeleti témában tervezett, illetve meghozott döntéseiről. Ezek értelmében változások várhatók a hősi halottakra való megemlékezések katonai biztosításában (őrség, zene, koszorú). Társaságunk NEFB hősi halottaira való 2014. árpilisi megemlékezésünk várhatóan megtartható, arra a tárca koszorút is biztosít.

7.         Az elnök emlékeztetett arra, hogy 2013.09.02-án 17,00-kor Körmenden Vietnami Bélyegkiállítás kerül megrendezésre (Dr. Déri Miklós szervezésében). A rendezvényen Nguyen Piroska, mint versmondó lép fel. Stefani György tájékoztatása szerint Szirmai Ernő Toperczer István tagtársunk fotó kiállítását is tervezi a rendezvényre biztosítani. Ismereteink szerint a nagykövetség több munkatársa is részt vesz az eseményen, arra a nagykövetség catering-et is biztosít.

8.         Nguyen Piroska jelezte, hogy Dr. Déri Miklós 2013.09.06-án Szombathelyen, a helyi könyvtárban tart előadást a magyar-vietnami kapcsolatokról.

9.         A korábban jelzett, 2013.09.06-i Vietnami Nemzeti Ünnepi fogadásra vonatkozóan nincs információnk.

10.       Nagy Gyula emlékeztetett, hogy az elnökség mandátuma 2013. 10.26-án lejár, legkésőbb novemberben tisztújító közgyűlést kell tartani. Határozat született arra vonatkozóan, hogy a jelölőbizottságra vonatkozóan az elnökség tagjai 08.21-ig javaslatot tesznek. Nagy Gyula felajánlotta, hogy vállalja a tisztújító közgyűlés levezetését, illetve elkészíti a közgyűlés programját.

A jelölőbizottságot az elnökség írásban kéri fel a feladat elvégzésére.

III.                  Pénzügyi helyzet