Közlemények » Kegyeleti hírek

Id. Szetei Ferenc nyugállományú ezredes, NEFB veterántársunk, 2020. február 4-én elhunyt. Búcsúztatása - katonai tiszteletadás mellett - Újpesten, a Megyeri úti temetőben lesz 2020. február 26-án 13,30-kor.

Nyugodjék békében!

 

 

Miljanovics György nyugállományú ezredes, NEFB vetertártársunk, 2018. december 31-én elhunyt. Búcsúztatása - katonai tiszteletadás mellett - a Farkasréti temetőben lesz 2019. február 4-én 11,15-kor.

Nyugodj Békében!!

 

 

 

 

Veterántársunk Uhrin Károly, a NEFB I. váltás tagja 2018.10.31-én elhunyt. Temetésére később kerül intézkedés.

Karcsi, nyugodj békében!!

 

 

 

 

VÉGSŐ BÚCSÚ DR. DÉRI MIKLÓSTÓL, VIETNAM IGAZ BARÁTJÁTÓL


A Magyar - Vietnami Baráti Társaság (MVBT) tájékoztatása szerint Dr. Déri Miklós nyugalmazott katonai ügyész ezredes Vietnam igaz barátja a Társaság alapító tagja 2018 október 10.-én 88 éves korában elhunyt.


Dr. Déry Miklós egyike volt a több, mint 600 tagot számláló magyar kontingensnek, melyet a Párizsi Békeszerződés betartását felügyelő Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottságba (International Comission of Controll and Supervise - ICCS) delegált a magyar kormány. A vietnámi háborúról szóló Párizsi Békeszerződés alapján létrejött bizottság 1973-1975 közötti időszakban működött, melynek feladata a tűzszünet, a hadifogoly csere és a leszerelés ellenőrzése volt.

Dr. Déri Miklós, mint katonai ügyész, személyesen részt vett e békefenntartó misszióban Vietnámban, és az első magyar kontingens tagjaként 1973 január 26-án indult el Budapestről Vietnámba. Szemtanúja volt a háború legszörnyűbb veszteségeinek, a megrázó emberi sorsoknak, a háború tragédiáinak. Sokszor megosztotta a háborúban átélt élményeit a magyar sajtóban.

Élete végéig megőrizte egy régi újság idővel elsárgult lapjait, melyben található egy 45 évvel ezelőtti riport és a róla illetve a társáról készült fotó. A kép azt a történelmi pillanatot örökíti meg, amikor az Amerikai Egyesült Államok befejezte katonai beavatkozását Vietnamban. Miközben teljesítette a rábízott feladatot, saját szemével meggyőződhetett az utolsó amerikai katonák távozásáról 1973 március 29.-én.

Vietnam nagyon mély benyomást tett Dr. Déri Miklósra (ahogy mondta, életének részévé vált a távoli ország). Miután nagy szolgálatot tett a vietnami békéért, hazatért Magyarországra és a magyar kontingens társaival együtt jelentős szerepet vállalt Magyarország politikai, diplomáciai, társadalmi és kulturális életében.

Mint a többi magyar “veterán”, aki békefenntartóként szolgálatot tett a vietnami háborúban, Déri Miklós is aktívan vettrészt a 1989-ben alakult MVBT munkájában, mely “népi diplomácia” hídjaként hozzájárul a két ország kapcsolatainak a megerősítéséhez azokban az években is, amikor ezek a kapcsolatok még lazábbak voltak.

Magas kora ellenére utóbbi években feleségével együtt többször visszalátogatott Vietnamban. Jelentős erőfeszítéseket tett a két ország közötti kapcsolatok erősítésére. Fontos közvetítő szerepet vállalt a két ország között kialakuló gazdasági projektek megvalósításáért.

Vietnammal kapcsolatos szellemi vagyonként, Dr. Déri Miklós tulajdonában van egy Magyarországon egyedülálló, nagyon értékes vietnami bélyegből álló gyűjtemény, mely átöleli Vietnam történelmét a 19. század feudális társadalomtól napjainkig, tükröt tart elénk a vietnami társadalomról, a vietnami emberekről és a vietnami nép függetlenségért vívott harcáról.

Az MVBT Vas megyei tagozatának elnökeként Dr. Déri Miklós egész életében kötődött Vietnamhoz. A két ország kapcsolatának a megerősítésében tett állandó hozzájárulásaiért elnyerte a Barátsági Érdemrendet a vietnami államtól.

Dr. Déri Miklós halála miatt a legmélyebb részvétünket fejezzük ki az özvegy Déri Miklósnénak és az egész családjának! Nyugodjon békében!

Nguyen Hoang Linh

 

 

 

 

 

Veterántársunk, a NEFB I. váltásának tagja, BERNÁTH KÁROLY t.főhadnagy 2018 szeptember 27-én, 85 éves korában elhunyt. Temetése 2018 november 14-én 10,30-kor lesz az Óbudai temetőben.  Nyugodjon békében, emlékét megőrizzük!