Közlemények » Tájékoztatók, aktuális hírek

 

Megemlékezés hősi halált halt bajtársainkról

2020 április 7.

 

47 év telt amióta bajtársainkkal együtt elindultunk a harcoló felek által felkért és Magyarország által vállalt nemzetközi feladatra, amely a több évtizedes vietnami háború befejezése záró aktusának volt tekinthető. 1973 januárjában indult el első csoportunk Dél-Vietnamba, hogy a Párizsi Tűzszüneti Egyezmény értelmében, Kanada, Indonézia és Lengyelország küldötteivel együtt részt vegyünk a Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság munkájában.

A feladat – már a kezdet kezdetén is – bonyolultnak ígérkezett, hiszen egy általunk kevésbé, vagy egyáltalán nem ismert világban, háborús körülmények között kellett országunkat képviselni, ugyanakkor hozzájárulni ahhoz, hogy a sok éve tartó háborútól szenvedett vietnami nép ismét talpra álljon, elkezdődhessen az ország újjáépítése a normális, békés élet beindítása.

A tűzszünet, amelyet a nemzetközi egyezmény értelmében ellenőrizni és felügyelni kellett, nem létezett, a harcok ebben az időszakban is folytatódtak. A remény, hogy a ránk bízott feladatot áldozatok nélkül leszünk képesek megoldani, nem vált valóvá, a misszió első időszakában, 1973. április 7-én 11,45-kor, szolgálatteljesítés közben, hadműveleti területen elveszítettük két bajtársunkat, Cziboly Csaba századost és Dilsky Aurél őrnagyot, akiknek helikopterét rakétatalálat érte. Velük együtt lelte halálát egy kanadai, egy indonéz tiszt, a DIFK két összekötő tisztje, valamint a helikopter háromfős személyzete.

Társainkra, elhunyt bajtársainkra és a sok-sok, a hazájuk függetlenségéért vívott harcokban elesett vietnamiakra emlékezünk, immár több évtizede ezen a napon – a kialakult járványügy helyzet miatt ma csak virtuálisan - Csaba és Aurél síremléke előtt. Ahogy néhány héttel ezelőtt Vietnamban személyesen ismét megtapasztaltam, az elszenvedett sok áldozat után a vietnami nép megerősödve, a térség és a világ egyik legdinamikusabban fejlődő országává tette Vietnamot, de eközben nem felejtették el azokat sem, akik tevőlegesen részt vettek – közöttük az akkori magyar kontinges tagjai is - az ország függetlensége, újraegyesítése kivívásában, sőt közülük egyesek életüket áldozták ebben a harcban.

 

Büszkék vagyunk arra, hogy Csaba és Aurél bajtársai lehettünk, hogy velük együtt teljesíthettünk szolgálatot a Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság keretében Dél-Vietnamban. Kegyelettel gondolunk Rájuk, hősi halottainkra s emléküket tovább őrizzük szívünkben.


 

 

 

Nguyen Dang Vang, a Vietnami - Magyar Baráti Társaság elnökének 04.04-i levele

 

"Botz László Úr,

Magyar – Vietnami Baráti Társaság elnöke részére

Budapest

 

Tisztelt Elnök Úr!

Kedves Laci Barátom!

Ezúton örömmel szeretnélek közölni, hogy a múlt héten nem hivatalos formában sor került 10 ezer db. szájmaszk átadására Magyarország hanoi Nagykövetségének. Bár a vietnami miniszterelnök ún. „társadalmi távolódási” utasítása figyelembevételével még nem került sor a hivatalos átadási ceremóniára, amit remélhetőleg a Covid-19 kódnéven futó járvány mérséklődésével csak sikerül majd sort kerítenünk. Ezen kívül Pham Cong Tac tudományos és technológiai miniszter-helyettes úr kezdeményezésére a Minisztériuma 500 vietnami gyártmányú, Sars-Cov-2 vírus kimutatására szolgáló gyorstesztet is adományozott Magyarországnak, amiket – reményeink szerint – hasznosan is felhasználtak a fertőzés-gyanúsok tesztelésére a magyar egészségügyi illetékesek.

Ezzel a Vietnami – Magyar Baráti Társaság és a Vietnami Tudományos és Technológiai Minisztérium szeretne a magyar barátainknak segíteni a magyarországi Covid 19 kódnéven futó járványhelyzetben felmerült problémák enyhítése érdekében.

Meggyőződésem, hogy a nemzetközi közösség és országaink közös erőfeszítéseivel a járványt csak sikerül hamarosan visszaszorítanunk.

A Vietnami – Magyar Baráti Társaság valamennyi tagja nevében kívánok Neked, kedves családodnak és a Magyar – Vietnami Baráti Társaság valamennyi tagjának jó egészséget és sok boldogságot!

Üdv. és ölellek!

Nguyen Dang Vang"

 

 

 

NGUYEN TIEN THUC RENDKÍVÜLI ÉS MEGHATALMAZOTT NAGYKÖVET LEVELE A MAGYARORSZÁGI VIETNAMI  KÖZÖSSÉGNEK (2020.04.03.)

 Kedves Magyarországon élő és dolgozó vietnami közösség, hallgatók és vállalkozók!

 

A Covid-19 világjárvány továbbra is terjed az egész világon, eddig több mint egymillió ember fertőződött, 53 000 ember halt meg a világ több mint 200 országában. Az előrejelzések szerint a járványhelyzet még hosszú ideig tart, és további súlyos következményeket okozhat.


Március 30-án Nguyen Phu Trong főtitkár és államfő felhívást intézett a Vietnamban és külföldön élő vietnami polgárokhoz, elvtársakhoz, katonákhoz, hogy egyesítsék szívüket, akaratukat és cselekedeteiket a párt és az állam jelenlegi drasztikus és hatékony vállalásaival, a miniszterelnök és a kormány irányításával és intézkedéseivel a Covid-19 járvány feletti győzelem biztosítása érdekében. Minden polgár katona a betegség megelőzéséért folytatott harcban.


Örömmel látom, hogy Magyarországon élő közösségünk, az itt tanuló hallgatók és vállalkozók megértik a magyar kormánynak az utazás korlátozására, a munkavégzésre vagy az igényeik kiszolgálására vonatkozó előírásait. Létfontosságú a március 28 - április 11 közötti időszak.

 

Értékelem és köszönöm a Magyarországi Vietnamiak Egyesületének, a Magyarországi Vietnami Hallgatói Szövetségnek és a közösség számos pozitív személyének gyors, azonnali erőfeszítéseit, kezdeményezéseiket és a gyakorlati tevékenységeiket. a járvány alakulására vonatkozó információk továbbításáért, a vietnami és a magyar kormány megelőzésre irányuló rendeleteinek és politikáinak terjesztésében a közösség tagjai felé, hozzájárulva az emberek bátorításához, hogy vegyenek részt a probléma leküzdésében.


Meghatott és büszke vagyok arra, ahogy a magyarországi vietnami közösség nagy része reagált a Magyarországi Vietnamiak Egyesülete Végrehajtó Bizottsága felhívására, hogy mintegy 8 millió forint adományt gyűjtsenek és támogassák a Covid-19 megelőzését Magyarországon. Ezen túlmenően az elmúlt napokban Budapesten és néhány további településen számos egyén és csoport hála gesztusokat mutatott azzal, hogy maszkokat, kesztyűket, kézfertőtlenítő szereket, antiszeptikus élelmiszereket, gyümölcsöket, italokat ajándékoztak a magyar kórházak és egészségügyi intézmények számára.

 

A Vietnami -Magyar Barátsági Társaság is adomány gyűjtött a magyar barátok támogatására, a Covid-19 járvány megakadályozására, amely adomány Magyarország Hanoi nagykövetségen keresztül érkezik Magyarországra. Ezek gyönyörű gesztusok és élénk bizonyítékai Vietnam és Magyarország közötti barátságnak.


2020-ban Vietnam és Magyarország a diplomáciai kapcsolatok létesítésének 70. évfordulóját ünnepli. Sajnos a Covid-19 járvány alakulása miatt több tervezett megemlékezést el kellett halasztani. Én és a nagykövetség tisztviselői megbeszéléseket folytatunk Vietnam és Magyarország illetékes hivatalaival, keressük a megfelelő időpontot, hogy a vietnami kultúra, művészet és gasztronómia különlegességeit bemutathassuk Magyarország lakóinak, a közösség tagjainak.


Tekintettel arra, hogy a Covid-19 világjárvány továbbra is súlyos és elhúzódó, azt javaslom, hogy a magyarországi vietnami közösség, diákok és vállalkozók továbbra is mutassák szolidaritásukat, jó egészségüket és vezető képességüket. kísérjék figyelemmel a helyzetet, és tartsák be a helyi megelőzési és ellenőrzési intézkedéseket, ne hagyják el Magyarországot a külföldi repülőterek és határok esetleges "lezárása" miatt. Vis maior esetén kérjük, forduljanak a nagykövetség konzuli osztályához.


Kívánom, hogy a közösség minden tagja, vietnami hallgatók és vállalkozók egészségesek, együtt és biztonságban legyenek, hogy leküzdjük a világjárványt!

 

Üdvözlettel,

Nguyen Tien Thuc

nagykövet

 

 

 

A Vietnami - Magyar Baráti Társaság Végrehajtó Bizottságának közleménye 2020.03.31-én

 

Tegnap, 2020. március 30-án, hétfőn délután 18 csomag maszk továbbításra került a magyar nagykövetségre. A magyar nagykövet megígérte, hogy a lehető leghamarabb diplomáciai úton elküldi Budapestre a csomagokat.

Ez az ajándék kollektív büszkeségünk eredménye. Örülünk, hogy megmutathattuk a baráti magyar emberek iránti őszinte hálánkat és szeretetünket. Még egyszer köszönöm mindenkinek, aki közreműködött és szeretett volna hozzájárulni, de kihagyta a lehetőséget.

2020. március 23-án este a Vietnám-Magyar Barátság Társaság Végrehajtó Bizottsága 140 millió VND adományt kért, hogy 10 000 maszkot vásároljon Magyarországnak. A határidőként 2020. június 30-át határoztuk meg, viszont alig 3 nappal később be tudtuk befejezni a kampányt. 113 ember volt, akik 149 166 500 VND-vel járultak hozzá a kezdeményezéshez. A beérkezett többlet összegnek köszönhetően újabb 500 maszkot vásárolhattunk.

Számos javaslat van az adomány folytatására, de mi úgy gondoljuk, sikeresen végrehajtottuk a kitűzött célokat, nem szabad önkényesen több pénzt gyűjteni más dolgokra. Azoknak, akik pozitívan gondolnak Magyarországra, van lehetőségük azt más úton is megmutatni.

Kívánunk mindenkinek jó egészséget, békét, örömöt az elkövetkező időben, reméljük, hogy lesz lehetőségünk rendezvényeket szervezni a Vietnam-Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok felvétele 70. évfordulója alkalmából
.

 

 

Köszönjük vietnami barátainknak az önzetlen támogatást!!

 

 

 

Vietnami testvérszervezetünk humanitárius akciója

A Vietnami - Magyar Baráti Társaság a mai napon a következő tájékoztatást osztotta meg a Facebookon:

 

"SIKERES volt a 140 millió VND gyűjtésére kezdeményezett kampány, hogy a magyar emberek számára maszkokat vásároljunk.

Testvéreink!

A 140 millió VND összegyűjtésére irányuló kampány, amellyel maszkokat vásárolunk a magyar embereknek, minden várakozáson túl sikeres volt. Kevesebb, mint 3 nap alatt, igen rövid idő alatt összegyűjtöttük a remélt összeget. 2020. március 26-án, 13:00 óráig a begyűjtött összeg összesen 140 566 500 VND.

A Vietnami-Magyar Baráti Társaság Végrehajtó Bizottsága köszönetet mond mindenkinek, és kéri, hagyják abba az adományok küldését (2020. március 26., 13:00).

Nagyobb összeggel számolunk (a 140 millió mellett), mivel néhányan már elküldték, de a pénz még nem érkezett meg. Ezt a többletet úgy kívánjuk felhasználni, hogy további maszkot vásárlunk, hogy kiegészítsük a már 10 000 darabos ajándékot. A magyar nagykövet jelezte, átveszi ezeket a további maszkokat.

Egy barátunk szöveges üzenetet írt: „Gyermekként tanítottak minket a legnehezebb időkben Magyarországon. Minden hétköznapi embernek mély érzéseinek kell lennie a szeretett ország iránt”.

A fenti véleménnyel mi is egyet érünk!

A jövőben értesítést kapunk ajándékunk átvételéről és kézbesítéséről"

 

Köszönjük vietnami barátainknak az önzetlen, baráti támogatást!!

 

 

Kedves Barátaink!

 

Ahogy a Rendezvénynaptárunkban jelzett, kényszerűségből elhalasztott programjainkat figyelve tapasztalhattátok, az országban - de az egész világon - kialakult járványügyi helyzet következtében kénytelenek voltunk tevékenységünket jelentős mértékben limitálni. Ennek oka elsősorban a meghozott kormányzati döntések kapcsán bekövetkezett lehetőség behatároltsága, másrészt Társaságunk jelentős részének előrehaladott korából adódó elővigyázatosság.

Sajnos fel kellett függesszük a sikerrel beindított megemlékezés sorozatunkat a székesfehérvári és a Budapest 16. kerületi rendezvényeink után, így a diplomáciai kapcsolatok felvétele 70. és a háború befejezése 45. évfordulójának megünneplését bizonytalan időre halasztanunk kellett.

Ugyancsak le kellett mondjuk az április 7-re tervezett programot, amikor Farkasréten együtt kívántuk leróni tiszteletünket két hősi halált halt bajtársunk síremlékeinél. Gondolatban azért ott leszünk!!

Nem tudjuk megtartani a hagyományos - április végi - tavaszi Baráti Találkozónkat sem.

Vietnami testvér szervezetünk is kénytelen volt leállítani a volt katonai ösztöndíjasok csoportjának májusra tervezett látogatását is, közös elképzelésünk szerint erre talán szeptember végén sor kerülhet, függően a járványügyi helyzet alakulásától.

Várhatóan elmarad a "Magyar Katonák Dél-Vietnamban, 1973-1975" c. könyv májusra tervezett ünnepélyes bemutatója is, jóllehet a Kiadó elképzelése szerint azért az év közepén megjelentetik és elérhetővé teszik az elkészülő könyvet, ami maradandó emléket állít délvietnami szolgálatunknak.

Tagjaink megnyugtatására azért jelezzük, hogy a Társaság elnöksége továbbra is dolgozik, tartja a szoros kapcsolatot mind a hazai, mind a vietnami együttműködő szervezetekkel, tájékozódik és tájékoztat azok működésére vonatkozóan.

Bízunk benne, hogy sikeresen leküzdjük a járványhelyzet nehézségeit, fegyelmezetten betartjuk az elrendelt és javasolt szabályokat, ez utóbbit kérjük tagjainktól is.

 

Barátsággal,

az MVBT elnöksége

 

 

 

A Vietnami - Magyar Baráti Társaság adománygyűjtési akciója

 

A Magyarországon kialakult járványügyi helyzetben a védekezéshez nyújtandó segítségért a Vietnami - Magyar Baráti Társaság Állandó Bizottsága az alábbi felhívással fordult tagjaihoz.

Szívből köszönjük vietnami barátainknak önzetlen baráti segítségüket!!!

 

"Vietnami – Magyar Baráti Társaság kezdeményezése

Adománygyűjtés Magyarország megsegítésére

Második otthonunkat, Magyarországot a Covid-19 fenyegeti. Pham Cong Tac, tudományos és technológiai miniszterhelyettes, a Covid-19 Megelőzési és Ellenőrzési Országos Irányítóbizottság tagja adomány gyűjtési akciót kezdeményezett, a magyar emberek részére maszkok vásárlására.

A Vietnami – Magyar Baráti Társaság Állandó Bizottsága megvitatta és üdvözölte ezt a kezdeményezést.

A javaslat megfontolását követően után úgy döntöttünk, hogy 10 000 kétrétegű, jó minőségű maszkot vásárlunk (70 000 dong / dobozonként 5 darab/14 ezer dong) a Dong Xuan Knitting Co., Ltd-től. Ez az ár jelentősen olcsóbb, mint Magyarországon. Az ajándék teljes értéke 140 millió VND lesz.

A nehézség az, hogy Európa felé nincs vietnami repülőjárat. Szerencsére, Őry Csaba magyar nagykövet beleegyezett abba, hogy átveszi a Társaság ajándékát, s diplomáciai úton, az UPS közvetítésével továbbítja Magyarországra.

2020. március 23-án, hétfőn délután a Vietnami – Magyar Baráti Társaság a teljes rendelési összeg 100% -át átutalta a Dong Xuan Knitting Co., Ltd.-nek. A vállalat egy héten belül leszállítja a 10 csomagot a Magyar Nagykövetségnek, csomagonként 1000 maszkkal.

Tisztelettel felkérjük, hogy vegyen részt ebben a különleges kampányban, ezzel is megemlékezve Vietnam és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok létesítésének 70. évfordulójáról (1950-2020). Kérjük, hogy felajánlásukat a Vietnami – Magyar Baráti Társaság számlájára utalják, feltüntetve "Adomány arcmaszkok vásárlására Magyarország részére".

A TÁRSASÁG SZÁMLASZÁMA:
Lien Viet Bank - Dong Do fiók
Számlatulajdonos: VIETNAMI – MAGYAR BARÁTI TÁRSASÁG
Számlaszám: 000635499999.
A beérkező adományokat Tran Viet Trung, a gazdasági ügyekért felelős alelnök kezeli,telefonja: 0913.201.990, facebook: Trung Tran

Támogatásukat előre is őszintén köszönjük.

Nguyễn Đăng Vang

Elnök
Vietnami-Magyar Baráti Társaság"

 

 

Tájékoztatás!

 

Kedves Barátaink. Sajnálattal tájékoztatjuk a tagságot, hogy az országban kialakult járványhelyzetben hozott kormányzati rendelkezések miatt a következő időszakra tervezett rendezvényeinket kénytelenek vagyunk elhalasztani.Ennek megfelelően nem kerül sor a hagyományos tavaszi Baráti Találkozónkra, Hősi halottaink síremlékeinek megkoszorúzására, a diplomáciai kapcsoatok felvétele 70. évfordulójáról szóló megemlékezésümkre, vietnami veterán baráőtaink májusi látogtatására.

Bízunk abban, hogy a járványhelyzet megoldódik és visszatérhetünk a normál Társasági életünkhöz. Addig is minden tagunknak jó egészséget kívánunk, vigyázzatok magatokra!!

Budapest, 2020.03.19.

Elnökség

 

 

Megemlékezés a magyar -vietnami diplomáciai kapcsolatok létrehozásának 70. évfordulójáról

 

A Magyar – Vietnami Baráti Társaság és a Budapest 16. kerületi Corvin Művelődési Ház – Erzsébet-ligeti Színház közös szervezésében 2020. március 11-én este, Vietnamot bemutató fotó-kiállítás keretében emlékeztek meg a magyar – vietnami diplomáciai kapcsolatok felvétele 70. évfordulójáról a mátyásföldi intézmény Harmónia termében.

A Művelődési Ház igazgató asszonya, Szabó Csilla bevezető szavai után Kovács Péter, Hanoi Tay Ho kerületével testvér-település kapcsolatot ápoló budapesti kerület polgármestere üdvözölte a megjelenteket és méltatta a két ország közötti kapcsolatok fejlődését. Nguyen Tien Thuc, a Vietnami Szocialista Köztársaság magyarországi nagykövete ugyancsak az országaink közötti kapcsolatok fejlődését emelte ki hozzászólásában, értékelve országát bemutató fotó-kiállítás megrendezését.

 

(Fotók a Galériákban)

A 70 éves kapcsolat főbb eseményeiről Váraljai Márton nyugállományú követ, a Magyar – Vietnami Baráti Társaság alelnöke beszélt ünnepi megemlékezésében, majd Dr. Botz László, a Társaság elnöke mutatta be a kiállítást, amelyet Nguyen Phuong Thao által biztosított és kiállított lakberendezési és emléktárgyak tettek színesebbé.

A megnyitó ünnepségen résztvevők a fotók és tárgyak megtekintését túl élvezhették a felkínált magyar és vietnami gasztronómia különlegességeit.

Köszönjük a Budapest 16. kerület Polgármesteri Hivatalának és az Erzsébet-ligeti Színház vezetésének, hogy lehetővé tette a megemlékezést.