Közlemények » Tájékoztatók, aktuális hírek

A Hanoi – Son Tay delegációjának látogatása Óbudán, 2018.07.09.

 

Dang Vu Nhat Thang, Son Tay Népi Bizottsága elnökének vezetésével 2018.07.08-10 között tíz tagú vietnami delegáció tesz látogatást Óbudán. Bús Balázs polgármester és az Önkormányzat képviselői 07.09-én az Önkormányzat épületében fogadták a vietnami vendégeket, hogy megbeszéléseket folytassanak a már öt éve tartó kapcsolat jövőjéről.

 

Bús Balázs polgármester az elmúlt év munkájának és eredményeinek felvillantása után a jövőbeni együttműködés lehetséges mozzanatai közül a Magyarországot, Budapestet és Óbuda-Békásmegyert bemutató fotó kiállítás elkészítését és Son Tay-ban való bemutatását javasolta, illetve az együttműködésben a kultúra és az oktatás területeit hangsúlyozta.

 

Válaszában Nhat Thang úr Son Tay jelentős fejlesztéséről beszélt, amely során állami és magán tőke támogatással széleskörű úthálózat fejlesztést, egy 200 hektáros területen egy új lakótelep (2-3 ezer új lakás, 4-500 új családi ház, valamint óvodák és iskolák), egy négy csillagos szálloda, bevásárló központ, szórakoztató központ építését, HighTech ipari park kialakítását, az egészségügyi rendszer fejlesztését, vízellátó és szennyvíz feldolgozó rendszer felépítését, a kerülethez tartozó települések közigazgatási rendszerének fejlesztését, turisztikai vállalkozások bővítését tervezik.

 

A felek egyetértettek abban, hogy országaink közötti kapcsolatok fejlesztésébe igen fontos feladat hárul a testvér-településekre, hangsúlyt helyezve a fiatalok bevonására, ennek érdekében vizsgálják az oktatási intézmények közötti kapcsolatok bővítését.

 

Nhat Thang úr viszont látogatásra hívta meg Óbuda-Békásmegyer képviselőit ez év őszére.

 

Fotók a Galériákban

 

 

„Magyar – vietnami felsőoktatási és tudományos együttműködés Debrecenben: múlt – jelen – jövő” – konferencia a Debreceni Egyetemen

 

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara 2018. június 28 – július 6. között a fenti címmel rendez konferenciát és kapcsolódó programokat, alumni találkozót, amelyre Vietnamból 18 fő érkezett. Közöttük van 1973-ban végzett matematikus, 1973, 1974 és 1978-ban diplomázott fizikus, 1974 és 1975-ben végzett vegyész öregdiák, illetve részt vesznek a rendezvényen a jelenleg az egyetemen tanuló vietnami hallgatók is.

 

Az egyetem Élettudományi Központjában június 28-án megtartott nyitó napon Dr. Tóth Imre vegyész, professzor emeritus bevezető szavai után Dr. Bartha Elek rektor helyettes üdvözölte a megjelenteket, majd Nguyen Tien Thuc, a VSZK budapesti nagykövetének üdvözlő levelét olvasták fel. Dr. Kun Ferenc dékán a Természettudományi és Technológiai Kar 70 évéről adott áttekintést. Dr. Botz László a Magyar – Vietnami Baráti Társaság képviseletében beszélt a magyar – vietnami kapcsolatok közel hét évtizedes történetéről, hangsúlyozva a Magyarországon tanult vietnami „öregdiákok” szerepét a két ország kapcsolatainak erősítésében. A Debrecenben tanuló külföldi hallgatókról Dr. Jenei Attila, az egyetem nemzetközi oktatást koordináló központ igazgatója tartott rövid ismertetőt.

 

Az egyetemen jelenleg tanuló/tanult vietnami diákok nevében Nguyen Minh Tu fogorvos, a vietnami hallgatók egyesületének képviselője értékelte az intézményben folyó, magas színvonalú oktatómunkát.

 

A Vietnamból érkezett öregdiákok nevében Phan Viet Thu, 1973-ban végzett matematikus beszélt munkásságáról, majd Hajas János 1975-ben végzett, Németországban dolgozó vegyész mutatta be Vietnami útjai során készített fotóit.

 

A megnyitó nap az egyetem aulájában rendezett baráti fogadással zárult.

Fotók a Galériában

 

 

Találkozó vietnami barátainkkal!

 

A Magyar - Vietnami Baráti Társaság elnökségének tagjai baráti ebéden látták vendégül a Vietnami - Magyar Baráti Társaság, Pham Viet Son VMBT főtitkár által vezetett kis csoportját június 18-án, a Honvéd Kulturális Központban, akik rövid látogatásra érkeztek Budapestre. A baráti találkozót megtisztelte jelenlétével Nguyen Tien Thuc nagykövet, valamint Brunbauer Ottó, a Geodézia Zrt. vezérigazgatója. A magyaros ételek mellett a résztvevők - közöttük nyolc vietnami barátunk, akik korábban Magyarországon tanultak - melegséggel emlékezett a hazánkban eltöltött időkre, a többiek elismeréssel nyilatkoztak a rövid idő alatt látottakról.

Fotók a Galériában

 

Búcsúztatás

 

A 2018.06.06-án elhunyt NEFB veterán társunk, Kevei Gyula nyá.ezredes hamvasztás utáni temetése 2018.06.29-én 10,00-kor lesz a budakeszi temetőben.

Emlékét megőrizzük!

 

 

Magyar nyelvtanárnő élményei Vietnamban

 

Orosz Andrea másfél évet töltött Hanoiban angoltanárként, ahol egy vietnámiak által működtetett japán, kéttannyelvű iskolában tanított angol nyelvet. Az európai és főleg a magyar normáktól eltérő iskolai élményeken túl számtalan lehetősége adódott, hogy ismerkedjen a várossal és az országgal. Eközben mindig az járt a fejében, hogy nem hagyhatja a sok szépséget maga mögött megörökítetlenül, így szorgalmasan fényképezgetett és barátai bíztatására a Facebook-on belekezdett egy blog írásába, melynek folytatására sokan biztatják még ma is. 
(https://www.facebook.com/vietnambanforroanovember/ ) 

Andrea június 22-én 18,00-kor Szegeden a SZAB székházban (Szeged, Somogyi u.7.), június 25-én 17,00-kor Mezőtúron a Közösségi Házban (Mezőtúr, Szabadság tér 17.), június 28-án 18,00-kor ismét Szegeden a SZAB székházban (Szeged, Somogyi u.7.) tart előadást Vietnamról és ottani élményeiről. Arról beszél majd előadásaiban, hogy a kezdeti nehézségek után hogyan ismerte ki magát egyre inkább a számára állandóan új kihívást jelentő környezetben, beszél majd a mindennapokról, de sok kirándulási és kulturális élménybeszámolóval is színesíti előadásait.

 

 

 

Vietnami kiállítás Rákóczifalván.

 

A Jász-Nagykun-Szolnok megye szolnoki járásában lévő Rákóczifalva kisvárosban, június 11-én, korábban alig látott, furcsa ruhába öltözött hölgyekre lehetett figyelmes a járókelő a Verseg Közösségi Ház előtt. 11 óra előtt kis iskolások és felnőttek gyülekeztek a Verseg Közösségi házban, ahol Vietnamot bemutató kiállítás várta az érdeklődőket.

A város polgára, Nguyen Ngoc Thuy asszony kezdeményezésére júliusban vietnami gyerekek csoportja érkezik a kisvárosba, ezt megelőzően gondolta a város vezetése, hogy a Magyar – Vietnami Baráti Társaság közreműködésével ad ízelítőt a távoli ország szépségeit, hagyományait, régi és modern életét bemutató kiállítás rendezésével. A fotók mellett kiállításra kerültek Kolossváry Miklós katonafestő vietnami képei, vietnami népművészeti faragványok, néhány autentikus viselet.

A kiállítás szervezője, az önkormányzat ifjúsági kérdésekkel foglalkozó referense, Németh Viktória felkérésére a rendezvényt Kósa Lajos polgármester bevezetője nyitotta meg, majd a Magyar – Vietnami Baráti Társaság elnöke, Dr. Botz László beszélt Vietnamról, történelmének jelentősebb fordulópontjairól, a napjainkban jelentős fejlődést mutató ország társadalmi, gazdasági, kulturális eredményeiről, az immáron 68 éves magyar – vietnami kapcsolatokról.

A nap folyamán a MVBT megjelent tagjai meglátogatták a Balázs Antal és családja által működtetett Macimúzeumot, majd Kósa Lajos polgármester meghívására, baráti beszélgetés mellett egy ebéden vettek részt. Kósa Lajos polgármester nagy jelentőséget tulajdonított a kapcsolatok fejlesztésének, reményét fejezve ki egy jövőbeni testvér-település kialakítására, amely terv megvalósításához a MVBT elnöke a Társaság segítségét ajánlotta fel.

Fotók a Galériában

 

 

Haláleset

Kevei Gyula veterán társunk a NEFB II. váltásból 2018.06.06-án délután elhunyt. Temetésére később történik intézkedés. Emlékét megőrizzük!!

 

 

 

Magyarország bővíteni kivánja beruházási tevékenységét Vietnamban

(A vietnami sajtó beszámolója a látogatásról)

Május 27-29 közötti, magyarországi munkalátogatása során, Nguyen Van Binh, a Vietnami Kommunista Párt Központi Bizottságának titkára, a Gazdasági Bizottság elnöke vezette magas rangú delegáció, magyar vezetőkkel találkozott.


A Központi Bizottság titkára találkozott Varga Mihály miniszterelnök helyettes, pénzügyminiszterrel, Hiller Istvánnal, a Parlament alelnöke, a Magyar Szocialista Párt elnökével, Német Zsolttal, a Parlament Külügyi Bizottsága elnöke, a kormányzó FIDESZ párt külügyi bizottsága elnökével.


A megbeszélések során a két fél tájékoztatta egymást a politikai, társadalmi és gazdasági helyzetről, valamint országaik külpolitikájának prioritásairól, megvitatták a kétoldalú kapcsolatok elősegítésének speciális intézkedéseit.

Nguyen Van Binh megerősítette, Vietnam nagy jelentőséget tulajdonít a hagyományos barátság és a közép-kelet európai országokkal, beleértve Magyarországgal való többoldalú együttműködés fejlesztésének.

Nguyen Van Binh örömmel jegyezte meg, hogy Magyarország az egyik leghatékonyabb és legaktívabb partnere Vietnamnak a közép-kelet európai térségben és jókívánságait fejezte ki Magyarország európai integrációban és fejlődésben elért eredményeiért.

A két párt közötti kapcsolatra vonatkozóan Nguyen Van Binh megerősítette a Truong Thi Mai asszony, a Központi Bizottság tagja 2017 szeptemberi látogatása során, a két fél által aláírt együttműködési megállapodást, amely új fejezetet nyitott a két kormányzó párt közötti kapcsolatban, hozzájárulván Vietnam és Magyarország közötti állami kapcsolatok elősegítéséhez.

A két ország közötti jó kereskedelmi és gazdasági kapcsolat során jelentős haladás mutatkozik, 2017-ben stabilizálódott a kétoldalú kereskedelem volumene, elérte a 354,3 millió dollárt, ami 33,13 %-os növekedés a 2016 évi forgalomhoz képest.

2018 első három hónapjában az export forgalom elérte a 115 millió dollárt, ami 50,94 %-al haladta meg az előző év hasonló időszakának adatait.

Jóllehet, Magyarország közvetlen kereskedelme és beruházásai Vietnamban továbbra is szerények, nincsenek arányban a két fél potenciáljával és elvárásaival (Magyarország jelenleg a 14. helyen áll az EU-n belül a Vietnammal folytatott kereskedelem tekintetében).
A Gazdasági Bizottság vezetője javasolta, hogy a kétoldalú politikai-diplomáciai kapcsolatok fejlettségi szintjének megfelelően, a két fél segítse a Vietnami és Magyarország közötti gazdasági együttműködési vegyes bizottság tevékenységét. Meg kell erősíteni a politikai és befektetési környezetet, kedvező feltételeket teremtve a két ország üzleti közösségeinek az üzleti együttműködési lehetőségek kihasználására, kapcsolatok építésére.


A beruházások területén a két félnek koncentrálnia kell azon területekre ahol Vietnamnak szüksége, Magyarországnak viszont erőssége van, mint az egészségügy, a víz menedzsment, információs technológia, gyógyszergyártás és élelmiszerbiztonság.
Nguyen Van Binh magasra értékelte a Can Tho-i Onkológiai Kórház építését, amelyhez Magyarország kötött segély hitelt biztosít és megerősítette a két kormány eltökéltségét a magyar 440 millió eurós hitellel tervezett projekt aktív koordinálását és hatékony végrehajtását illetően.

Továbbá Vietnam hálás, hogy Magyarország évi 200 főre emelte a vietnami diákok részére biztosított ösztöndíjakat a Vietnám által igényelt és Magyarország erősségét képező területeken, mint az egészségügy, gyógyszerészet, biotechnológia, információs technológia.

Nguyen Van Binh megköszönte, hogy Magyarország kedvező feltételeket teremtett a Magyarországon élő, tanuló, dolgozó vietnami közösségnek, akik aktívan járulnak hozzá a két ország közötti barátság további erősítéséhez.

Magyarország, a maga részéről magasra értékelte a Vietnami Kommunista Párt vezető szerepét az ország építésében és megvédésében, hogy Vietnamot politikai és gazdasági tekintetben a térség stabilan fejlődő országává tette.

Németh Zsolt, a Parlament Külügyi Bizottsága elnöke, a  kormányzó FIDESZ párt külügyi bizottságának vezetője kijelentette, hogy a két kormányzó párt közötti együttműködés jelentős szerepet fog játszani a jövőben a kétoldalú kapcsolatok területén.

A magyar vezetők ígéretet tettek arra vonatkozóan, hogy a Vietnammal való kapcsolatokat minden területen erősíteni fogják, ehhez kedvező feltételeket teremtenek.

A megbeszélések során a két fél megerősítette, a gazdasági és pénzügyi együttműködés a kétoldalú kapcsolatok elsődleges pillére.

A magyar fél elő kívánja segíteni a közvetlen beruházások, a joint venture és a technológiai transzfer tevékenység bővítését Vietnamban a gyógyszeripar, egészségügyi berendezések, információs technológia, számítógépes biztonság, víz menedzsmjent, mezőgazdaság, stb. területeken. A magyar vezetők igéretet tettek arra, hogy továbbra is támogatják és segítik Vietnam és az Európai Unió közötti átfogó kapcsolatokat, beleértve a Vietnam – Európai Unió közötti Szabad Kereskedelmi Megállapodás (EVFTA) mielöbbi aláírását, ratifikálását és bevezetését.

A maga részéről Vietnam kész támogatni Magyarországot az ASEAN és tagországaival való együttműködés erősítésében.

A látogatás során a delegáció találkozott a Vietnami Nagykövetség és a Magyarországi Vietnamiak Egyesülete képviselőivel. Nguyen Van Binh nagyra értékelte a nagykövetség szerepét Vietnam és Magyarország közötti jó diplomáciai kapcsolatok fenntartásában, amivel kedvező feltételek teremtenek a Magyarországon élő vietnami közösség létéhez, munkájához és a tanuláshoz.

Május 29-én a delegáció – magyarországi munkaprogramjának sikeres befejezését követően – távozott Budapestről.


Magasrangú vietnami vezető látogatása Budapesten

 

2018.május végén Nguyen Van Binh, a VSZK KP Központi Bizottság titkára, a Gazdasági Bizottság elnöke vezetésével vietnami gazdasági delegáció tett hivatalos látogatást Budapesten, amely során megbeszéléseket folytattak Varga Mihály, miniszterelnök helyettes, pénzügyminiszterrel.

 

Binh úr 05.28-án a VSZK magyarországi nagykövetségén, Nguyen Tien Thuc nagykövet beszámolójából  tájékozódott a nagykövetségnek  Vietnam és Magyarország közötti híd szerepet képező tevékenységéről, a két ország közötti hagyományosan jó kapcsolatok erősítéséről.

 

Nagyra értékelte a nagykövetség előkészítő munkáját, amely lehetővé tette a jónak értékelt munkalátogatást és arra bíztatta a nagykövetséget, teljes erővel folytassák munkájukat a két ország sokoldalú kapcsolatainak erősítésében, hatékonyan és eredményesen járuljanak hozzá Vietnam és Magyarország közötti együttműködéshez.

Fotók a Galériákban!

 

 

 

Békefenntartók Napja Pákozdon

„Azokra a magyar katonákra emlékezünk, akik más nemzetek szabadságának és békéjének érdekében végezték munkájukat. Napjaink hőseiről, elsősorban azokról, akik a legdrágábbat, az életüket áldozták más népek békéjéért és szabadságáért” – hangsúlyozta Korom Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke a Magyar Békefenntartók Napja, május 29-e alkalmából megtartott ünnepségen, Pákozdon.


Korom Ferenc altábornagy ünnepi beszédében úgy fogalmazott: azok a katonák, akik életüket áldozták más népek szabadságáért, esküjükhöz híven teljesítették feladatukat. Hiszen a katona legfontosabb feladata, hogy bárhol, bármikor a nemzet szolgálatában álljon, és a lehető legjobb tudása szerint teljesítse azt, amire esküt tett – fűzte hozzá.


„A békefenntartók napja ünnepség, de mégis azt mondanám, hogy megemlékezés is az áldozatot vállaló katonákról, főhajtás és tisztelgés az elesett bajtársak előtt. Feladatunk emlékük ápolása, őrzése, és nem szabad elfelejteni, hogy a béke és a biztonság szavatolása a katonák egyik kiemelt küldetése. Végakaratuk a béke volt – hirdeti magasztos őszinteséggel és egyszerűséggel Békefenntartók Emlékművén a márványtábla, amely a békefenntartás során hősi halált halt katonák neveit sorolja fel, 1897-től napjainkig” – mondta a Honvéd Vezérkar főnök. Kiemelte: a nemzetközi békefenntartás, a válságkezelés a Magyar Honvédség nemzeti feladata, ami azt jelenti, hogy legalább annyira fontos nemzeti érdekeink érvényesítése szempontjából, mint a határainkon belüli tevékenység. Korom Ferenc altábornagy szerint a magyar katonák megállták a helyüket, elvégezték és elvégzik a rájuk szabott feladatokat.


A jeles nap alkalmából a Honvéd Vezérkar főnöke és Mihócza Zoltán vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka elismeréseket adtak át, majd koszorút helyeztek el a Magyar Békefenntartók Emlékművénél. Szintén koszorúval és főhajtással fejezték ki tiszteletüket a Magyar – Vietnami Baráti Társaság, az osztrák és a szlovák békefenntartó szövetség képviselői, valamint a békefenntartó tevékenység közben elhunyt katonák hozzátartozói is.

 

Fotók a Galériákban

 

 

VÉSZÁK ünnep – 2018.05.22.

 

A buddhista világ legjelesebb napját, Buddha születésének évfordulóját ünnepelte a Sárkány Centerben kialakított Chua Tue Giac pagodában a Magyarországi Vietnamiak Buddhista gyülekezete 2018 május 22-én.Az ünnepségen, amelyet Thich Thien Bao mester vezetett, a vietnami buddhista hívők mellett megjelentek Nguyen Duc Duong, a VSZK magyarországi nagykövetségének tanácsosa, valamint a Magyarországi Buddhista Egyház, a Tan Kapuja Buddhista Egyetem,és a Magyar – Vietnami Baráti Társaság képviselői.

 

Az ünnepségen ismertették Thich Pho Tue mester, a Vietnami Buddhista Egyház Legfőbb Tiszteletre méltó vezetője köszöntő levelét, amelyben hangsúlyozta: „a több, mint huszonhat évszázad óta, Buddha által megmutatott, a megvilágosodáshoz vezető út mindig olyan igazság volt, amely lebontja az egyenlőtlenséget, csillapítja a háborúkat és konfliktusokat, békét és gazdagságot hozva így a világra. Ahol ez az igazság fénye világít, ott megtelik szeretettel és bölcsességgel, hogy az emberiség tartósan fejlődhessen …. A buddhista mesterek nagy nyugalommal tekintenek a világi teendőkre, mint a megvilágosodáshoz vezető lépcsőfokokra, így vesznek részt, járulnak hozzá a nemzet fejlődéséhez.”

 

Fotók a Galériában

 

 

Koszorúzási ünnepség hősi halottaink síremlékénél

Farkasréti temető, 2018.04.06.

 

Hagyományaink szerint április 6-án a Farkasréti temetőben gyűltünk össze rövid emlékezésre.

 A katonai tiszteletadással kísért ünnepséget a vietnami és a magyar himnusz elhangzása után Nagy Gyula nyugállományú ezredes, veterántársunk, az ünnepség főszervezőjének szavai nyitották utalva arra, hogy „Ezen temető katonai parcellájában – zarándokhelyünkön – kezdetben a volt katonatársak, majd 1989-től a Magyar – Vietnami Baráti Társaság kezdeményezésére, a gyakran változó jogszabályok mellett is – emlékezünk Dél-Vietnamban, a Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság tagjaiként hősi halált halt bajtársainkra. Mindezzel 45 éve példát szeretnénk mutatni a bajtársiasság szellemének tartósságából, a küldetésben részt vettek összefogásából és természetesen mindezzel a hasonló nemzetközi szerepvállalásban dolgozók előtti tisztelgésünket is kifejezésre juttatjuk.”

 

Köszöntötte a megjelent

- Dylski Aurél özvegyét, Erzsébet asszonyt és Gábor nevű unokájukat;

- a HM, a BM, a KKüM képviselőit;

- az MH Béketámogató Kiképző Központ (Szolnok) parancsnokhelyettesét;

- a békefenntartásban szolgálatot teljesített személyek összefogásában közreműködő szervezetek képviselőit;

- a Vietnami Szocialista Köztársaság budapesti nagykövetségének képviselőit;

- a Magyarországi Vietnamiak Egyesülete képviselőit, valamint

- a NEFB személyi állományából megjelenteket.

 

Megemlékező beszédében Dr. Botz László nyugállományú altábornagy, a Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság első váltásának tagja, a Magyar-Vietnami Baráti Társaság elnöke elmondta: “A feladat bonyolultnak ígérkezett, egy általunk kevésbé, vagy egyáltalán nem ismert világban, háborús körülmények között kellett országunkat képviselni, ugyanakkor hozzájárulni ahhoz, hogy a sok éve tartó háborútól szenvedett vietnami nép ismét talpra álljon, elkezdődhessen az ország újjáépítése, a normális, békés élet beindítása”.  

Hangsúlyozta: “A tűzszünet, amelyet a nemzetközi egyezmény értelmében ellenőrizni és felügyelni kellett, nem létezett, a harcok ebben az időszakban is folytatódtak. A misszió első időszakában, 1973. április 7-én, 11 óra 45 perckor, szolgálatteljesítés közben, hadműveleti területen elveszítettük két bajtársunkat, Dylski Aurél őrnagyot és Cziboly Csaba századost, akiknek helikopterét rakétatámadás érte. Velük együtt lelte halálát egy kanadai, egy indonéz tiszt, a Dél-Vietnami Ideiglenes Forradalmi Kormány (DIFK) két összekötő tisztje, valamint a gép háromfőnyi személyzete”. Dr. Botz László hozzátette: “a társakra, az elhunyt bajtársakra és a sok-sok, a hazájuk függetlenségéért vívott harcokban elesett vietnamira emlékezünk a mai napon immár több évtizede Cziboly Csaba és Dylski Aurél síremléke előtt”.

 

A megemlékezés koszorúit elhelyezték a síremlékeknél:

-  a Honvédelmi Minisztérium nevében dr. Négyesi Lajos ezredes, a HM Kegyeleti Diplomáciáért Felelős Miniszteri Biztosi Titkárság belföldi szakreferense és dr. Papp Ferenc ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály főosztályvezetője;

- a Belügyminisztérium nevében Dr. Bognár László nyugállományú rendőr dandártábornok;

- a Vietnami Szocialista Köztársaság nagykövetsége részéről Nguyen Duc Duong tanácsos és Hoang Quc Khanh első titkár;

- a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központ képvisetében Rédei Róbert alezredes, parancsnokhelyettes;

- az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság képviseletében Ganzler Ferencné százados, megbízott kegyeleti részlegvezető;

- a Magyar – Vietnami Baráti Társaság nevében Dr. Botz László nyugállományú altábornagy, az MVBT elnöke, Váraljai Márton alelnök és Dr. Füstné Tran Thi Hanh elnökségi tag;

- A Magyarországi Vietnamiak Egyesülete nevében Phung Kim Sun és Nguyen Duc Thuan alelnökök;

- a MATASZ nevében Fekete János nyugállaományú ezredes;

- A Felderítők Társasága Egyesület nevében Dr. Tömösváry Zsigmond nyugállaományú altábornagy, az Egyesület elnöke;

- a NEFB társak nevében Kálmán-Szabó Endre nyugállaományú főtörzsőrmester és Izbéki János nyugállományú mérnök alezredes.

 

Zárszóként Nagy Gyula hangsúlyozta, hogy megemlékezésünk jelentős erőket mozgat meg. Megemlékezésünk lebonyolításában nagyon sokan rendkívülki és segítőkész támogatást nyújtottak, amit az ezredes – az emélező veterántársak nevében – megköszönt az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Katonai Igazgatási Központ kegyeleti részlegének, az MH Központi zenekarának és a Honvéd díszzászlóalj katonáinak.

 

Az ünnepséget a “Takarodó” kürtjel hangjai zárták.

 

(fotók a Galériában)

 

Részvétnyilvánítás Phan Van Khai volt miniszterelnök halála alkalmából

 

Phan Van Khai, aki 1997-2006 között volt a Vietnami Szocialista Köztársaság miniszterelniöke 2018. március 17-én, 85 éves korában Ho Chi Minh városban elhunyt.

Phan Van Khai hivatali idején jelentős erőfeszítéseket tett Vietnam adminisztratív és gazdasági reformjainak sikeres végrehajtásában, munkáját mind a hazai, mind a nemzetközi közvélemény nagy elismeréssel értékelte.

Halála alkalmából, 2018. március 21-22-én a Vietnami Szocialista Köztársaság budapesti nagykövetségén a Magyarországon akkreditált nagykövetségek közül húsz, öt nagykövet és 15 első beosztott diplomata, a magyar kormány képviseletében Sipos Sándor, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Ázsiai és Csendes-óceáni Főosztályának vezetője, a Magyar – Vietnami Baráti Társaság képviseletében Váraljai Márton alelnök, a Magyarországi Vietnamiak Egyesületének több tagja nyilvánított részvétet.

Miniszterelnök úr! Nyugodjon békében!

 

 

Vietnami segítség a családnak

 

Ahogy arról az országos médiumok is beszámoltak, 2017 novemberében közlekedési baleset áldozata lett Simon Tamás, a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola 2. osztályos tanulója. A XVI. kerületben élő vietnami közösség tagjai – akiknek gyermekei közül többen is az intézmény diákjai – a balesetről értesülve 300 ezer forinttal járultak hozzá a kisfiú temetéséhez, majd gyűjtést szerveztek a gyászoló család megsegítésére. Az adományt egy ünnepség keretében tavaly december 20-án adták át jelképesen a családnak. Azért csak jelképesen, mert az jótevők már előző nap nyitottak egy számlát, amelyre átutaltak egymillió forintot Tamás nővére, Simon Krisztina 4. osztályos tanuló számára, iskolai étkeztetésére és egyéb, tanulással kapcsolatos kiadásainak fedezésére. Az összeg csak a megjelölt célokra fordítható, és így legalább három évre nyújthat segítséget a családnak. Ezen felül a vietnami közösség 440 ezer forinttal gazdagította az iskola alapítványát is azzal a céllal, hogy abból az anyagi nehézségekkel küzdő családokban élő diákokat segíthesse az intézmény. Az adományozóknak Kovács Péter polgármester és Némethné Virág Gyöngyi, az alapítvány kuratóriumának elnöke mondott köszönetet.

 

 

 

Magyar – Vietnami Üzleti Tanács

 

2018.február 1-én megtartotta ez évi első ülését a Magyar – Vietnami Üzleti Tanács.

 

Forintos Róbert, a Tanács elnöke bevezetőjében áttekintette a 2017-es év főbb eseményeit, hangsúlyozva a februárban megkötött kötött segély hitel megállapodás jelentőségét, a márciusi Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság által elfogadott oktatási megállapodásokat6, illetve a magyar miniszterelnök szeptemberi hivatalos látogatását a VSZK-ban, amely során „legfontosabb stratégiai partnerként” tett említés Vietnamról, beindult a kórház beruházás, valamint 200 főre emelte a VSZK részére felajánlott hallgatói ösztöndíj lehetőséget.

A VSZK új magyarországi nagykövete, Nguyen Tien Thuc úr értékelte a kétoldalú gazdasági kapcsolatok alakulását, amely 2017-ben 354 millió USD (207 millió USD vietnami export Magyarországra, 147 millió USD magyar export Vietnamba) szintet ért el. Hangsúlyozta még a 18 magyar befektetési projektet is (64 millió USD értékben).

A nagykövet úr örömmel jelezte, hogy magyar külképviseleti központ létesítéséről született döntés, ezzel egy időben Budapesten is jelentős ingatlan fejlesztés következik be, ami a két ország közötti párbeszéd erősödését is jelzi. A nagykövet úr elmondta, hogy Vietnamban jelentős számú vállalkozó számol azzal, hogy a jövőben befektetnek a magyar szálloda és ingatlanfejlesztő szektorban.

Jári Ferenc, a Külkereskedelmi és Külügyminisztérium Ázsiai- és Csendes-óceáni Főosztályának osztályvezetője hangsúlyozta, hogy Vietnam mára a „közepesen fejlett országok” közé tartozik, s mint olyan Magyarország részére az ASEAN országok közül a negyedik legfontosabb gazdasági partner.

Dobos Gábor, a Tempus Közalapítvány képviselője előadásában kiemelte, hogy 2017-ben 8 %-al növekedett az ázsiai térségből pályázó felsőoktatásban tanuló hallgatók száma. Jelenleg 483 vietnami hallgató tanul Magyarországon, alapvetően egészségügyi, gazdasági, műszaki és informatikai területeken.

 

 

 

Haláleset

 

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy

 

 

Jobbágy Antal nyá. ezredes, a NEFB III. váltás ügyviteli részleg vezetője 2018. január 11-én elhunyt.

 

Temetésére katonai tiszteletadás mellett

2018. február 2-án 11,00-kor

Székesfehérváron, a Béla úti temetőben kerül sor.

Barátai, bajtársai és tisztelői 10,45-től róhatják le kegyeletüket a ravatalnál.

 

Emlékét kegyelettel megőrizzük!

 

 

                 


 

Dr. BOTZ LÁSZLÓ ÚR

Elnök

Magyar - Vietnami Baráti Társaság

Budapest

 

Tisztelt Elnök Úr!

Kedves Laci!

 

A VMBT vezetősége és magam nevében további kellemes karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag – boldog újévet kívánok Neked és kedves családodnak, valamint a MVBT valamennyi tagjának!

 

Bízom benne, hogy a társaságaink szoros együttműködése továbbra is nagyban hozzájárul a népeink közötti barátsága és a vietnami - magyar hagyományosan baráti kapcsolatok erősödéséhez és fejlődéséhez.

 

Hanoi, 2017 december 28-án

 

Baráti üdvözlettel,

Nguyen Dang Vang

VMBT elnöke

 

 

 

Vietnamiak karitatív tevékenysége Zuglóban

 

2017.12.19-én 11,00 órakor a Magyarországi Vietnamiak Egyesülete 14. kerületi csoportjának képviselői, Nguyen Duc Thuan, a Magyarországi Vietnamiak Egyesülete elnökségének tagja vezetésével meglátogatta a Budapest 14. kerületi Patrónus Fogyatékossági Házat (Budapest, Gyarmat u.58-62.), hogy a karácsonyi ünnep kapcsán az ott foglalkoztatott fogyatékosoknak ajándékokat adjanak át. A Ház 35 lakója egy asztali számítógépet kapott a vietnami adományozóktól, amely segítheti internet hozzáférésüket, emellett személyenként egy ajándékcsomaggal kedveskedtek a vendégek.

Az ünnepségen a Ház dolgozói – tanárok és segítők – mellett részt vet Szabó Rebeka, a kerület alpolgármestere, valamint Dr. Botz László, a Magyar – Vietnami Baráti Társaság elnöke.

Köszöntőjében Nguyen Duc Thuan kifejezte háláját, hogy a kerület befogadta az itt élő mintegy 400 vietnamit, akik második hazájuknak tekintik Magyarországot és a kerületet. Szabó Rebeka alpolgármester nagyra értékelte a vietnamiak jótékonyságát és reményét fejezte ki a kapcsolat erősítésére.

(fotók a Galériában)

 

 

 

 

 

A „Nemzetek Háza” Nemzetek Közötti Baráti Társaságok Szövetsége

tisztújító közgyűlése

2017.12.02.

 

A „Nemzetek Háza” Nemzetek Közötti Baráti Társaságok Szövetsége 2012.12.02-án megtartotta tisztújító közgyűlését a Szövetség székhelyén.

A megjelent 19 tagszervezet képviselői titkos szavazáson megválasztották

- A Szövetség elnökének:      Rubovszky Évát,

- Az elnökség tagjainak:        Eszterházi Györgyöt,

                                               Dr. Elsayed Hassant,

                                               Alpáriné Salga Ilonát,

- A Szövetség főtitkárának:   Debreczeni Emesét,

- Az Ellenőrző Bizottságba:   Dr. Sárközi Miklóst,

                                               Dr. Kovács Árpádot,

                                               Menyhárt Istvánt.

 

A közgyűlés, az elnökség javaslata alapján új tagként felvette soraiba a „Kodály Világa Társaságot”.

 

 

Ezúton gratulálunk Dr. Kovács Árpádnak, a Magyar – Vietnami Baráti Társaság tagjának a Szövetség Ellenőrző Bizottságába történt megválasztásához!!

 

 

 

A Magyar – Vietnami Baráti Társaság Közgyűlése

2017.11.27.

 

A Magyar – Vietnami Baráti Társaság 2017.11.27-én, a Honvéd Kulturális Központban megtartotta éves közgyűlését, amely a Társaság elnöksége és ellenőrző bizottsága két éves megbízatása lejártával új tisztségviselőket is választott.

A közgyűlésen a Társaság 2017 évi tevékenységéről, korábban megküldött írásos beszámolót Dr. Botz László elnök egészítette ki, majd Kevei Gyula, az ellenőrző bizottság jelentését ismertette. A Társaság – lehetőségeihez képest - aktív tevékenységének bemutatása mellett, az előadók a szervezet jogi helyzetének kérdéseit is taglalták, amely témában a tagság részéről felszólalók a mielőbbi rendezés szükségességét hangsúlyozták.

Összességében megállapítást nyert, hogy a Társaság – rendeltetésének megfelelően – tovább erősítette kapcsolatait a VSZK nagykövetségével, a Magyarországi Vietnamiak Egyesületével, a vietnami testvérszervezetekkel, illetve a hazai kormányzati szervekkel (HM, KKüM). Aktív szerepet vállalt a két ország közötti „népi diplomácia” fogalomkörbe tartozó testvér-települések kezdeményezésében, létrehozásában. A tagság megerősítette a Társaság létének és működésének szükségességét.

 

(Az elnökség beszámolója, a közgyűlésről készült fotók a honlapon megtekinthetők!)

 

 

 

 

 

Elköszönés Dr. Nguyen Thanh Tuan nagykövet úrtól

2017.11.27.

 

A Magyar – Vietnami Baráti Társaság elnöksége egy baráti ebéd keretében köszönt el Dr. Nguyen Thanh Tuan nagykövet úrtól, aki három éves magyarországi külszolgálata után december 7-én utazik haza Vietnamba.

A baráti hangvételű találkozón Társaságunk részéről Dr. Botz László köszönte meg a nagykövet támogatását, a két ország közötti kapcsolatok fejlesztésében végzett munkáját, amelynek elismeréseként a „Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata” kitüntetésben részesült.

Tuan nagykövet úr válaszában nagyra értékelte és megköszönte a Társaságunkkal folytatott aktív és hatékony munkakapcsolatot. Ígéretet tett, hogy következő beosztásában – a párt nemzetközi kapcsolatok hivatalában a baráti társaságokkal tartandó kapcsolatért felelős – kiemelt figyelmet fordít a vietnami-magyar kapcsolatok alakulására.

(fotók a Galériában)

 

 

Trưa ngày 27 tháng 11 năm 2017. Tại nhà văn hoá quân đội 34 Stéfannia, quận 14 Budapest Hungary. Hội hữu nghị Hung-Việt tổ chức buổi tiệc chia tay Đại sứ Việt Nam tại Hungary Nguyễn Thanh Tuấn hết nhiệm kỳ tại Hungary về VN nhận công tác mới.


Đến dự còn có ông Lê Trọng Hà tham tán chính trị Đại sứ quán Việt Nam tại Hungary cùng các vị trong BCH hội Hữu nghị Hung - Việt.
Ông chủ tịch Hội hữu nghị Hung- Việt Dr. Botz László đã nói lời cám ơn tới Đại sứ Nguyễn Thanh Tuấn trong ba năm làm việc tại Hungary đã kết hợp và quan tâm đến Hội để hoàn thành tốt mọi công việc trong thời gian qua. Và chúc mừng ông Đại sứ Nguyễn Thanh Tuấn nhận được Huân chương Thập tự hạng trung đây là phần thưởng cao quý của nhà nước Hungary trao tặng vì những đóng góp to lớn trong việc phát triển quan hệ hữu nghị và hợp tác toàn diện giữa Hungary và Việt Nam. Ông Botz László rất lấy làm tiếc vì thời gian 3 năm nhiệm kỳ trôi nhanh và mong muốn dù sau này ở cương vị nào ông vẫn quan tâm đến tình hữu nghị giữa hai nước và hai dân tộc chúc ông hoàn thành tốt nhiệm vụ ở công việc mới.
Ông Nguyễn Thanh Tuấn cũng bày tỏ lời cám ơn tới ông chủ tịch Botz László cũng như các thành viên trong BCH hội đã tích cực trong việc giới thiệu quảng bá hình ảnh, văn hoá, giáo dục và các hoạt động khác giữa hai nước. Cũng như những đóng góp và cùng tổ chức các ngày lễ kỷ niệm lớn của hai nước Hungary và Việt Nam. Ông mong muốn sẽ có thêm thế hệ trẻ tham gia vào hội để ngày càng gắn kết tình hữu nghị lâu bền. Buổi tiệc ấm cúng và thân thiện và những món quà lưu niệm về Hungary được gửi tặng đến Đại sứ Nguyễn Thanh Tuấn để nhớ mãi những ngày làm việc tại đây.
Sau đây là những hình ảnh của buổi chia tay.

 

 

 

403/2017. (X. 20.) KE határozat

kitüntetés adományozásáról

 

Áder János köztársasági elnök, az Alaptörvény 9. cikk (4) bekezdés f) pontja, illetve a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 18. § (1) bekezdése alapján - a miniszterelnök előterjesztésére - a magyar-vietnami kapcsolatok ápolását és bővítését, valamint a két nemzet közötti barátság elmélyítését szolgáló tevékenysége elismeréseként

 

Dr. Nguyen Thanh Tuan, a Vietnami Szocialista Köztársaság budapesti nagykövete részére

a

MAGYAR ÉRDEMREND

középkeresztje

polgári tagozata

 

kitüntetést adományozta.

 

A kitüntetés átadására 2017.11.13-án került sor a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. A rendezvényen, a minisztérium részéről megjelent Magyar Levente, a külgazdasági és külügyminiszter helyettese, Bús Szilveszter, a minisztérium déli nyitásért felelős helyettes államtitkára, Dr. Sipos Sándor, az Ázsiai és Csendes-óceáni főosztály vezetője.

A Magyar – Vietnami Baráti Társaságot Dr. Botz László és Nagy Gyula képviselte.

A rendezvény során először Magyar Levente értékelte Nguyen Thanh Tuan nagykövet igen pozitív tevékenységét, amelynek eredményeként tovább erősödött a két ország közötti kapcsolat, majd átadta a kitüntetést.

Válaszbeszédében a nagykövet úr nagyra értékelte a minisztériummal kialakult jó munkakapcsolatot, megköszönte a Magyarországi Vietnamiak Egyesülete, valamint a Magyar – Vietnami Baráti Társaság együttműködését, amely segítette őt munkája eredményes végzésében.

A nagykövet úr várhatóan december elején utazik haza Vietnamba.

 

 

 

LAUDÁCIÓ

 

Őexcellenciája Nguyen Thanh Tuan úr,

a Vietnami Szocialista Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének kitüntetése alkalmából

(Budapest, 2017. november 13. hétfő, 10.00.)

 

 • Nguyen Thanh Tuan úr, a Vietnami Szocialista Köztársaság Magyarországon akkreditált rendkívüli és meghatalmazott nagykövete hazája egyik tapasztalt és tekintélyes diplomatája. Felelős munkakörökben közel negyven éve dolgozik Vietnam nemzetközi kapcsolatainak fejlesztésén.
 • Pályafutása során a Külügyminisztérium, a Vietnami Munkaügyi Szövetség és a Vietnami Kommunista Párt Központi Külügyi Bizottsága felelős beosztású munkatársaként és vezetőjeként nagy figyelmet szentelt Vietnam és a kelet-európai országok kapcsolatai erősítésének. A térség egyik elismert szakértője hazájában. 
 • 2014. október 13. óta képviseli hazáját rendkívüli és meghatalmazott nagykövetként Magyarországon.
 • Tuan nagykövet úrmegbízatása kezdete óta a budapesti diplomáciai testület egyik nagy tiszteletnek és elismerésnek örvendő tagja. Tevékenységével jelentős mértékben járult hozzá a Magyarország és Vietnam közötti együttműködés új alapokra helyezéséhez, a legfelső szintekre is kiterjedő, rendszeres politikai párbeszéd gyakorlatának elmélyítéséhez.  
 • Nagy szerepet vállalt a magas szintű találkozók kezdeményezésében és megvalósításában: magyarországi megbízása idején került sor a magyar államfő, a házelnök, a miniszterelnök és a külügyminiszter vietnami látogatására.
 • Sokat tett a parlamentközi kapcsolatok erősítéséért, kezdeményezéseivel elősegítette a két ország törvényhozási vezetői és kormányzó pártjai közötti rendszeres párbeszéd kialakítását.
 • Nagykövet úr kiemelt figyelmet fordított a magyar-vietnami gazdasági kapcsolatok fejlesztésére és a vállalati együttműködésekre.
 • Szívügyének tekintette a Magyarországon élő vietnami közösség, továbbá a Magyar-Vietnami Baráti Társaság tevékenységének támogatását, sokat tett a vietnami kultúra magyarországi népszerűsítéséért.
 • Nagy figyelmet fordított a két ország felsőoktatási intézményei közötti kapcsolatok erősítésére, a Stipendium Hungaricum program keretében megvalósuló együttműködés fejlesztésére.
 • Ösztönözte a testvérvárosi együttműködések előmozdítását, Budapest és Hanoi, Budapest és Ho Chi Minh-város, illetve Kaposvár és Can Tho közvetlen kapcsolatait.
 • A Magyarország és a Vietnami Szocialista Köztársaság közötti kapcsolatrendszer fejlesztése érdekében kifejtett kimagaslóan eredményes tevékenysége elismerésekéntdr. Áder János Köztársasági elnök 2017. október 11-én kelt rendeletében a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adományozta Őexcellenciája Nguyen Thanh Tuan úrnak, a Vietnami Szocialista Köztársaság magyarországi nagykövetének.

 

 

LỜI CHÚC MỪNG

 

Nhân dịp trao tặng phần thưởng cho ngài Nguyễn Thanh Tuấn – Đại sứ đặc mệnh toàn quyền Cộng hòa Xã Hội chủ nghĩa Việt nam

(vào hồi 10 giờ sáng, thứ hai ngày 13 tháng 11 năm 2017 tại Budapest)

 

 • Ngài Nguyễn Thanh Tuấn - Đại sứ đặc mệnh toàn quyền Công hòa Xã Hội Chủ Nghĩa Việt nam được công nhận tại Hungary là một trong những nhà ngoại giao giàu kinh nghiệm và có uy tín của Việt nam. Trong suốt thời gian gần 40 năm qua, trải qua những vị trí công tác có trách nhiệm khác nhau, ông đã làm việc trong lĩnh vực phát triển quan hệ quốc tế của Việt nam.
 • Trong quá trình công tác của mình, với cương vị là một cán bộ và người lãnh đạo có trách nhiệm của Bộ ngoại giao, của Hiệp Hội Lao động Việt nam và của Ban Đối ngoại Trung Ương Đảng Cộng Sản việt nam, ông đã giành nhiều sự quan tâm lớn cho việc tăng cường quan hệ giữa Việt nam với các nước Đông Âu. Ông là một trong những chuyên gia được đánh giá cao của khu vực tại tổ quốc của mình.
 • Từ ngày 13 tháng 10 năm 2014 đến nay ông là đại diện cho Việt nam, làm đại sứ đặc mệnh toàn quyền tại Hungary.
 • Kể từ đầu nhiệm kỳ cho đến nay Đại sứ Tuấn luôn luôn là một trong những thành viện được tôn trọng và đánh giá cao của cơ quan ngoại giao Budapest. Với những hoạt động của mình ông đã có nhiều đóng góp trong việc nâng sự hợp tác giữa Việt nam và Hungary lên tầm cao mới cũng như trong việc tăng cường các cuộc đối thoại chính trị thường xuyên đến cấp cao nhất. 
 • Ông đóng vai trò lớn trong việc đế xướng và thực hiện các cuộc gặp gỡ cấp cao: Trong nhiệm kỳ công tác của ông tại Hungary đã diễn ra các chuyến thăm Việt nam của Tổng thống, chủ tịch Quốc hội, Thủ tướng và của bộ trưởng Ngoại giao Hungary.
 • Ông đã có nhiều đóng góp trong việc tăng cường quan hệ liên quốc hội. Với những sáng kiến của mình, ông đã hỗ trợ đắc lực cho các cuộc đối thoại chính trị thường xuyên giữa các nhà lãnh đạo về lập pháp cũng như của các đảng cầm quyền của 2 nước.