Közlemények » Tájékoztatók, aktuális hírek

 

Magyarországon tesz hivatalos látogatást Phung Quoc Hien a VSZ Nemzetgyűlés alelnöke .
2019. szeptember 30.
Szeptember 30-án, a magyarországi munkalátogatása során Phung Quoc Hien, a Vietnami Kommunista Párt Központi Bizottságának tagja, a VSZK Nemzetgyűlés alelnöke megbeszélést folytatott Jakab Istvánnal, az Országgyűlés alelnökével.

A tárgyalásokon a vietnami delegáció tagjaként részt vett Vu Hong Thanh, a párt Központi Bizottságának tagja, a Gazdasági Bizottság elnöke, Nguyen Duc Hai, a párt Központi Bizottságának tagja, a költségvetési bizottság elnöke, Phan Xuan Dung ,a párt Központi Bizottságának tagja, a Tudományos, Technológiai és Környezetvédelmi Bizottság elnöke, valamint Nguyen Tien Thuc nagykövet.

A vietnami Nemzetgyűlés alelnöke, Phung Quoc Hien elmondta, nagy megtiszteltetés Vietnámi Nemzetgyűlés delegációját vezetni, meglátogatni a gyönyörű Magya országot, és találkozni Jakab István úrral, a Magyar Országgyűlés alelnökével; megerősítette, hogy a látogatás hozzájárul a Vietnam és Magyarország közötti hagyományos barátság és együttműködés előmozdításához, a átfogó partnerséghez.

Phung Quoc Hien hangsúlyozta továbbá, hogy a VSZK Nemzetgyűlése az elmúlt közel 70 év során mindig a két ország közötti legjobb barátság és együttműködés megszilárdítására és előmozdítására törekedett. Vietnam hálával emlékszik a magyar állam és a magyar emberek által nyújtott értékes és gyakorlati segítségére az ország felszabadításában és újraegyesítésében, mind a mai napig. A két ország 2020-ban számos kulturális program, turisztikai promóció, kereskedelmi és beruházási kapcsolat formájában tervezi a diplomáciai kapcsolatok létrehozásának 70. évfordulóját a két ország népei közötti kohézió további erősítése érdekében. Vietnam nagyra értékeli a Magyar Kulturális és Közösségi Központ létrehozását Hanoiban.

A Nemzetgyűlés alelnöke, Phung Quoc Hien örömmel látta, hogy a két ország közötti kapcsolatok sok területen jól fejlődnek, egymást támogatva a többoldalú fórumokon; megköszönte Magyarországnak, hogy támogatta Vietnam és az EU szabadkereskedelmi megállapodása (EVFTA) és a beruházások védelméről szóló megállapodás (EVIPA) aláírását; kérte, hogy Magyarország továbbra is támogassa e megállapodások korai ratifikálását, új lendületet adva általában Vietnam és az EU gazdasági, kereskedelmi és befektetési kapcsolatainak, és különösen Vietnam - Magyarország számára; megköszönte Magyarországnak, hogy kedvező feltételeket teremtett a magyar vietnami közösség számára a stabil élethez és a befogadó társadalomba való integrációjukhoz, ezt fontos hídként tekinti, amely hozzájárul a két nép közötti baráti kapcsolatok megszilárdításához.

Figyelembe véve a a két ország közötti dinamikusan fejlődő gazdasági, kereskedelmi és beruházási együttműködést, amelynek 2018-as forgalma kétirányú volt, elérte a 645,6 millió USD-t, közel kétszeresére nőtt 2017-hez képest, és ez a trend folytatódik. A 2019-es lendülettel Phung Quoc Hien azt javasolta, hogy a két fél támogassa tovább a kereskedelem és a beruházások előmozdítását, a két ország vállalkozásait, és működjön együtt azokon a területeken, ahol Magyarország erős, mint az oktatás, egészségügy, gyógyszerkémia, vízkészlet-gazdálkodás, környezetvédelem, mezőgazdasági termelés, feldolgozóipar, gyártástechnika.


A Nemzetgyűlés alelnöke megköszönte Magyarországának, hogy 440 millió eurónyi ODA-t biztosított a két ország közötti prioritást élvező területeken folytatott projektekre, valamint hogy ösztöndíjat biztosított 200 vietnami hallgató számára, akik gazdasági és műszaki területeken tanulhatnak, a nemzetgazdaság fontos irányaiban, például az információs technológia, a gyógyszerkémia, a mezőgazdaság területeken. Az egészségügy, az orvosi berendezések gyártása szintén nagy együttműködési potenciállal bír, Phung Quoc Hien elmondta, Vietnam üdvözölné ha Magyarország egy modern technológiát alkalmazó gyógyszergyárat nyitna Vietnamban .


Phung Quoc Hien, tájékoztatva a Dél-Kínai-tenger térségének a közelmúltban bonyolult fejleményeiről kijelentette, hogy Vietnam folyamatosan törekszik a viták békés úton történő megoldására a nemzetközi jog, különösen az Egyesült Nemzetek Szervezetének 1982. évi tengerjogi egyezménye (UNCLOS) szellemében, a Dél-kínai-tengeren egy magatartási kódex kidolgozása érdekében . Vietnam üdvözli Magyarország és az Európai Unió érdeklődését és álláspontját a regionális biztonságot illetően Várakozással tekint arra, hogy Vietnam továbbra is megkapja Magyarország támogatását igazságos nézeteihez és álláspontjához ebben a kérdésben.
 

 

 

10 éve fogadta egymást testvérkerületté Vietnam fővárosának, Hanoinak Tay Ho kerülete és Budapest XVI. kerülete. Az évfordulóról a Szentmihályi Kulturális Központban kiállítással emlékeztek meg, amelyet megtekintett Tay Ho kerület polgármestere és az általa vezetett vietnami küldöttség is.

Szabó Csilla intézményvezető köszöntötte a megjelenteket, és emlékeztetett arra, hogy a vietnamiak három évvel ezelőtt jelen voltak a Szentmihályi Kulturális Központ átadásakor is, amely az ázsiai országról szóló kiállítással nyitotta meg kapuit. Így szinte természetes volt, hogy a tesvérkerületi kapcsolat tíz éves évfordulójának emlékünnepsége is ebben az intézményben kapjon helyet. Kovács Péter polgármester elmondta, hogy kerületben sok vietnami származású család él, akik erős közösséget alkotnak. Jól beilleszkedtek a kerület életébe, gyermekeik itt járnak iskolába, a szülők itt dolgoznak, és évről évre adományokkal segítik azokat az iskolákat, amelyekben gyermekeik tanulnak. Cserébe a kerület vezetése igyekszik segíteni őket ügyeik elintézésében, problémáik megoldásában. Tay Ho kerületben is él egy kisebb magyar közösség, így a testvér-kerületi kapcsolat jó szolgálatot tehet egymás gondolkodásának, kultúrájának, szokásainak megismerésére. Kovács Péter elmondta még, hogy tapasztalatai szerint a vietnami emberek kedvesek, szorgalmasak és ők is sokat dolgoznak településük fejlődéséért, így nem nehéz közös témát találni velük. Hasonló gondolatokkal érkezett a vietnami delegáció vezetője Do Anh Tuan, Tay Ho kerület polgár-mestere is, akit alpolgármestere, a kerületi népbizottság elnöke, építési és beruházási részlegének igazgatója, a kerületi nőszövetség elnöke, a kerületi belügyek osztályának vezetője, az adminisztrációs osztály vezetője, valamint Tay Ho kerület legrégebbi körzetének elnöke kísért el. Do Anh Tuan kijelentette, hogy nagyon fontos számukra a két ország kapcsolata, ezért szeretnék gyakoribbá tenni a személyes találkozásokat. Ezután Kovács Péter a 10 éves kapcsolat emlékére egy ajándéktárgyat adott át vietnami kollégájának, amely üvegbe gravírozva ábrázolja a két testvérkerület jelképét, Tay Ho egyik híres pagodáját és a Reformátorok terén álló kilátót. Viszonzásképpen a vietnami delegáció vezetője egy díszes porcelán tárggyal ajándékozta meg kerületünket, amelyen aranyszínű felirat emlékeztet a 10 éves testvér-kapcsolatra.Végül a Liget Táncegyüttes magyar és bolgár néptáncokból összeállított bemutatója szórakoztatta a vendégeket.

 

 

Magyar kitüntetések vietnami barátainknak

 

Őry Csaba, Magyarország Hanoiban akkreditált nagykövete szeptember 26-án, a nagykövetségen rendezett ünnepségen adta át a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetéseket

Nguyen Quoc Dung-nak, a VSZK külügyminiszter helyettesének, aki 2007-2011 között Magyarországon volt nagykövet, elismerve a vietnami-magyar kapcsolatok erősítésében mutatott aktivitását;

Nguyen Cao Luc-nak, a VSZK Kormányhivatala alelnökének, aki 1977-86 között Magyarországon tanult, a két ország közötti kapcsolat alakításában végzett munkájáért;

Tran Van Ta-nak, a VSZK volt pénzügyminiszter helyettesének, aki 1974-1978 között Magyarországon folytatta egyetemi tanulmányait, Vietnam és Magyarország közötti gazdasági és pénzügyi együttműködés fejlesztésében végzett tevékenysége elismeréseként;

Fotók a Galériákban


Kína ellen új katonai szövetséget alapítanak – eldördülhetnek a fegyverek

Káncz Csaba, 2019. szeptember 09.,

Privátbankár.hu

A háttérben már folynak egyfajta csendes-óceáni NATO megalakításának előkészületei, ennek egyik lépcsőfoka volt a májusi hadgyakorlat az USA, Ausztrália, Japán és Dél-Korea részvételével. Biztonsági elemzők nem zárják ki, hogy a kínai-vietnámi szembenállás katonai ütésváltásba torkollik, amelyet Peking egyfajta „bemelegítőnek” tekinthet egy Washingtonnal szembeni összecsapás előtt. Káncz Csaba jegyzete.

A Dél-kínai-tenger körül uralkodó biztonságpolitikai feszültségek csalhatatlan jeleként és Pekingnek küldött félreérthetetlen üzenetként a múlt héten Washington közös haditengerészeti gyakorlatottartott a Délkelet-ázsiaiNemzetek Szövetségének (ASEAN) 10 tagállamával.A hadgyakorlatidőzítése nem véletlen, hiszen Kína és Vietnám már hetek óta farkasszemet néz egymással az energiaforrásokban gazdag ’Vanguard Bank’ térségben, miközben fülöp-szigeteki katonai vezetők nyíltan panaszkodnak kínai agresszióról a vitatott tengeri területeken. Mindezzel párhuzamosan jelentések érkeztek arról, hogy Kambodzsa titokban 30 évre átadta a Thaiföldi-öbölnél fekvő hadikikötőjét Kínának, amellyel Peking új déli bástyát szerzett a Dél-kínai tengeren.

 
 

A nemrég nyilvánosságra hozott Indo-pacifikus stratégiai anyagában a Pentagon új kapcsolatok kiépítését tűzte ki célul az ASEAN tagállamaival, különös tekintettel Indonéziára, Malajziára és Vietnámra. A Pentagon az utóbbi hetekben már nyíltan „kollektív védelemről” beszél a csendes-óceáni térséggel kapcsolatban. Ennek kiindulópontját a Japánban állomásozó 54 ezer és a Dél-Koreában állomásozó 28 ezer amerikai katona adná.

A háttérben már jó ideje folyik egyfajta csendes-óceáni NATO megalakításáról a vita és ennek egyik lépcsőfoka volt a májusi ’Pacific Vanguard’ tengeri hadgyakorlat az USA, Ausztrália, Japán és Dél-Korea 3000 katonájával. Ezek a háttértervek voltak a mozgatórugói az augusztusi hadgyakorlatnak is Guam szigetének környezetében az USA, Ausztrália, Új-Zéland és Malajzia részvételével. Januárban az Egyesült Királyság is elküldte egy fregattját (HMS Argyll) egy több napos közös gyakorlatra a Dél-kínai-tenger térségébe, múlt decemberben pedig London részt vett (HMS Albion) Washingtonnal és Tokióval egy tengeralattjáró-elhárító hadgyakorlaton a vitatott Paracel-szigetek környezetében.

Vietnám célkeresztben

Az utóbbi hetek legélesebb feszültsége azonban Kína és Vietnám között alakult ki a fent említette Vanguard Bank térségében. Biztonsági elemzők nem zárják ki, hogy a szembenállás katonai ütésváltásba torkollik, amelyet Peking egyfajta „bemelegítőnek” is tekinthet egy Washingtonnal szembeni nagyobb összecsapás előtt. Kína és Vietnám legutóbb 1988-ban csapott össze a Dél-kínai-tenger egy vitatott részén (Johnson South Reef), amely 64 vietnámi katona halálával járt.

Míg Vietnám katonai költségvetése évi 5 milliárd dollár, addig Kínáé 220 milliárd. Peking tízszer több harci géppel rendelkezik (3187, szemben a 318-al) és 11-szer annyi haditengerészeti járművel (714 a 65-el szemben). Nem véletlen, hogy Vietnám idén katonai megállapodásokat kötött Japánnal és az EU-val.  Az igazi áttörést azonban Washington védelmi ernyője jelentené, ennek elérést célozza Trong elnök idei tervezett látogatása Washingtonban. Trump elnök az elmúlt két évben már kétszer meglátogatta Hanoit, amely már mutatja, hogy a kétoldalú kapcsolatok egy teljesen új dimenzióba léptek.

 

 

Magyar – Vietnami Baráti Találkozó 2019.09.06.

 

A Magyar – Vietnami Baráti Társaság és a Magyarországi Vietnamiak Egyesülete közös rendezésű Baráti Találkozón emlékezett meg országaink nemzeti ünnepeiről szeptember 6-án a Geodézia Székházban.

Dr. Botz László MVBT elnök bevezető köszöntését követően Váraljai Márton MVBT alelnök emlékezett meg augusztus 20-i nemzeti ünnepünkről, majd Nguyen Thien Thuc, a VSZK nagykövete méltatta országa függetlenségének szeptember 2-i évfordulóját.

A magyar és vietnami amatőr művészek hangulatos műsorát követően a száznál több megjelent a kellemes baráti beszélgetésem mellett a magyar és vietnami gasztronómia specialitásait élvezhette. A találkozó kellemes hangulatban telt, méltó módon emlékezve az ünnepekre.

Fotók a Galériában

 

Vietnami labdarugó találkozó Budapesten, 2019.08.17.

 

Az Európában élő Vietnamiak Szövetsége kezdeményezésére a Magyarországi Vietnamiak Egyesülete 2019.08.17-én a kőbányai Spartacus Sportpályán rendezte meg első alkalommal az Európában élő vietnamiak labdarugó tornáját, amelyre négy további országból, Ausztriából, a Cseh Köztársaságból, Szlovákiából és Bulgáriából érkeztek sportolók és szurkolók.

 

A számos támogató szervezet mellett a Magyarországi Vietnamiak Egyesülete közel egy millió forinttal járult hozzá a torna lebonyolításához.

 

A torna megnyitó ünnepségén megjelent Nguyen Tien Tuc, a VSZK magyarországi nagykövete, Nguyen Viet Tuan, a nagykövetség tanácsosa, Hoang Dinh Thang, az Európában élő Vietnamiak Szövetsége elnöke, Vu Quy Duong, a Magyarországi Vietnamiak Egyesületének elnöke és az elnökség több tagja, valamint magyar részről Dr. Botz László, a Magyar – Vietnami Baráti Társaság elnöke, Radványi Gábor, Budapest 10. kerület alpolgármestere, valamint jelentős számú magyar szurkoló.

 

A körmérkőzések eredményeként a torna győztese a Cseh Köztársaságból érkezett csapat lett, négy győztes mérkőzéssel, melyek során 13 gól lőttek. A második és harmadik helyen a Bulgáriából és Ausztriából érkezett csapatok végeztek, sajnos a magyarországi csapatnak meg kellett elégednie a negyedik hellyel.

 

A tornát záró gála vacsorán Hoang Dinh Thang, az Európában élő Vietnamiak Szövetségének elnöke a tornát a Szövetség egyik legjelentősebb eseményének nevezte, ami tovább erősítette az Európában élő vietnamiak közötti kapcsolatokat.

 

Gratulálunk a kezdeményezőknek és a rendezvényt nagy sikerrel szervező és lebonyolító Magyarországi Vietnamiak Egyesülete tagjainak!!

(fotók a Galériákban)

 

 

Békefenntartók napi ünnepség Pákozdon – 2019.05.29.

 

A békefenntartók napja alkalmából rendezett ünnepségen Mihócza Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnöke beszédében kiemelte: ezekben a pillanatokban is mintegy hétszáz magyar katona lát el szerte a világon békefenntartói feladatokat – több tízezer más nemzetbeli katona mellett.

„A magyar békefenntartók az elmúlt évtizedekben sok helyen vigyázták, és vigyázzák ma is a törékeny békét. Ők azok, akik eddig is reményt jelentettek, és ezután is reményt jelentenek az ott élőknek. Tárgyalásokat kezdeményeznek a szembenálló felek között, segítik a segélyek szétosztását, részt vesznek a fegyverek begyűjtésében és megakadályozzák a konfliktusok terjedését” – hangsúlyozta az altábornagy. Hozzátette: a katonák béke iránti mély; belülről fakadó elkötelezettsége segíti őket az ilyen jellegű szolgálat ellátásában. Hallhattuk: hazánk elemi érdeke a jövőben is a béke; a magyar katonák elkötelezettek a régió és a világ békéjének fenntartása iránt. Az altábornagy megkérte a jelenlévőket, hogy főhajtással emlékezzenek azokra, akik békefenntartói tevékenység közben veszítették életüket.

A rendezvényen felolvasták Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának közös köszöntőlevelét. Az alulírottak ebben többek között úgy fogalmaztak: a nemzetközi békefenntartáshoz történő hazai hozzájárulás különösen az 1990-es évektől erősödött meg, és mára nemzeti feladattá vált.

A megemlékezésen Mihócza Zoltán altábornagy elismeréseket adott át a békefenntartó szolgálat során a közelmúltban kiemelkedő szolgálatot teljesített katonáknak.

Több civil szervezet, társ fegyveres testületek, rendvédelmi szervek képviselői mellett a Békefenntartók Emlékművénél koszorút helyezett el Mihócza Zoltán altábornagy, dr. Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója és Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője.

Az 1973-75 között Dél-Vietnamban, a Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság magyar tagozatában szolgálatot teljesített veteránok nevében Dr. Botz László nyá. altábornagy, Kollár Endre nyá. ezredes és Vermes József nyá. alezredes helyezték el a megemlékezés koszorúját az emlékműnél.

 

(Vermes József fotói a Galériákban)

 

 

Kerekasztal beszélgetés a vietnami háborúról és a NEFB-ről

 

A Vigyázók – Had és Kultúrtörténeti Egyesület, a Hadtörténeti Esték keretében 2019. május 16-án a Szentendrei Altiszti Akadémia Művelődési Otthonában szervezett fotó-kiállítást és kerekasztal beszélgetést a vietnami háborúról és a háborút lezáró Párizsi Megállapodás értelmében létrehozott Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság tagjaként szolgálatot teljesített magyar kontingens munkájáról.

 

A kerekasztal beszélgetést Kondor László fotóművésznek a vietnami háborúban készített képeiből álló kiállítás ünnepélyes megnyitója előzte meg. Hangácsi István, az Egyesület elnöke bevezető szavai után Kondor László mutatta be képeit. A háborúban amerikai katonaként szolgáló fotósnak,  az amerikai katona szemszögéből készített képei nagy érdeklődést váltottak ki a többségében az  akadémia hallgatóiból álló közönségben.

 

A kiállítás megtekintése után Hatos Gyula, a MTV 5. csatorna szerkesztője moderálása mellett Kondor László, Dr. Botz László nyá. altábornagy, a Magyar – Vietnami Baráti Társaság elnöke, a NEFB I. váltásának tagja, Bányai Levente nyá. alezredes, a MVBT titkára, a NEFB harmadik váltásának tagja, valamint Dr. Nagy Tamás alezredes, hadtörténész beszélgetése adott betekintést a vietnami háború kitörése okairól, lefolyásáról, az amerikai erők kivonásáról, a szembenálló vietnami felek között – a Párizsi Béketárgyalásokon elfogadott megállapodás ellenére - elmérgesedett háborúról, a NEFB magyar tagozata munkájáról

 

 

 

Tisztelt Magyar – Vietnami Baráti Társaság tagok!

 

Baráti Társaságunk „civil társasággá” történt átalakulását követően a következőkben már nem vagyunk jogosultak a személyi jövedelemadó (SZJA) felajánlható 1%-ának befogadására, így arra kérjük tagjainkat, hogy amennyiben adójuk 1 %-át a vietnami kapcsolatok támogatására, fejlesztésére kívánják felajánlani, tegyék azt a Magyarországi Vietnamiak Egyesülete részére, amely szervezettel Baráti Társaságunk szoros együttműködésben áll.

 

Neve:           Magyarországi Vietnamiak Egyesülete

Adószám:    18596021-2-43

Címe:          1183 Budapest, Gyömrői u. 79-83.

 

MVBT elnöksége

 

 

 

MVBT-MVE Baráti Találkozó – 2019.04.26.

 

A Magyar – Vietnami Baráti Társaság és a Magyarországi Vietnamiak Egyesülete közös rendezésében került sor 2019. április 26-án este, a Geodézia Székházában az immár hagyományosnak tekinthető Magyar – Vietnami Baráti Találkozóra, amelynek apropóját a vietnami háború és a Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottságban szolgálatot teljesített magyar kontingens szolgálata befejezésének 44.évfordulója adta. A rendezvényt jelenlétével megtisztelte Nguyen Tien Thuc, a Vietnami Szocialista Köztársaság magyarországi nagykövete és családja is.

 

Az MVBT elnökének bevezető szavai után a résztvevők magyar és vietnami elemekből álló rövid kulturális műsort, majd finom magyar és vietnami ételeket élvezhettek. A rendezvény lehetőséget adott az emlékek felelevenítésére, kapcsolatok, barátságok kötésére, elmélyítésére.

(fotók a Galériákban)

 

 

Megkezdődött a VMBT V. kongresszusának előkészítése

 

A 29 éve működő Vietnami – Magyar Baráti Társaság eddig négy kongresszust hívott össze. Első alkalommal 1990. július 22-én Tran Dinh Hoan-t választották meg a szervezet elnökének. 2003. február 22-én, a második kongresszus Nguyen The Quang-ot, 2008. November 18-án a harmadik kongresszus Nguyen Dang Vang-ot választotta meg elnökeként, akinek mandátumát a negedik kongresszus, 2016. November végén megújította. 2019. április 11-én a Társaság Végrehajtó Bizottsága megkezdte az ötödik kongresszus előkészítését.

 

A Végrehajtó Bizottság ülésén, ahol a 43 tagból 24-en vettek részt, megjelent Pham Thai Nhu Mai asszony, a Vietnami Baráti Társaságok Szövetsége Európai Bizottságának alelnöke is. Miután a Bizottság meghallgatta a 2014-2019 időszakról készült beszámolót és megvitatták a szervezet tevékenységét, az V. Kongresszus előkészítésének részeként három albizottság felállításáról döntöttek. Az első albizottság, Nguyen Dang Vang elnök vezetésével az elnök, alelnök, az Állandó Bizottság és a Végrehajtó Bizottság összetételére vonatkozó személyi javaslatok előkészítéséért, a második, Pham Viet Son főtitkár vezetésével a beszámoló, a Társaság alapszabályának kiegészítése és a határozati javaslatok megfogalmazásáért, a harmadik, Tran Viet Trung alelnök vezetésével a kongresszus adminisztratív feladataiért less felelős.

 

A kongresszus levezető elnökének a bizottság egyhangúlag Pham Cong Tac-ot, a Tudományos és Technológiai Minisztérium mininszerhelyettesét javasolta.

 

A Bizottság ülésén a Vietnami Baráti Társaságok Szövetségének elismerő oklevelét kapta Tran Viet Trung, aki korábbi tevékenysége elismeréseként már három alkalommal (2002-ben, 2014-ben és 2015-ben) részesült elismerésben. A jelenlévők hangsúlyozták, hogy Tran Viet Trung megérdemelten kapta a kitüntetést a Baráti Társaságban végzett kiváló munkájáért.

 

 

Koszorúzás hősi halált halt bajtársaink síremlékeinél, Farkasréten

A volt veterántársak, a Magyar – Vietnami Baráti Társaság tagjai és a Magyarországi Vietnamiak Egyesületének képviselői katonai tiszteletadással egybekötött koszorúzást tartottak a Magyar Néphadsereg első békefenntartó missziójában elhunyt Dylski Aurél határőr őrnagy és Cziboly Csaba honvéd százados síremléke előtt a Farkasréti temetőben, április 5-én pénteken, 11 óra 45 perckor.

A Magyar Néphadsereg első békefenntartó missziója a dél-vietnami volt 1973 januárja és 1975 áprilisa között. A magyarok − az amerikaiak és a vietnamiak által megfogalmazott felkérésnek megfelelően − 45 dél-vietnami ellenőrző ponton, valamint a saigoni központban szolgáltak a vietnami háborút 1973 januárjában lezáró párizsi egyezmény végrehajtására létrehozott Nemzetközi Ellenőrző és Felügyeleti Bizottság (NEFB) erőinek részeként. Munkájukat indonéziai, lengyel, kanadai, majd később a kanadaiakat felváltó iráni katonákkal közösen végezték.

A két ország himnuszainak elhangzása után Dr. Botz László nyugállományú altábornagy, volt NEFB veterán, a Magyar – Vietnami Baráti Társaság elnöke bevezetőjében hangsúlyozta, hogy a rendezvény az emlékezés mellett példát mutat a bajtársiasság szellemének tartósságából, a küldetésben részt vettek összefogásából és mindezzel kifejezi a hasonló nemzetközi szerepvállalásban dolgozók előtti tisztelgést is. A rendezvény alkalmat ad arra is, hogy emlékezzünk a vietnami háborúban életét veszített vietnami katonákra és civilekre, akik hazájuk függetlenségéért áldozták életüket.

Megemlékező beszédében Imre Lajos nyugállományú ezredes, a NEFB harmadik váltásának egykori tagja felidézte a 46 évvel ezelőtti eseményeket. „Alig két hónappal a missziós tevékenység megkezdését követően, 1973. április 7-én villámcsapásként érte a Dél-Vietnámban ellenőrző és felügyelő feladatokat végző magyar delegáció tagjait, hogy Dél-Vietnám legészakibb körzetében a magyar delegáció két fiatal tagja, Cziboly Csaba és Dylski Aurél tiszttársaink feladat végrehajtás közben hősi halált haltak. Helikopterüket kijelölt repülési útvonaltól eltérve rakétatalálat érte, és a gépen utazó mind a tíz ember életét vesztette” – fejtette ki a nyugállományú ezredes. Hangsúlyozta: a legnagyobb fájdalmat természetesen a családok tagjai élték át, de a katonákat is mélységesen megrázta két társuk hősi halála. „Mindketten fiatalok voltak, tele erővel, tervekkel és elképzelésekkel.”

A Farkasréti temetőben, a hősi halottak sírjánál a megemlékezés koszorúzással ért véget. A Honvédelmi Minisztérium nevében Szűcs Lóránd mk. ezredes, a HM Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztály főosztályvezetője, illetve az MH Béketámogató Kiképző Központ képviseletében Rédei Róbert alezredes, parancsnokhelyettes helyezte el a megemlékezés virágait. Elhelyezte a kegyelet koszorúját tovább a Belügyminisztérium képviseletében Dr. Bognár László r. dandártábornok; az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság képviseletében Ganzler Ferencné százados, kegyeleti részlegvezető; a Békefenntartók Bajtársi Egyesülete részéről Varró Ferenc nyugállományú ezredes, elnök és Herdics Antal nyugállományú alezredes, gazdasági alelnök; a Magyar – Vietnami Baráti Társaság részéről Dr. Botz László nyugállományú altábornagy, elnök, Váraljai Márton alelnök és Dr. Füstné Tran Thi Hanh, az elnökség tagja; a Magyarországi Vietnamiak Egyesületre nevében Phung Kim San alelnök és Tran Minh Tam; a Magyar Tartalékosok Szövetsége nevében Fekete János nyugállományú ezredes; a Felderítők Társasága nevében Pászka Tibor nyugállományú dandártábornok; valamint a NEFB-ben szolgálatot teljesítettek nevében Izbéki János nyugállományú mk. alezredes és Kálmán-Szabó Endre nyugállományú zászlós.

 

 

Vietnami misszió helikopter katasztrófája

 

Március 27-én a Honvéd Kulturális Központban, a Missziós Történetek sorozat keretében Hajdú László ny. ezredes tartott előadást a Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság magyar tagozata állományában szolgálat teljesített két bajtársunk, Dylski Aurél és Cziboly Csaba halálát okozó helikopter tragédia körülményeinek tisztázása érdekében folytatott kutatásairól.

 

A tragikus esemény 1973. április 7-én történt, amikor a Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság képviselői helikopterrel indultak Hue-ból a vietnami-laoszi határ mentén fekvő Lao Bao helységben kijelölt ellenőrző pontra. A helikopter letért a kijelölt és engedélyezett útvonalról, s a jelzett napon 11,45-kor légvédelmi rakétatalálat érte, a helikopter lezuhant. A fedélzeten tartózkodó utasok és a személyzet életét vesztette.

 

Hajdú ezredes előadásában korabeli katonai térképeken mutatta be a repülés útvonalát, vizsgálta az engedélyezett útvonalról való letérés lehetséges okait, próbált a katasztrófával kapcsolatos, még 46 év után is tisztázatlan kérdésekre választ adni.

 

Az előadást a mintegy 60 főnyi jelenlévő nagy érdeklődéssel követte.

 

Hősi halott bajtársaink síremlékeinél 2019. április 5-én 11,45-kor koszorúzással egybekötött megemlékezést tartunk!!

 

 

 

Érdeklődők figyelmébe!!! 

A Mayer Béla (6R Produkció) által készített "Volt egyszer egy misszió - Vietnam 1973-1975" című dokumentumfilm vetítése:

 

03.12.    18:00 DOQTV csatornán (premier)

03.13.    10:30-ismétlés

03.14.    23:00-ismétlés

03.16.    20:00-ismétlet

03.17.    16:00-ismétlés

03.24.    16:00-ismétlés

 

 

 

Donald Trump, az USA elnöke vietnami vezetők találkozója
(a vietnami sajtóból származó információk)

 

A Vietnamban szervezett USA – Észak-Koreai csúcstalálkozó kapcsán Donald Trump, az USA elnöke február 27-én reggel udvariassági látogatást tett és kétoldalú megbeszélést folytatott Nguyen Phu Trong vietnami főtitkár-államfővel, majd baráti ebéden vett részt Nguyen Phu Trong főtitkár-államfővel és Nguyen Xuan Phuc miniszterelnökkel. Délután Trump Nguyen Xuan Phuc miniszterelnökkel tárgyalt.

Az elnöki palotában Nguyen Phu Trong főtitkár államfő és Donald Trump elnök jelenlétében a Bamboo Légitársaság és a Boeing közötti megállapodás került aláírásra további 10 Boeing 787-9 Dreamliner utasszállító repülőgép vásárlásáról. A most rendelt további 10 géppel 30-ra bővül a Bamboo Légitársaság Boeing 787-9 Dreamliner gépállománya, miután az elmúlt évben a Bamboo Légitársaság már megrendelt 20 darabot ebből az utasszállító repülőgép típusból. Az első gépet a Boeing 2020 harmadik negyedévében szállítja le. A nagytávolságú repülésre képes, „5 csillagos légi szálloda”-nak nevezett repülőgép nagy lehetőséget jelent a Bamboo Légitársaságnak, hogy kibővítse nemzetközi járatait.
A jelzett megállapodáson kívül felvetődött további 25 keskeny-testű 737 MAX repülőgép vásárlása is. A Boeing továbbá támogatja a Bamboo Légitársaságot hogy összekösse Vietnamot Ázsia, Európa és Észak-Amerika meghatározó piacaival.

2019 végére, 2020 elejére tervezik a közvetlen Vietnam-USA járatot, illetve képviseleti iroda megnyitását az USA-ban .
A Vietnam – USA közvetlen járat szükségessége egyértelmű. Ezek a járatok nem csupán a turizmus szerepét növelik, de segítik a kétoldalú kereskedelem és a beruházások fejlődését a két, egymáshoz egyre közeledő ország viszonyában.

 

 

FELHÍVÁS!!

 

Kedves Veterán-társaim!

 

Örömmel tájékoztatlak Benneteket, hogy sikerült megszerezni a Honvédelmi Minisztérium támogatását és engedélyét, hogy az 1973-75 közötti NEFB missziónkról egy részletes, a történéseket hűen leíró könyv készüljön, ami a tervek szerint 2020 nyarán jelenhetne meg. A felkért szerzők jelentős oldalszámú levéltári anyag tanulmányozása után vállalták a munkát, de a tervezett könyv hitelességéhez szükséges a résztvevők személyes élményeinek, gondolatainak a megismerése is, hogy az olvasó teljes képet kaphasson a két és fél év alatt megélt tevékenységünkről.

 

Kérem, hogy a már megírt, vagy eddig csak gondolatokban meglévő élményeiteket, a körzetekről, ellenőrző pontokról, a mindennapi életről készített képeiteket osszátok meg a szerzőkkel, hogy ezzel is teljesebb legyen a könyv. Az írott anyagokat bedolgozzák, a kiválogatott fotókat a kiadó professzionális módon szkennelve tenné be a készülő műbe.

 

A kölcsönbe felajánlott anyagokat kérem megcímezve (hogy visszajuttathassuk a tulajdonosnak) küldjétek/adjátok be Nagy Gyula (NEFB III.váltás) nevére a Honvéd Kulturális Központba (1143. Budapest, Stefánia út 34-36. II.emelet 217. szoba), vagy e-mail-ben küldjétek meg a magyar.vietnami@gmail.com címre.

 

Köszönettel,

Dr. Botz László

NEFB I. váltás