Közlemények » Tájékoztatók, aktuális hírek

 

Haza kerülhetnek az 1975. április 18-án, Magyarországon elhunyt vietnami katonatiszt, Nguyen Thanh Nhi főhadnagy hamvai

 

Nguyen Thanh Nhi főhadnagy (1942.05.15. ) Magyarország és a Vietnami Demokratikus Köztársaság közötti katonai együttműködési (képzési) megállapodás alapján, 1974 végén érkezett katonai továbbképzésre Magyarországra.1975. 04.18-án, hirtelen jelentkezett betegsége következtében elhunyt, katonai tiszteletadás mellett a Farkasréti temető katonai parcellájában került eltemetésre.

Felesége, Nguyen Thi Bai asszony, 1970-ben született kislánya, Nguyen Thi Yen, és édesapja halála után egy héttel született fia, Nguyen Van Tien, igen szerény körülmények között maradtak a családfő nélkül, az özvegy rendkívüli erővel és akarással, egyedül nevelte fel gyermekeit, elhunyt férje emlékét mindmáig őrizve nem ment újra férjhez.

Az elmúlt több mint négy évtized során a család többször kérvényezte a maradványok hazaszállítását, ami a vonatkozó államközi egyezmény hiányában mindeddig sikertelen kísérletnek bizonyult.

A család, és Nhi főhadnagy Magyarországon élő, volt vietnami bajtársai, barátai, ismerősei 2017 júliusában a Magyar – Vietnami Baráti Társaság közbenjárását kérték a maradványok hazaszállításának lehetővé tételére, hogy hosszú idő után, a vietnami szokások és hagyományok mellett helyezhessék, hazai földben örök nyugalomra.

A MVBT javaslatára a család 2017. szeptember 15-én, a Vietnami Szocialista Köztársaság Magyarországon akkreditált nagykövetségének támogatásával, levélben fordult Simicskó István honvédelmi miniszterhez, megköszönve a Magyar Honvédségnek és a Magyar Népnek a segítséget, amit Nhi főhadnagy gyógykezelése során kapott, majd bekövetkezett halála után a méltó temetést, illetve az elmúlt 43 évben a nyugvó helyet a Farkasréti temetőben, és kérte a miniszter közbenjárását és engedélyét szerettük földi maradványainak hazatelepítéséhez.

A Honvédelmi Minisztérium pozitív válaszát követően – a MVBT és a Magyarországon élő vietnami szervezetek aktív közreműködésével – az illetékes katonai és polgári szervezetek, hivatalok tervezték, szervezték és biztosították a maradványok kihantolásának adminisztratív feltételeit. Időközben a Magyarországon élő vietnamiak szervezetei gyűjtést kezdeményeztek a folyamat anyagi biztosítására, tekintettel arra, hogy Nhi főhadnagy családja a mai napig igen szűkös anyagi körülmények között él és a felmerülő költségeknek csupán töredékét voltak képesek előteremteni.

2018.10.25-én Budapestre érkezett Nhi főhadnagy 43 éves fia, Nguyen Van Tien, hogy 28-án hajnalban – a buddhista hagyományok szerint – személyesen vegyen részt édesapja maradványainak kihantolásánál. 10.29-én a Csömöri Sírkert és Hamvasztó objektumában, Nguyen Van Tien, valamint a VSZK budapesti nagykövetségének, a Magyarországi Vietnamiak Egyesülete, a Vietnami Veteránok Csoportja, a Magyarországi Buddhista Közösség és a Magyar – Vietnami Baráti Társaság képviselőinek jelenlétében, a németországi Phuc Lam Templom mestere, Thich Thong Dat szerzetes által celebrált buddhista szertartás keretében került sor Nguyen Thanh Nhi főhadnagy maradványainak hamvasztás előtti búcsúztatására. A hamvakat fia 11.02-án viszi haza Vietnamba, végső nyughelyére.

 

Főhadnagy Úr! Nyugodj békében!!

(Fotók a Galériákban)

 

 

Filmbemutató a Stefániában

 

Nagy érdeklődés mellett, jelentős számban megjelent érdeklődők előtt került bemutatásra október 24-én délután a Honvéd Kulturális Központban a 6R Produkció által készített, „Volt egyszer egy misszió” című film.

 

A film, amely az 1973. január 28 – 1975. május 9. között Dél-Vietnamban, a Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság tagjaként szolgálatot teljesített magyar kontingens feladata megkezdésének 45. évfordulójára készült, áttekintést adott a vietnami háború befejezésére tett erőfeszítésekről, a párizsi tűzszüneti megállapodásról, a magyar kontingens tagjainak felkészítéséről, a kiutazás körülményeiről, a kitelepülés nehézségeiről, a küldetés tapasztalatairól, a bajtársiasság és a hagyományőrzés jelentőségéről.

 

A rendezvényt Dr. Botz László, a Magyar – Vietnami Baráti Társaság elnöke nyitotta meg, majd Mayer Béla, a film rendező-operatőre és Dr. Nagy Tamás hadtörténész beszélt a film elkészítésének indíttatásáról.

 

A vetítést követően több kérdés hangzott el a jelen lévő közönség részéről, ami a közel fél évszázados történet egyes – eddig nem taglalt – részleteire irányult.

 

A MVBT és a NEFB misszióban részt vett, még elő veteránok nevében Dr. Botz László köszönetet mondott a film készítőinek és a Honvéd Kulturális Központ vezetésének, hogy lehetővé tették az emlékezés ezen formáját.

 

 

Veterán békefenntartók az MH Béketámogató Kiképző Központban

 

„Vietnamtól napjainkig – veterán békefenntartók találkozója” címmel rendeztek konferenciát október 9-én, kedden, Szolnokon az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK).

A rendezvény dr. Szenes Zoltán nyugállományú vezérezredes „30 éves a magyar ENSZ békefenntartás” című előadásával kezdődött. Mint mondta: az ENSZ-békefenntartásnak számos funkciója van: nemcsak nagyon sikeres és látható tevékenység, hanem segít a béke megteremtésében és fenntartásában is, valamint egy globális partnerséget kínál.

Dr. Botz László nyugállományú altábornagy, a Katonai Felderítő Hivatal korábbi főigazgatója felidézte, hogy a háború befejezéséről 1972-ben kezdődtek intenzív tárgyalások a Vietnami Demokratikus Köztársaság és az Amerikai Egyesült Államok között. „Olyan hálózsákot vittünk magunkkal, amivel Alaszkában még a leghidegebb időben is nyugodtan ellehettünk volna, emellett pufajkában indultunk el és 40 fok volt, amikor megérkeztünk”- emlékezett vissza az első magyar kontingens tagja.

Dr. Svéd László nyugállományú orvos altábornagy részt vett az első öbölháborúban, mint a magyar orvoscsoport parancsnoka. A magyar katonaorvosi kontingens huszonhárom orvosból, tizenegy egészségügyi szakalkalmazottból, két tolmácsból és egy ügykezelőből állt. A csoport tagjai 1991. január 14-én indultak el az ismeretlenbe, majd a megérkezésüket követő harmadik napon megkezdődött a harc Kuvait felszabadításáért. Emlékeit felelevenítve elmondta: „Nem fantázianévvel ruházták fel a gyógyszereket, hanem hatástanilag osztályozták azokat, amit pedig mi nem ismertünk, a hatástani neveket egy nap alatt kellett megtanulnunk.”

Mátyus Zoltán nyugállományú ezredes, az MH BTKK egykori parancsnoka Koszovóról szóló előadásában személyes élményeit felidézve elmondta: „Amikor 2002 augusztusában megérkeztem, akkor szembesültem vele, hogy Koszovóban két helyen van szeméttároló, az útnak a bal oldalán és az útnak a jobb oldalán.” Feladataik közé tartozott az infrastruktúra kiépítésének támogatása, a rend és törvényesség helyreállítása, a háborús bűnösök felkutatása és törvény elé állítása, az emberi jogok biztosítása, valamint segíteni kellett a kitelepített személyek és menekültek szabad és biztonságos visszatérését koszovói otthonukba.

Gerebenics Zsuzsanna őrnagy az ENSZ Nyugat-Szaharai Választásokat Ellenőrző Missziójában 2010-2011. között szolgált fegyvertelen megfigyelőként. „Kissé aggódtam, hogy mekkora akadálya van a térségben annak, ha női jelentkezőként szeretnék pályázni, de mint kiderült, az ENSZ-irányelveknek megfelelően növelni kell a hölgyek létszámát, úgyhogy augusztus 2-án indultam el egy férfi és egy hölgy kollégámmal” – emlékezett vissza az őrnagy.

Boldizsár Gábor ezredes 1992 telén jelentkezett az akkor induló mozambiki ENSZ-misszióba, ahová 1993-ban utazott ki egyéves szolgálatra. A misszió mandátumának célja a szabad és szabályos, nyilvános választások megtartásának megfigyelése volt. „Az 1994. októberi kétnapos szavazás kapcsán egy olyan választás felé jutott el az ország a részvételünkkel, amelynek eredményeképp a korábban is kormányzó kormánypárt lett a győztes, de egy rendkívül komoly politikai bölcsességre vallva, a győztes kormány elnöke az ellenzéket beemelte társelnöknek” - mondta. Ezután évente 97 százalékos GDP-növekedéssel büszkélkedhetett Mozambik – tette hozzá az ezredes.

Vörös Zoltán nyugállományú alezredes amellett, hogy egy évet szolgált Afganisztánban, ahol a kabuli katonai NATO-repülőtér műszaki főnöke volt, hat évet töltött Grúziában. „Három évet a katonai nyomozócsoportban voltam és körülbelül 60 halálos esetet kellett helyszínelnem, európai ésszel felfoghatatlan bűnöket követtek el a grúz és abház oldalon is” - emlékezett, hozzátéve: a misszió célja az 1992-1994 közötti polgárháborút lezáró fegyverszünet betartásának ellenőrzése volt.

Sándor Mihály főhadnagy korábban már részt vett az ENSZ Libanoni Békefenntartó Missziójában (UNIFIL) és jelenleg is a következő libanoni külszolgálatára készül. „Feladataink közé tartozik a misszió erőinek, szervezeteinek teljes körű térképészeti támogatása, papíralapú és digitális térképek készítése, utóbbiak telepítése számítógépekre és telefonokra, valamint az Izrael és Libanon közötti tűzszüneti vonal terepen történő kijelölése és a mérési eredmények tárolása” - részletezte.

Kranczicki József alezredes 1992-től az ENSZ angolai és ugandai misszióiban szolgált egy-egy évet. „Nagyon jól éreztem magam, mint felderítő kipróbáltam az összes csapdát, amit állatfogásra tanultunk. Munkánk során megkerestük azokat a pontokat, ahol potenciális lehetőség nyílik a fegyvercsempészetre” – emlékezett vissza előadásában az alezredes.

Papp István nyugállományú alezredes afrikai élményeit osztotta meg a hallgatósággal. A békefenntartó Szudánban lakott az ENSZ-bázistól két kilométerre. 2010-ben egy állig felfegyverzett férfi jelent meg szállásán, később a banda másik négy tagja is csatlakozott hozzá, majd Papp Istvánt megkötözték, elrabolták. 91 napot töltött fogságban. „Egyik reggel közölték velem, hogy mindenem hagyjam hátra, mert szabadulok. Egy gyalogösvényt mutattak, melynek végén egy fehér terepjáró állt és azt mondták, fussak. Én odafutottam, közben sok minden lejátszódott fejemben, hogy eladnak egy másik bandának, de szerencsére nem így történt, a szudáni titkosszolgálat emberei vártak” - mesélte. Papp István ott volt az újkori magyar békefenntartás bölcsőjénél, és végigkísérte, ringatta azt, amíg ifjú felnőtt vált belőle. 2018. július 1-jén vonult ENSZ-nyugdíjba Darfur Szudánból. Missziós emlékeit nemcsak felidézte, hanem egy kiállítással be is mutatta.

A konferencia végén Erdős André, Magyarország volt állandó ENSZ-képviselője, a Biztonsági Tanács tagja osztotta meg gondolatait arról, miért is fontos, hogy részt vegyünk a békefenntartó műveletekben. „Több mint 120 ország vesz részt ezen akciókban és természetesen Magyarország sem maradhatott ki ebből a folyamatból. Hazánknak is érdeke, hogy mint Magyarország is mint az Európai Unió tagja részt vegyen ezen műveletekben, emellett tökéletesen alkalmazkodik az Unió által megfogalmazott célokhoz” - mondta.

 

 

A Kormány 1473/2018. (IX. 27.) Korm. határozata


a Hanoiban létesítendő Magyar Művelődési és Közösségi Ház elhelyezését biztosító ingatlan megvásárlásához szükséges intézkedésekről

A Kormány
1. Magyarország külpolitikai és kulturális diplomáciai érdekeinek érvényesülése érdekében – figyelemmel a költséghatékonysági és gazdaságossági szempontokra – egyetért a Hanoiban létesítendő Magyar Művelődési és Közösségi Ház elhelyezését biztosító, Hoan Kiem, Tran Hung Dao 13. szám alatt található, a reprezentációs céloknak megfelelő ingatlannak (a továbbiakban: Ingatlan) a Magyar Állam részére történő megvásárlásával;


2. felhívja a külgazdasági és külügyminisztert, valamint a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, hogy az Ingatlan megvásárlásával összefüggő előkészületeket tegyék meg;
Felelős: külgazdasági és külügyminiszter, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter
Határidő: azonnal


3. az 1. pontban meghatározott cél megvalósítása érdekében felhatalmazza a külgazdasági és külügyminisztert, hogy folytasson tárgyalásokat az Ingatlan tulajdonosával az Ingatlan megvásárlásáról, azzal, hogy a tulajdonszerzés költségei – ideértve az Ingatlan vételárát és az ingatlan felújításának költségeit is – a 7 139 200 000 forintot nem haladhatják meg;
Felelős: külgazdasági és külügyminiszter
Határidő: azonnal


4. felhívja a pénzügyminisztert, hogy gondoskodjon az 1. pont szerinti cél megvalósításhoz szükséges költségek finanszírozása érdekében mindösszesen legfeljebb 7 139 200 000 forint forrás egyszeri biztosításáról, az alábbiak szerint:
a) a 2018. évben a Magyarország 2018. évi központi költségvetéséről szóló 2017. évi C. törvény 1. melléklet XVIII. Külgazdasági és Külügyminisztérium fejezet javára 5 726 200 000 forint,
b) a 2019. évben a Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvény 1. melléklet XVIII. Külgazdasági és Külügyminisztérium fejezet javára 1 199 000 000 forint,
c) a 2020. évben a 2020. évi központi költségvetés Külgazdasági és Külügyminisztérium fejezet javára legfeljebb 214 000 000 forint;
Felelős: pénzügyminiszter
Határidő: az a) alpont tekintetében a felmerülés ütemében
a b) alpont tekintetében a 2019. évi költségvetés végrehajtása során
a c) alpont tekintetében a 2020. évi költségvetés tervezése során


5. felhívja a pénzügyminisztert, hogy a 2020. költségvetési évtől gondoskodjon az Ingatlan üzemeltetéséhez, karbantartásához és céljainak megvalósításához szükséges évi 28 476 000 forint biztosításáról a központi költségvetésről szóló törvény XVIII. Külgazdasági és Külügyminisztérium fejezet javára;
Felelős: pénzügyminiszter
Határidő: a 2020. évi költségvetés tervezése során beépülő jelleggel

 

6. felhívja a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, hogy – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. útján – a külgazdasági és külügyminiszter bevonásával gondoskodjon az Ingatlan Külgazdasági és Külügyminisztérium részére történő vagyonkezelésbe adásáról;
Felelős: nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minister, külgazdasági és külügyminiszter
Határidő: a tulajdonjog megszerzését követően azonnal


7. egyetért azzal, hogy a Hanoiban létesítendő Magyar Művelődési és Közösségi Ház elhelyezését biztosító Ingatlan megvásárlásával és felújításával kapcsolatos kiadások terhére megvalósuló eszközbeszerzések lefolytatása során a Kormány irányítása alá tartozó fejezetek költségvetési szerveinek eszközbeszerzéséről szóló 1982/2013. (XII. 29.) Korm. határozat rendelkezéseit ne kelljen alkalmazni.


Orbán Viktor s. k.,
miniszterelnök

 

 

Vietnami - Magyar Baráti Találkozó, 2018.09.22. Hanoi

A Vietnami - Magyar Baráti Társaság 09.22-én tartotta meg hagyományos őszi találkozóját Hanoiban, a Cung Xuan rendezvényközpontban, amelyen megemlékeztek a magyar és a vietnami nemzeti ünnepekről. A Hanoiból kapott képek egy kellemes, baráti légkörben megtartott találkozóról számolnak be, ahol vendégként részt vettek az Óbuda-Békásmegyer önkormányzata delegációjának tagjai is, akik Hanoi Son Tay Népi Bizottsága meghívására tartózkodnak Vietnamban.
Szívből gratulálunk testvér szervezetünknek a láthatóan nagy gondossággal megszervezett, kitűnő találkozóhoz, amely látványosságaiban is mutatja vietnami barátaink Magyarország iránti szeretetét.

Fotók a Galériában

 

 

MVBT Baráti Találkozó

2019.09.14.

 

Immár hagyomány, hogy ősz elején vietnami barátainkkal együtt emlékezünk meg országaink nemzeti ünnepeiről. Ez alkalommal is a Térképész Székház adott otthont a Magyarországi Vietnamiak Egyesületével közösen szervezett rendezvényünknek, amelyen a két szervezet tagjai mellett megjelent Nguyen Tien Thuc nagykövet úr is.

Az MVBT elnöke, rövid megnyitó beszédében kiemelte Nguyen Phu Trong, a Vietnami Kommunista Párt főtitkárának magyarországi hivatalos látogatását, amely történelmi jelentőségű jelzőt kapta mind a látogató főtitkár, mind a vendéglátó Orbán Viktor miniszterelnök részéről. A konstruktív tárgyalások, amelyek a stratégiai partnerséget hangsúlyozták, jó alapot képezhetnek több területen az együttműködés fejlesztésére, magasabb szintre emeléséhez.

Az elnök jelezte, hogy 09.10-én Nguyen Phu Trong főtitkár fogadta a Magyar – Vietnami Baráti Társaság képviselőit is, a baráti hangvételű találkozón magyar részről Dr. Botz László bemutatta a Társságot, céljainkat, tevékenységünket, törekvéseinket a két ország közötti hagyományosan jó kapcsolat fejlesztésében. Nguyen Phu Trong főtitkár pozitívan értékelte tevékenységünket, annak folytatását kérte. A találkozó résztvevői megtekinthették a főtitkár ajándékát, az Egylábú Pagodát ábrázoló hímzett képet.

Nguyen Tien Thuc nagykövet is köszöntötte a találkozó résztvevőit, utalt a nagykövetség és a Társaság közötti jó kapcsolatra.

A találkozó kulturális műsorral folytatódott, egy vietnami fiatalember a hagyományos, egy-húros hangszeren játszott, ezt követően két magyar fiatal énekelt a jelenlévők nagy tetszésére, majd Hồ Ngọc Nga asszony dalait élvezhette a hallgatóság.

A magyar és vietnami finom ételek mellett a jelenlévők kellemes beszélgetéssel töltötték az estét.

 

 

Nguyen Phu Trong VKP főtitkár találkozója a Magyar – Vietnami Baráti Társaság képviselőivel

2018.09.10.

 

Nguyen Phu Trong, a Vietnami Kommunista Párt főtitkára és delegációjának több tagja 2018.09.10-én a Four Season Hotelben fogadta a Magyar – Vietnami Baráti Társaság képviselőit. A baráti légkörű találkozón az MVBT elnöke, Dr. Botz László adott rövid tájékoztatást a Társaság tevékenységéről, kiemelve a Társaság létrehozásában aktív szerepet játszó magyar veteránokat, akik 1973-75 között a Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság tagjaiként teljesítettek szolgálatot Dél-Vietnamban. Hangsúlyozta, hogy kiemelt feladatnak tekintik a két ország közötti kapcsolatok fejlesztésében való részvételt, országaink jobb megismertetését, a hatékony kulturális és gazdasági együttműködés elősegítését.

 

Nguyen Phu Trong főtitkár nagyra értékelte a Társaság tevékenységét és kérte, hogy a Társaság folytassa az elkötelezett munkát a két ország hagyományosan jó, baráti kapcsolatainak elmélyítésében, a hatékony együttműködés fejlesztésében.

Fotók a Galériában.

 

Nguyen Phu Trong pártfőtitkár találkozója a Magyar Szocialista Párt elnökével

2018.09.10.

 

Nguyen Phu Trong főtőitkár, aki hivatalos látogatásra érkezett Magyarországra, szeptember 9-én találkozott Tóth Bertalannal, az MSZP elnökével. Tóth Bertalan melegen üdvözölte Nguyen Phu Trong főtitkárt, látogatását a két ország kapcsolatában történelmi jelentőségűnek ítélte. Az elmúlt évek során folyamatosan fejlődött a kapcsolat a két ország között.

Tóth Bertalan a találkozó során hangsúlyozta, hogy az MSZP következetesen támogatja a baráti kapcsolatok erősítését Vietnammal és kijelentette, “Mint a múltban úgy a jelenben is hűséges és szoros barátai vagyunk Vietnamnak, a barátság Magyarország és Vietnam között örök érvényű”.

 

Tóth Bertalan utalt arra, hogy vietnami mérnökök és szakemberek ezrei tanultak Magyarországon, akik összekötő kapocsként fontos szerepet játszanak a kétoldalú kapcsolatokban. Magyarország a kapu Vietnam számára, hogy kiterjessze kapcsolatait az Európai Unióval, ugyanakkor Vietnam kapu Magyarország számára, hogy erősítse kapcsolatait Dél-kelet Ázsiával, illetve Ázsiával.

Tóth Bertalan reményét fejezte ki, hogy a főtitkár jelen látogatása mindkét kaput megnyitja országaink részére.

Hangsúlyozta, “mi az ami a történelemben nem változtat, az értékes barátság soha nem változik”. Továbbra is fenn kívánják tartani, erősíteni és szorosabbra fűzni a kapcsolatot az MSZP és a VKP között.

Kijelentette, “mindkét pártnak vannak tapasztalatai és ezeket meg kell osztani egymással, tanulni kell egymástól”.

 

Nguyen Phu Trong főtitkár megköszönte az MSZP támogatását, a megváltozott helyzet ellenére Vietnam és Magyarország hagyományosan jó barátok. A VKP és az MSZP már hosszú ideje szoros barátok. Magyarország mindig támogatta Vietnam népének igaz ügyét, mind a függetlenségért folytatott háborúban, mind az ország jelen fejlődésében. Vietnam mindig emlékezni fog és hálás Magyarország és népe értékes és hasznos segítségéért. Több vietnami generáció tanult Magyarországon, akik közül sokan dolgoznak az állam vezetésében, valamint Vietnam gazdasági és társadalmi életében.


Magyarországon napjainkban több mint 5000 vietnami él és a továbbiakban Magyarország ösztöndíj lehetőséget biztosít 200 vietnami diáknak. Mindez fontos összekötő kapocs a kétoldalú kapcsolatokban.

Nguyen Phu Trong főtitkár kijelentette, delegációja magyarországi látogatásának célja, hogy megerősítse és fejlessze a hagyományos barátságot és az átfogó együttműködést a két ország között. Az MSZP továbbra is támogatja Vietnamot, a Magyarország Vietnam-politikát, támogatja és segíti a magyarországi vietnami közösséget, azok integrációját a helyi társadalomba és hozzájárul az átfogó együttműködés fejlesztéséhez Vietnam és Magyarország között.


 

Nguyen Phu Trong, a Vietnami Kommunista Párt főtitkárának látogatása Magyarországon – 2018.09.08-11.

 

2018. szeptember 8-án – Orbán Viktor miniszterelnök meghívására – hivatalos látogatásra Budapestre érkezett Nguyen Phu Trong, a Vietnami Kommunista Párt főtitkára vezette vietnami delegáció.

A magasrangú vendég fogadására a Vietnami Szocialista Köztársaság nagykövetségének munkatársai mellett jelentős számban jelentek meg a Liszt Ferenc repülőtéren - a Magyarországi Vietnamiak Egyesülete szervezésében - az itt élő vietnamiak, akik magyar és vietnami zászlókkal köszöntötték a főtitkárt.

Az esemény jelentőségét növeli, hogy a Közép-kelet Európában végbement változásokat követően ez az első alkalom, hogy a vietnami KP főtitkára hivatalos látogatást tesz a térségben.

A két ország között 1950-ben létesült diplomáciai kapcsolat, ami a háborús időszakban a magyar segítségnyújtásban volt igen intenzív, gyógyszerrel, fegyverrel és élelmiszerrel támogattuk Vietnam függetlenségi harcait. 1950-1980 között több ezer vietnami fiatal tanult magyar intézményekben. A rendszerváltozást követően az elmúlt években – jelentős számú felsőszintű találkozók formájában – ismét aktivabbá vált a kapcsolat, Orbán Viktor miniszterelnök 2017 szeptemberében, Vietnamban tett látogatása során „különleges kapcsolatoknak” minősítette az együttműködést, kiemelve az egészségügyet, a vízgazdálkodást, az infrastruktúrát és a mezőgazdaságot, mint legfontosabb területeket.

Kereskedelmi kapcsolataink az elmúlt évek során lendületesen fejlődtek és a korábbi stagnálás után mára számot tévő összegűre emelkedtek. A kétoldalú kereskedelmi forgalmunk 2017-re elérte a 355 millió USD-t, ami több, mint 33%-os növekedés 2016-hoz képest. Magyarország jelenleg 17 beruházási projektben - közel 65 millió USD értékben - érdekelt Vietnamban. A lehetőségeinkben még komoly potenciál van a további fejlődésre. A 2018-as előzetes adatok is lendületes további emelkedést mutatnak.

Nguyen Phu Trong – aki 2011-óta a Vietnami Kommunista Párt főtitkára - mostani látogatása és tervezett tárgyalásai várhatóan tovább erősítik a két ország közötti kapcsolatokat.

(fotók a Galériákban)

 

Ipari nagyhatalom lesz Vietnam, és ebből Magyarország is hatalmasat profitálhat

 

A nemzetközi gazdasági nyitás részeként a sajtókapcsolatokban is világszerte keresi a partnereit Vietnam, amelynek vezetése immár régóta az objektív tájékoztatás híve. A Vietnami Kommunista Párt vezetése a következő évtizedre már inkább támaszkodna a hazai magánvállalkozásokra, mint az állami vállalatokra – tudta meg a PestiSrácok.hu Hanoiban a vietnami szerkesztők igazgatóságának vezetőjétől, aki a nemzetközi kapcsolatokat is koordinálja. Pham Dúc Thái úr tudósítónknak elmondta, hogy a távol-keleti országot irányító politikai elit egyik kiemelt célja a vietnamiak boldogulásának elősegítése, életszínvonaluk emelésének folyamatos biztosítása. Vietnam vezetése eltökélt abban, hogy hazájuk egy évtizeden belül a Föld vezető ipari hatalmainak egyike legyen, ehhez – amellett, hogy nagymértékben támogatják a vietnami fiatalok külföldi ösztöndíjszerzését – jelentősen átalakítják a hazai oktatási rendszert a következő esztendőkben. Nagy ívű, ám nem alaptalan céljainak eléréséhez Vietnam Európában elsősorban Magyarországra és a V4-es tagállamokra számít, a közép-európai szövetség tagjai előtt kiemelkedő szabad beruházási potenciál van Vietnamban.

Pham Dúc Thái úr! Vietnam gazdasági céljai rendkívül nagyra törőek, és egyre inkább bizonyossá válik, hogy az 1986-os fordulat meghozta gyümölcsét, országukban szabadon lehet vállalkozni, a vietnami cégek egyre ismertebbek a nemzetközi piacokon is. Politikai szempontból miképp ítéli meg, a Vietnami Kommunista Párt által irányított országuk elfogadottsága kedvezőbb lett-e az utóbbi években?

A Vietnami Kommunista Párt vezető szerepe a stabil politizálás, illetve a stabil vietnami gazdaságpolitika alapja. Ahogy említette, az 1986-os fordulatnak köszönhetően hazánk egyre inkább kilépett az elszigeteltségből, a tervgazdálkodást felváltó, piaci alapokon alapuló modellünk eredményei ma már megkérdőjelezhetetlenek. A pártnak ma már világszerte kétszáznál is több szövetségese van, ami magáért beszél. Vietnam már régen nem egy külön utas ország, olyan korábbi ellenségeinket is a barátaink között tudhatunk ma már, mint az Amerikai Egyesült Államok, amelynek korábbi elnöke, Barack Obama elsőként látogatott el hozzánk az amerikai vezetők közül. Ez azt is jelenti, hogy a vélt, vagy valós politikai különbözőségek immár nem lehetnek akadályai a hatékony gazdasági együttműködésnek. Vietnam minden nemzettel, minden országgal barátságra törekszik, és ez így lesz a jövőben is.

A vietnami emberek szorgalma, kitartása példaértékű, de mit profitálnak ők a politikai elit által elhatározott irányvonalból, annak eredményeiből?

Vietnam nem elnyomó rendszer, a Vietnami Kommunista Párt vezetőségének célja, hogy a vietnami emberek életszínvonala, kilátásai a gazdaság egyre erősebb teljesítménye mellett egyre jobbak legyenek. Mi más is lehetne egy ország politikai vezetésének célja, mint hogy az állampolgárok boldogulását szolgálja? Ez ma már nem politikai-ideológiai megközelítés tárgya. Ha a politikai elit teljesítményével az emberek elégedetlenek, akkor nem fognak bízni benne, és másokat akarnak a helyükbe.A vietnami vezetés a vietnami nemzetben gondolkodik, akármennyire is összetett az. Mi úgy látjuk, hogy sikeres jövőt építeni csak ezzel a megközelítéssel lehet. Célunk, hogy Vietnam egy évtizeden belül a világ vezető ipari hatalmai között legyen; ha ezt megvalósítjuk – és meg is tesszük –, abból minden vietnami embernek profitálnia kell. Ebben a hatalmas munkában a vezetés nagyban számít a fiatalabb hazai generációkra, ők fogják élvezni ennek a befektetésnek a gyümölcsét, és ők lesznek a tartósan sikeres Vietnam egyik alappillére is.

A hazai emberi erőforrásokon kívül számítanak azokra a vietnamiakra, akiknek családjai már huzamosabb ideje külföldön, például Európában élnek?

Nemcsak azokra számítunk, akik már korábban külföldre mentek sikereket elérni, hanem a kormányunk kiemelten ösztönzi, hogy a fiatalabb generációk tagjai minél nagyobb számban menjenek ösztöndíjasokként más, például európai országokba tanulni. Az ösztöndíjasaink képzésében élen jár Magyarország, amit nagyra értékelünk. Arra számítunk, hogy a világot látott fiatalabb generációk hazatérve nemzetközileg is elismert tudásukkal itthon segítenek Vietnam terveinek megvalósításában.

Vietnamban járva mindenütt tapasztalható, hogy nemcsak az összes helyi fiatal, hanem az idősebbek kezében is a legmodernebb okos telefon van, az információdömpingből bárki részesülhet, aki akar. Miképp befolyásolja ez az önök országában a hagyományos, és felületes európai szemszögből nézve központosítottnak tűnő hagyományos sajtó szerepét?

A hivatalos vietnami sajtót, az itteni újságírást már hosszabb ideje nem a régi időkre jellemző központi pártlapként kell elképzelni. A mai kor jelentette technológiai, kommunikációs kérdésekre nem lehet korszerűtlen válaszokat adni, egyebek mellett azért, amit ön is említett: manapság mindenkinek rendelkezésére állnak a legfejlettebb eszközök, amiken bárki szinte bármire választ kap. A vietnami sajtó munkatársai nemzetközi szinten is kimagasló szakmai munkát végeznek, munkájuk legfőbb célja pedig a hiteles tájékoztatás. Vietnam említett, nagyszabású terveinek végrehajtásához elengedhetetlenek a hiteles információk, és ez nemcsak a helyiekre vonatkozik. Kiadványaink ma már természetesen online formában is korlátlanul elérhetők a mienken kívül angol, francia, kínai és koreai nyelveken is. Az, hogy a külföldi olvasóink száma meredeken emelkedik, azt jelenti, hogy ők is megbíznak az általuk fogyasztott, felhasznált információkban, ami például az üzleti életben elengedhetetlen a sikerhez.

Említette, hogy a vietnami vezetés számít az ösztönzötten külföldön tanuló, a világ más részein tapasztalatokat szerző fiatalokra. Mi a helyzet otthon, az anyaországban? Vietnam grandiózus terveinek megvalósításához át kell-e alakítani a hazai képzési rendszert, és ha igen, akkor milyen irányban?

A hazai oktatási rendszer reformja az egyik legfőbb törekvésünk, hisz csak akkor hajthatjuk végre említett terveinket, ha versenyképes tudást adunk a fiataloknak. Kiemelt szerepet kap ebben a nyelvoktatás – ez elsősorban az angolt jelenti –, mert minden további sikerhez ez adja meg az alapokat. Ugyancsak hangsúlyos lesz ebben a programban az informatikai képzés fejlesztése. Ezek főképp az alap- és középiskolai rendszerekre vonatkoznak, de komoly átalakításokra készülünk a felsőoktatásban is. A vietnami főiskolák, egyetemek lényegesen önállóbbak lesznek a jövőben, a tervek szerint az intézmények maguk dönthetik el majd, hogy milyen karokat indítanak, ez az igények racionalizálásán túl a versenyképességet, és a minőséget is támogatja. Terveink szerint a rendszer úgy működik majd, hogy a vietnami gimnazisták mindegyike tudja már végzős korára, hogy melyik az a szakirány, ahol a legjobban tud érvényesülni, egyúttal részt venni országunk sikereinek elérésében. Ehhez komoly infrastrukturális beruházás kell, de ennek végrehajtását már eldöntöttük. Mindezt úgy mondom, hogy a vietnami oktatási rendszernek jelenleg sincs szégyellnivalója, diákjaink, hallgatóink rendre az élbolyban szerepelnek a nemzetközi természettudományos versenyeken. Hasonlóan hangsúlyos szerepet kap a kutatás-fejlesztés, amelyben Vietnam külföldi, például magyarországi befektetők részvételére is számít.

Ezekben a grandiózus tervekben milyen mértékben, és miképp számol Vietnam Magyarországgal, illetve a közép-európai régió államaival?

Vietnam folyamatosan keresi az együttműködés lehetőségeit a világ más országaival, ebben kiemelt helyet foglalnak el a V4-es országok, kiváltképp Magyarország. A Fidesz tavaszi negyedik, sorrendben pedig harmadik kétharmados győzelme nagy örömmel töltötte el a vietnami vezetést, mert az számunkra az Európában ritkán tapasztalható hosszú távú politikai, gazdasági stabilitást jelenti; a magyarokra, népük barátságára, szaktudására hazámnak feltétlenül szüksége van. Az említett gazdasági terveinkben feltétlenül számítunk a magyarokra, elsősorban az élelmiszer-, illetve gyógyszeripari beruházások, az oktatás fejlesztése, valamint az informatikai fejlesztések terén. Magyarország és Vietnam együtt és külön-külön is hatalmasat profitálhat a mi hazánk nagyszabású terveinek végrehajtásából.

 

Irány Vietnám! Codeshare megállapodást kötött az Emirates és a Jetstar Pacific

 

Budapest, 2018. szeptember 04. – A megállapodásnak köszönhetően naponta indulnak majd járatok Dubajból a vietnámi Ho Si Minh-városba és Hanoiba, ahonnan még további 14 belföldi célállomás válik elérhetővé. Ez a folyamatosan bővülő magyar-vietnámi gazdasági kapcsolatok miatt az üzleti és a turista utazóknak, illetve az egyre növekvő számú magyarországi vietnámi közösség számára igazán jó hír.

 

Új codeshare megállapodást jelentett be az Emirates és a Jetstar Pacific légitársaság. Ezzel tovább bővült a dubaji légitársaság és a Jetstar csoport közötti együttműködés. A vietnámi Ho Si Minh-városban működő Jetstar belföldi szolgáltatásait mostantól az Emirates utasai is gondtalanul élvezhetik, és ez vonatkozik a Vietnámot Szingapúrral, Thaifölddel vagy Ausztráliával összekötő járatokra is. A járatbővítés jó hír lehet a közép-európai térségben, különösen a Csehországban és Magyarországon élő vietnámi közösségek számára, de kényelmesebbé teszi az utazásszervezést azoknak a magyaroknak is, akik üzleti célból utaznak Vietnámba, vagy szeretnék felfedezni a távol-keleti ország természeti csodáit.  

 

Az új megállapodás Ho Si Minh-városon és Hanoin kívül 14 másik vietnámi célállomást is elérhetővé tesz az Emirates utasainak: Buon Ma Thuot, Phú Quốc-sziget, Da Lat, Quy Nhơn, Tamky-Chulai, Hue, Pleiku, Nha Trang, Vinh, Tuy Hoa, Dong Hoi, Thanh Hoa, Hải Phòng és Da Nang.

 

A megállapodás megkönnyíti az átszállásokat az utazás egész időtartama alatt: leegyszerűsíti a jegyvásárlást, a csomagfeladást és az utasfelvételt.

 

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Jetstar csoporttal kötött megállapodásunkat most a Jetstar Pacific légitársaságra is kiterjesztettük, és ezzel átfogó légi összeköttetéseket hoztunk létre Vietnámmal és más országokkal. Utasaink ezeken a járatokon is élvezhetik a Skywards hűségprogram minden előnyét, és újabb Skywards Mérföldeket szerezhetnek vagy beválthatják pontjaikat” – nyilatkozta az Emirates stratégiai tervezésért felelős alelnöke, Adnan Kazim.

 

 

 

Fogadás a Függetlenség 73. évfordulója alkalmából

 

A Vietnami Szocialista Köztársaság magyarországi nagykövetsége 2018.08.29-én a Honvéd Kulturális Központban tartott fogadáson ünnepelte a Függetlenség kikiáltásának 73. évfordulóját. Az ünnepségen, amelyen megjelentek a magyar kormány képviselői mellett a diplomáciai testület tagjai, a Magyar – Vietnami Baráti Társaság képviselői, valamint a vietnami kolónia tagjai,  megnyitó beszédében Nguyen Tien Thuc nagykövet áttekintette a két ország kapcsolatainak elmúlt évi alakulását, amely során magas rangú delegációk látogatására került sor. Szilas Cecília, a külgaztdasági és külügyminisztérium helyettes államtitkára fejezte ki jókívánságait, nagyra értékelve a magyarországi vietnami kolónia tevékenységét a két ország közötti kapcsolatok elmélyítésében. Hangsúlyozta a két ország közötti kapcsolatok jelentőségét és megerősítette Magyarország szándékát a szükséges támogatások biztosítására.

(Fotók a Galériában)

 

 

A mai Vietnamról, a magyar-vietnami kapcsolatokról

(Előzetes Nguyen Phu Trong pártfőtitkár 2018 szeptemberére tervezett magyarországi látogatásához)

 

Készítette: Váraljai Márton a MVBT alelnöke

 

Vietnam függetlenségét 1945. szeptember 2-án kiáltotta ki Ho Chi Minh. A volt gyarmattartó Franciaország azonnal háborút indított a gyarmatai (Indokína=Vietnam+Laosz+Kambodzsa) visszaszerzéséért. Ez a függetlenségi háború 1954-ben a Dien Bien Phu-i csatával, a franciák megsemmisítő vereségével ért véget és azt a Genfi egyezmény zárta le, amely a 17. szélességi kör mentén kettéosztotta az országot és nyitva hagyta Vietnam egyesítésének kérdését.

 

Hazánk e háború közepette – más keleteurópai országokkal és Kínával együtt – 1950-ben vette fel a diplomáciai kapcsolatokat Vietnammal és támogatta annak függetlenségi háborúját. Vietnam megpróbáltatásai ezzel nem értek véget, hiszen a hidegháború legkeményebb időszakát éltük és a nyugati országok – élükön az USA-val – mindenképpen meg akarták akadályozni egy egységes „szocialista” ország létrejöttét. (Gondoljunk a Koreai háborúra is!) Az USA Franciaország helyébe lépve támogatni kezdte az önálló délvietnami állam létrejöttét. Kezdetben pénzzel, szakértőkkel, később fegyverrel, majd 1965-től közvetlen katonai beavatkozással véres háborút indított a délvietnami felszabadító erők, és az őket természetesen támogató északvietnami állam, de Laosz és Kambodzsa ellen is. Terrorbombázásokkal, gyilkos napalmbombákkal próbálta térdre kényszeríteni ezeket az országokat. Az eredmény csúfos vereség lett, amely mindkét oldalon hatalmas emberveszteségeket okozott és Vietnam infrastruktúrájának teljes lerombolását hagyta maga után. 1973-ban tűzszünet a Párizsi egyezménnyel, majd 1975-ben az USA beismerve vereségét kivonult Vietnamból. 1975. április 30-án, Saigon felszabadításával végképp elhárult az akadálya Vietnam egyesülésének, amely 1976-ban Vietnami Szocialista Köztársaság néven be is következett.

 

Országaink kapcsolatai a háborús időszakban a magyar segítségnyújtásban voltak erőteljesebbek. A magyar titkos diplomácia közvetítő szerepet vállalt Vietnam és az USA között, más kérdés, hogy ez nem vezetett sikerre. Eközben gyógyszerrel, fegyverrel és élelmiszerrel támogattuk Vietnam függetlenségi harcait. 1950-től – kezdetben évente néhány fővel fogadtunk ösztöndíjasokat, majd ez a szám gyorsan emelkedett és összességében a hazánkban végzett vietnami szakemberek száma 1980-ra elérte a 3-4 ezer főt.

 

Diplomáciai kapcsolataink folyamatosak, intenzívek, látogatásokkal, magas szintű tárgyalásokkal, egyeztetésekkel folynak. A látogatások sorából csak kiragadva néhány legfelső szintű találkozót:

 

Budapestre látogatott Ho Chi Minh elnök 1957-ben, Pham Van Dong miniszterelnök 1973-ban, Vo Nguyen Giap tábornok, a legendás hadvezér, aki legyőzte a franciákat és az amerikaiakat is, majd kiverte a kínai csapatokat is az 1979-es, hírhedt „büntető határháború” során Vietnamból, 1977-ben mint nemzetvédelmi miniszter, majd 1985-ben mint miniszterelnök-helyettes járt itt. 1997-ben Vo Van Kiet miniszterelnök, 2004-ben Tran Duc Luong államfő, 2009-ben Nguyen Tan Dung miniszterelnök, majd 2013-ban Truong Tan Sang államfő látogatott hazánkba. 2017-ben pedig Nguyen Thi Kim Ngan asszony a Nemzetgyűlés elnöke tett hivatalos látogatást nálunk.

 

Magyar legfelső szintű látogatások: Fock Jenő miniszterelnök 1972-ben, Puja Frigyes külügyminiszter 1976-ban és 1982-ben, Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke (államfő) 1984-ben, Göncz Árpád 1998-ban, Gyurcsány Ferenc 2005-ben, Sólyom László 2008-ban, Áder János 2014-ben, Kövér László 2015-ben, Orbán Viktor pedig 2017-ben járt Vietnamban.

 

Orbán Viktor miniszterelnök legutóbbi látogatása során „különleges kapcsolatoknak” minősítette az együttműködésünket, kiemelve az egészségügyet, a vízgazdálkodást, az infrastruktúrát és a mezőgazdaságot, mint legfontosabb területeket.

 

1973-ban, az amerikaiak elleni háborút lezáró tűzszüneti egyezmény létrehozott egy un. Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottságot (NEFB), amelybe – más országok mellett – Magyarországot is meghívták. Így 1973.01.28. és 1975.05.09. között 636 magyar katona, diplomata, újságíró vett részt ebben a misszióban, három váltásban. Emlékeiket máig őrzik a még életben lévők és a mai vietnami vezetők is tisztelegnek e sikeres tevékenységük előtt. Ez a misszió nagyban növelte és megalapozta a mai magyar-vietnami kapcsolatokat.

 

Vietnam a háborúk okozta pusztítást követően az ország újjáépítésére koncentrált. Miután az USA és szövetségesei a háborút követően  politikai és gazdasági embargó alatt tartották az országot, kapcsolatépítésre csak a keleti blokk országai jöhettek számításba. Így erősödtek a mi gazdasági-kereskedelmi kapcsolatink is, amit számos egyezmény alapozott meg. Vietnam 1978-ban a KGST tagállamává vált, ami intenzívebbé és könnyebbé tette a kelet-európai országokkal folytatott kereskedelmét és a gazdasága építését.

 

1990-et követően az európai szocialista országokban lezajlott változások, a Szovjetunió széthullása, a KGST megszűnése váratlanul érintette a VSZK-t. A volt szocialista országok gyors fordulata, a NATO-hoz és az Európai Unóhoz csatlakozása sokkolóan hatott a vietnami vezetőkre. De az élet nem állt meg. A vietnami vezetés is észlelte már jó ideje, hogy a szovjet típusú gazdaságirányítás nem hozza meg a várt eredményeket, nyitni, változtatni kell. 1986-ban hirdette meg a Vietnami Kommunista Párt a „Doi Moi”, azaz a megújulás programját, ami tulajdonképpen a piacgazdaság irányába mutató reformok sorozatának megindítását jelentette. Megindult a nagy állami vállalatok átszervezése, privatizálása, a mezőgazdasági nagyüzemek átszervezése, megszüntetése. Lehetővé tették a magánvállalkozásokat, a külföldi befektetők számára is elfogadhatóvá tették a bankrendszert, stb. Ezzel együtt megindult a külpolitikai nyitás is. A megváltozott nemzetközi környezet egyre inkább elfogadhatónak, sőt támogatandónak ítélte a vietnami törekvéseket.

 

Vietnam Kínával 1991-ben, az USA-val 1995-ben normalizálta kapcsolatait, majd az ASEAN tagja lett. 1998-ban csatlakozott az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködéshez (APEC), 2006 óta pedig tagja a Világkereskedelmi Szervezetnek (WTO), ami azt is jelenti, hogy a világ elismerte a vietnami szabadpiaci gazdaságot és bankrendszert. Tehát megnyílt az út Vietnam előtt, hogy széleskörű kapcsolatépítéssel kezdjen egy új korszakot, a gazdasági-társadalmi felemelkedés korszakát. Mindezt egy sajátos belpolitikai berendezkedéssel, az egypártrendszerű, a Vietnami Kommunista Párt irányításával működő, teljesen szabadpiaci gazdaság létrehozásával. (Ehhez fogható példák: a szintén kommunista párt irányította kínai gazdaság és a teljesen más politikai beállítottságú Szingapúr)

 

Az elért eredmények magukért beszélnek:

A megújítási politika eltelt 32 éve alatt az ország gazdasága töretlenül, gyors ütemben fejlődött. 1986-1990 között az éves GDP növekedés átlaga 4,4% volt, ami 1991 és 2017 között már évi 7% fölött járt és az előrejelzések szerint ebben az évben eléri a 8%-ot. Mértékadó becslések szerint az elkövetkező két évben pedig magasabb lesz, mint 9%! Ez szédületes fejlődés, ami a világ összes országát figyelembe véve szinte egyedülálló teljesítmény. Különösen figyelemre méltó, hogy mindez az egész világot sújtó pénzügyi-gazdasági-kereskedelmi világválság közepette ment végbe, a lakosságszám folyamatos növekedése mellett, ami mára megközelíti a 100 millió főt! A világ egyik legszegényebb mezőgazdasági országából (1991-ben a GDP 188 USD/fő volt csupán), 2011-ben már „elérte az alacsony-közepes jövedelmű” kategóriát és 2017-ben az egy főre jutó jövedelem már elérte 2343 USD/főt! Ez közel 17 szeres növekedés 1991-hez képest. A szegénység csökkentése a legfontosabb célok egyike Vietnamban. Az 1993-as adatok szerint a szegénységi küszöb alatt élt a lakosság közel 60%-a, ami 2002-re 29%-ra, 2010-re 14%-ra csökkent. Céljaik szerint ez évben a 6%-os szegénységi küszöb alá kívánnak érni! Az 1980-as évek hiperinflációját (775 %/év) megfékezték, a ’90-es évek kétszámjegyű pénzromlását mára 1 és 3%-közötti értéken tudják tartani. Világbanki értékelés szerint Vietnam a szegénység csökkentése terén a világ legnagyobb eredményét felmutató ország lett.

 

Vietnam legfőbb céljai:

Munkahelyteremtés, társadalombiztosítási rendszer kialakítása, szociális háló megteremtése, az általános egészségügyi ellátás színvonalának emelése, hogy az minden állampolgár számára elérhető és hozzáférhető legyen. Jelentősen emelkedett és folyamatosan fejlődik az oktatás színvonala, a kulturális élet.

 

A világgazdasági folyamatokba is erőteljesen jelen van Vietnam. A világ legnagyobb exportőr országai között tarják számon a kávé (6,5 millió tonna/év), rizs (7 millió tonna/év) mindkettőben a világ 2. helyezettje, kaucsuk, kesudió, bors, tengeri halak.

 

Nagyon erős a tőkevonzó képessége, így minden tőkeexportőr szívesen fektet be Vietnamban. 2017-ben az országban bejelentett külföldi befektetési tőke volumene 35,88 milliárd USD (2009 óta a legmagasabb) volt és 612 ezer külföldi érdekeltségű vállalkozás működött. Az ország infrastruktúrája szédítő ütemben változik, javul. Gombamódra szaporodnak a szebbnél szebb, új lakóparkok, modern ipari parkok, autópályák, a városi közlekedés és a légiközlekedés is. Mára tíznél több nemzetközi járatokat is fogadni képes belföldi repülőtere van és a vietnami légitársaságot modern, új gépparkjával a világ legjobbjai között tartják számon. Turizmus fejlesztés terén is hatalmas fejlődés tapasztalható, ami az ország természeti adottságainak köszönhetően még hatalmas lehetőségeket kínál és ezzel munkalehetőséget, valamint óriási bevételi forrást is jelent az országnak.

 

Vietnam a világ 185 országával tart fenn diplomáciai kapcsolatokat, tagja minden számot tévő nemzetközi szervezetnek, mi több, az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem állandó tagja volt 2008-2010 között. Megbecsült tagja a nemzetközi közösségnek, higgadt és józan értékeléseikre, javaslataikra mindenütt figyelemmel vannak. Ezzel együtt a nagy szomszéddal, Kínával nem konfliktusmentes a kapcsolata, hiszen – mint a legtöbb térségbeli országnak, így Vietnamnak is – tengeri felségterületi vitái vannak, amelyek többször lokális fegyveres összetűzésekbe is torkollottak már.

 

Országaink kapcsolataiban kiemelkedő jelentősége van a kötött segélyhitel-megállapodásoknak. Ennek keretében 2016-ban megújították a 2009-ben kötött megállapodást egy 500 ágyas onkológiai központ megépítésére és a hozzá kapcsolódó oktatóbázis kiépítésére vonatkozó egyezményeket, ami önmagában is 60 millió eurós beruházást jelent. Ezek a kötött segélyhitelek tulajdonképpen a magyar gazdaság fejlődését szolgálják, hiszen a keretösszeg 60-80%-ig haza beszállítók cégek jutnak lehetőséghez. Ezen túlmenően érvényes vízgazdálkodási, gyógyszeripari, egészségügyi, informatikai, nemzetbiztonsági és mezőgazdasági együttműködésünk van és az ehhez kapcsolódó projektek mintegy 440 millió eurós keretet jelentenek.

 

Kereskedelmi kapcsolataink az elmúlt évek során lendületesen fejlődnek és a korábbi stagnálás után mára számot tévő összegűre emelkedtek. A kétoldalú kereskedelmi forgalmunk 2017-re elérte a 354 millió USD-t, ami több, mint 33%-os növekedés 2016-hoz képest. A lehetőségeinkben még komoly potenciál van a tovább fejlődésre. A 2018-as előzetes adatok is lendületes további emelkedést mutatnak.

 

Nos tehát ilyen ország egyik legfőbb vezetője érkezik Nguyen Phu Trong VKP főtitkár személyében szeptember 9-én hazánkba, hogy a két ország kormányzó pártjai közötti együttműködésről és a tapasztalatok kicseréléséről tárgyaljon Orbán Viktorral. A VKP és a FIDESZ között a hivatalos kapcsolatfelvételre 2017-ben, a magyar miniszterelnöki látogatás idején került sor, amikor is Orbán Viktor a két ország kapcsolatait „különlegesnek” minősítette.

 

Budapest, 2018. augusztus 21.

 

 

 

 

 

 

Augusztus 20-i ünnepség Ho Chi Minh városban.

 

Augusztus 20., Magyarország nemzeti ünnepe alkalmából augusztus 20-án ünnepi ülést tartott a Vietnami –Magyar Baráti Társaság Ho Chi Minh városi szervezete. A rendezvényen a szervezet elnöke, Dr. Nguyen Minh Triet emlékezett meg az ünnepről, majd Dr. Baloghdi Tibor , Magyarország Ho Chi Minh városi főkonzulja üdvözölte a megjelenteket. Az ünnepi műsorban fellépett Hong Loan asszony, aki magyar műveket szólaltatott meg hegedűjén, majd a Ngo Thoi Nhiem iskola tanulói műsorát élvezhették a jelenlévők.
Az ünnepségen adták át a miniszterelnök elismerő oklevelét a Baráti Társaságnak.

Gratulálunk az elismeréshez!!

Fotók a Galériában

 

 

DUNA CAMP 2018

 

Az európai országokban tanuló vietnami diákok által kezdeményezett Ifjúsági és Egyetemista Tábor (DUNA CAMP) már negyedik alkalommal, 2018-ban Magyarországon szervezte meg fesztiválját augusztus 17-20 között. A rendezvénysorozatra a Magyarországon tanuló fiatalok mellett jelentős számú, más európai országban tanuló fiatal érkezett.

 

A Tábor hivatalos megnyitását hagyományos vietnami főzőverseny előzte meg, másnap a résztvevők dunai hajókiránduláson tekintették meg Budapest látványosságait, a parlamentet, a budai várat, a Gellért hegyet, a szabadság szobrot és Budapest csodálatos hídjait, majd a vacsora során a Margit-szigetet.

 

08.19-én a Gödöllői Szent István Egyetem aulájában kiállított mintegy 200 fotó adott betekintést Vietnam 4000 éves történelmére, gyönyörű tájaira, majd egy “Vietnam, a megújult gazdaság elért eredményei és a turizmus fejlődési potenciálja” címmel megtartott konferencián az üzleti élet legújabb eredményeiről, a nemzeti sziget csoportokról és Vietnam gazdasági eredményeiről hangzottak el színvonalas előadások.

 

A Vietnami Egyetemisták Magyarországi Közössége – a rendezvény szervezője – meghívására a konferencián megjelent – a Magyar – Vietnami Baráti Társaság képviseletében – Dr. Botz László, a Társaság elnöke, valamint Dr. Füstné Tran Thi Hanh és Heiszmann György, a Társaság elnökségének tagjai.

Fotók a Galériában

 

 

 

A Hanoi – Son Tay delegációjának látogatása Óbudán, 2018.07.09.

 

Dang Vu Nhat Thang, Son Tay Népi Bizottsága elnökének vezetésével 2018.07.08-10 között tíz tagú vietnami delegáció tesz látogatást Óbudán. Bús Balázs polgármester és az Önkormányzat képviselői 07.09-én az Önkormányzat épületében fogadták a vietnami vendégeket, hogy megbeszéléseket folytassanak a már öt éve tartó kapcsolat jövőjéről.

 

Bús Balázs polgármester az elmúlt év munkájának és eredményeinek felvillantása után a jövőbeni együttműködés lehetséges mozzanatai közül a Magyarországot, Budapestet és Óbuda-Békásmegyert bemutató fotó kiállítás elkészítését és Son Tay-ban való bemutatását javasolta, illetve az együttműködésben a kultúra és az oktatás területeit hangsúlyozta.

 

Válaszában Nhat Thang úr Son Tay jelentős fejlesztéséről beszélt, amely során állami és magán tőke támogatással széleskörű úthálózat fejlesztést, egy 200 hektáros területen egy új lakótelep (2-3 ezer új lakás, 4-500 új családi ház, valamint óvodák és iskolák), egy négy csillagos szálloda, bevásárló központ, szórakoztató központ építését, HighTech ipari park kialakítását, az egészségügyi rendszer fejlesztését, vízellátó és szennyvíz feldolgozó rendszer felépítését, a kerülethez tartozó települések közigazgatási rendszerének fejlesztését, turisztikai vállalkozások bővítését tervezik.

 

A felek egyetértettek abban, hogy országaink közötti kapcsolatok fejlesztésébe igen fontos feladat hárul a testvér-településekre, hangsúlyt helyezve a fiatalok bevonására, ennek érdekében vizsgálják az oktatási intézmények közötti kapcsolatok bővítését.

 

Nhat Thang úr viszont látogatásra hívta meg Óbuda-Békásmegyer képviselőit ez év őszére.

 

Fotók a Galériákban

 

 

„Magyar – vietnami felsőoktatási és tudományos együttműködés Debrecenben: múlt – jelen – jövő” – konferencia a Debreceni Egyetemen

 

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara 2018. június 28 – július 6. között a fenti címmel rendez konferenciát és kapcsolódó programokat, alumni találkozót, amelyre Vietnamból 18 fő érkezett. Közöttük van 1973-ban végzett matematikus, 1973, 1974 és 1978-ban diplomázott fizikus, 1974 és 1975-ben végzett vegyész öregdiák, illetve részt vesznek a rendezvényen a jelenleg az egyetemen tanuló vietnami hallgatók is.

 

Az egyetem Élettudományi Központjában június 28-án megtartott nyitó napon Dr. Tóth Imre vegyész, professzor emeritus bevezető szavai után Dr. Bartha Elek rektor helyettes üdvözölte a megjelenteket, majd Nguyen Tien Thuc, a VSZK budapesti nagykövetének üdvözlő levelét olvasták fel. Dr. Kun Ferenc dékán a Természettudományi és Technológiai Kar 70 évéről adott áttekintést. Dr. Botz László a Magyar – Vietnami Baráti Társaság képviseletében beszélt a magyar – vietnami kapcsolatok közel hét évtizedes történetéről, hangsúlyozva a Magyarországon tanult vietnami „öregdiákok” szerepét a két ország kapcsolatainak erősítésében. A Debrecenben tanuló külföldi hallgatókról Dr. Jenei Attila, az egyetem nemzetközi oktatást koordináló központ igazgatója tartott rövid ismertetőt.

 

Az egyetemen jelenleg tanuló/tanult vietnami diákok nevében Nguyen Minh Tu fogorvos, a vietnami hallgatók egyesületének képviselője értékelte az intézményben folyó, magas színvonalú oktatómunkát.

 

A Vietnamból érkezett öregdiákok nevében Phan Viet Thu, 1973-ban végzett matematikus beszélt munkásságáról, majd Hajas János 1975-ben végzett, Németországban dolgozó vegyész mutatta be Vietnami útjai során készített fotóit.

 

A megnyitó nap az egyetem aulájában rendezett baráti fogadással zárult.

Fotók a Galériában

 

 

Találkozó vietnami barátainkkal!

 

A Magyar - Vietnami Baráti Társaság elnökségének tagjai baráti ebéden látták vendégül a Vietnami - Magyar Baráti Társaság, Pham Viet Son VMBT főtitkár által vezetett kis csoportját június 18-án, a Honvéd Kulturális Központban, akik rövid látogatásra érkeztek Budapestre. A baráti találkozót megtisztelte jelenlétével Nguyen Tien Thuc nagykövet, valamint Brunbauer Ottó, a Geodézia Zrt. vezérigazgatója. A magyaros ételek mellett a résztvevők - közöttük nyolc vietnami barátunk, akik korábban Magyarországon tanultak - melegséggel emlékezett a hazánkban eltöltött időkre, a többiek elismeréssel nyilatkoztak a rövid idő alatt látottakról.

Fotók a Galériában

 


 

Magyar nyelvtanárnő élményei Vietnamban

 

Orosz Andrea másfél évet töltött Hanoiban angoltanárként, ahol egy vietnámiak által működtetett japán, kéttannyelvű iskolában tanított angol nyelvet. Az európai és főleg a magyar normáktól eltérő iskolai élményeken túl számtalan lehetősége adódott, hogy ismerkedjen a várossal és az országgal. Eközben mindig az járt a fejében, hogy nem hagyhatja a sok szépséget maga mögött megörökítetlenül, így szorgalmasan fényképezgetett és barátai bíztatására a Facebook-on belekezdett egy blog írásába, melynek folytatására sokan biztatják még ma is. 
(https://www.facebook.com/vietnambanforroanovember/ ) 

Andrea június 22-én 18,00-kor Szegeden a SZAB székházban (Szeged, Somogyi u.7.), június 25-én 17,00-kor Mezőtúron a Közösségi Házban (Mezőtúr, Szabadság tér 17.), június 28-án 18,00-kor ismét Szegeden a SZAB székházban (Szeged, Somogyi u.7.) tart előadást Vietnamról és ottani élményeiről. Arról beszél majd előadásaiban, hogy a kezdeti nehézségek után hogyan ismerte ki magát egyre inkább a számára állandóan új kihívást jelentő környezetben, beszél majd a mindennapokról, de sok kirándulási és kulturális élménybeszámolóval is színesíti előadásait.

 

 

 

Vietnami kiállítás Rákóczifalván.

 

A Jász-Nagykun-Szolnok megye szolnoki járásában lévő Rákóczifalva kisvárosban, június 11-én, korábban alig látott, furcsa ruhába öltözött hölgyekre lehetett figyelmes a járókelő a Verseg Közösségi Ház előtt. 11 óra előtt kis iskolások és felnőttek gyülekeztek a Verseg Közösségi házban, ahol Vietnamot bemutató kiállítás várta az érdeklődőket.