Közlemények » Tájékoztatók, aktuális hírek

Megkezdődött a VMBT V. kongresszusának előkészítése

A 29 éve működő Vietnami – Magyar Baráti Társaság eddig négy kongresszust hívott össze. Első alkalommal 1990. július 22-én Tran Dinh Hoan-t választották meg a szervezet elnökének. 2003. február 22-én, a második kongresszus Nguyen The Quang-ot, 2008. November 18-án a harmadik kongresszus Nguyen Dang Vang-ot választotta meg elnökeként, akinek mandátumát a negedik kongresszus, 2016. November végén megújította. 2019. április 11-én a Társaság Végrehajtó Bizottsága megkezdte az ötödik kongresszus előkészítését.

A Végrehajtó Bizottság ülésén, ahol a 43 tagból 24-en vettek részt, megjelent Pham Thai Nhu Mai asszony, a Vietnami Baráti Társaságok Szövetsége Európai Bizottságának alelnöke is. Miután a Bizottság meghallgatta a 2014-2019 időszakról készült beszámolót és megvitatták a szervezet tevékenységét, az V. Kongresszus előkészítésének részeként három albizottság felállításáról döntöttek. Az első albizottság, Nguyen Dang Vang elnök vezetésével az elnök, alelnök, az Állandó Bizottság és a Végrehajtó Bizottság összetételére vonatkozó személyi javaslatok előkészítéséért, a második, Pham Viet Son főtitkár vezetésével a beszámoló, a Társaság alapszabályának kiegészítése és a határozati javaslatok megfogalmazásáért, a harmadik, Tran Viet Trung alelnök vezetésével a kongresszus adminisztratív feladataiért less felelős.

A kongresszus levezető elnökének a bizottság egyhangúlag Pham Cong Tac-ot, a Tudományos és Technológiai Minisztérium mininszerhelyettesét javasolta.

A Bizottság ülésén a Vietnami Baráti Társaságok Szövetségének elismerő oklevelét kapta Tran Viet Trung, aki korábbi tevékenysége elismeréseként már három alkalommal (2002-ben, 2014-ben és 2015-ben) részesült elismerésben. A jelenlévők hangsúlyozták, hogy Tran Viet Trung megérdemelten kapta a kitüntetést a Baráti Társaságban végzett kiváló munkájáért.

Koszorúzás hősi halált halt bajtársaink síremlékeinél, Farkasréten

A volt veterántársak, a Magyar – Vietnami Baráti Társaság tagjai és a Magyarországi Vietnamiak Egyesületének képviselői katonai tiszteletadással egybekötött koszorúzást tartottak a Magyar Néphadsereg első békefenntartó missziójában elhunyt Dylski Aurél határőr őrnagy és Cziboly Csaba honvéd százados síremléke előtt a Farkasréti temetőben, április 5-én pénteken, 11 óra 45 perckor.

A Magyar Néphadsereg első békefenntartó missziója a dél-vietnami volt 1973 januárja és 1975 áprilisa között. A magyarok − az amerikaiak és a vietnamiak által megfogalmazott felkérésnek megfelelően − 45 dél-vietnami ellenőrző ponton, valamint a saigoni központban szolgáltak a vietnami háborút 1973 januárjában lezáró párizsi egyezmény végrehajtására létrehozott Nemzetközi Ellenőrző és Felügyeleti Bizottság (NEFB) erőinek részeként. Munkájukat indonéziai, lengyel, kanadai, majd később a kanadaiakat felváltó iráni katonákkal közösen végezték.

A két ország himnuszainak elhangzása után Dr. Botz László nyugállományú altábornagy, volt NEFB veterán, a Magyar – Vietnami Baráti Társaság elnöke bevezetőjében hangsúlyozta, hogy a rendezvény az emlékezés mellett példát mutat a bajtársiasság szellemének tartósságából, a küldetésben részt vettek összefogásából és mindezzel kifejezi a hasonló nemzetközi szerepvállalásban dolgozók előtti tisztelgést is. A rendezvény alkalmat ad arra is, hogy emlékezzünk a vietnami háborúban életét veszített vietnami katonákra és civilekre, akik hazájuk függetlenségéért áldozták életüket.

Megemlékező beszédében Imre Lajos nyugállományú ezredes, a NEFB harmadik váltásának egykori tagja felidézte a 46 évvel ezelőtti eseményeket. „Alig két hónappal a missziós tevékenység megkezdését követően, 1973. április 7-én villámcsapásként érte a Dél-Vietnámban ellenőrző és felügyelő feladatokat végző magyar delegáció tagjait, hogy Dél-Vietnám legészakibb körzetében a magyar delegáció két fiatal tagja, Cziboly Csaba és Dylski Aurél tiszttársaink feladat végrehajtás közben hősi halált haltak. Helikopterüket kijelölt repülési útvonaltól eltérve rakétatalálat érte, és a gépen utazó mind a tíz ember életét vesztette” – fejtette ki a nyugállományú ezredes. Hangsúlyozta: a legnagyobb fájdalmat természetesen a családok tagjai élték át, de a katonákat is mélységesen megrázta két társuk hősi halála. „Mindketten fiatalok voltak, tele erővel, tervekkel és elképzelésekkel.”

A Farkasréti temetőben, a hősi halottak sírjánál a megemlékezés koszorúzással ért véget. A Honvédelmi Minisztérium nevében Szűcs Lóránd mk. ezredes, a HM Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztály főosztályvezetője, illetve az MH Béketámogató Kiképző Központ képviseletében Rédei Róbert alezredes, parancsnokhelyettes helyezte el a megemlékezés virágait. Elhelyezte a kegyelet koszorúját tovább a Belügyminisztérium képviseletében Dr. Bognár László r. dandártábornok; az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság képviseletében Ganzler Ferencné százados, kegyeleti részlegvezető; a Békefenntartók Bajtársi Egyesülete részéről Varró Ferenc nyugállományú ezredes, elnök és Herdics Antal nyugállományú alezredes, gazdasági alelnök; a Magyar – Vietnami Baráti Társaság részéről Dr. Botz László nyugállományú altábornagy, elnök, Váraljai Márton alelnök és Dr. Füstné Tran Thi Hanh, az elnökség tagja; a Magyarországi Vietnamiak Egyesületre nevében Phung Kim San alelnök és Tran Minh Tam; a Magyar Tartalékosok Szövetsége nevében Fekete János nyugállományú ezredes; a Felderítők Társasága nevében Pászka Tibor nyugállományú dandártábornok; valamint a NEFB-ben szolgálatot teljesítettek nevében Izbéki János nyugállományú mk. alezredes és Kálmán-Szabó Endre nyugállományú zászlós.

Vietnami misszió helikopter katasztrófája

Március 27-én a Honvéd Kulturális Központban, a Missziós Történetek sorozat keretében Hajdú László ny. ezredes tartott előadást a Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság magyar tagozata állományában szolgálat teljesített két bajtársunk, Dylski Aurél és Cziboly Csaba halálát okozó helikopter tragédia körülményeinek tisztázása érdekében folytatott kutatásairól.

A tragikus esemény 1973. április 7-én történt, amikor a Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság képviselői helikopterrel indultak Hue-ból a vietnami-laoszi határ mentén fekvő Lao Bao helységben kijelölt ellenőrző pontra. A helikopter letért a kijelölt és engedélyezett útvonalról, s a jelzett napon 11,45-kor légvédelmi rakétatalálat érte, a helikopter lezuhant. A fedélzeten tartózkodó utasok és a személyzet életét vesztette.

Hajdú ezredes előadásában korabeli katonai térképeken mutatta be a repülés útvonalát, vizsgálta az engedélyezett útvonalról való letérés lehetséges okait, próbált a katasztrófával kapcsolatos, még 46 év után is tisztázatlan kérdésekre választ adni.

Az előadást a mintegy 60 főnyi jelenlévő nagy érdeklődéssel követte.

Hősi halott bajtársaink síremlékeinél 2019. április 5-én 11,45-kor koszorúzással egybekötött megemlékezést tartunk!!

Érdeklődők figyelmébe!!!

A Mayer Béla (6R Produkció) által készített "Volt egyszer egy misszió - Vietnam 1973-1975" című dokumentumfilm vetítése:

03.12.    18:00 DOQTV csatornán (premier)

03.13.    10:30-ismétlés

03.14.    23:00-ismétlés

03.16.    20:00-ismétlet

03.17.    16:00-ismétlés

03.24.    16:00-ismétlés

Donald Trump, az USA elnöke vietnami vezetők találkozója
(a vietnami sajtóból származó információk)

A Vietnamban szervezett USA – Észak-Koreai csúcstalálkozó kapcsán Donald Trump, az USA elnöke február 27-én reggel udvariassági látogatást tett és kétoldalú megbeszélést folytatott Nguyen Phu Trong vietnami főtitkár-államfővel, majd baráti ebéden vett részt Nguyen Phu Trong főtitkár-államfővel és Nguyen Xuan Phuc miniszterelnökkel. Délután Trump Nguyen Xuan Phuc miniszterelnökkel tárgyalt.

Az elnöki palotában Nguyen Phu Trong főtitkár államfő és Donald Trump elnök jelenlétében a Bamboo Légitársaság és a Boeing közötti megállapodás került aláírásra további 10 Boeing 787-9 Dreamliner utasszállító repülőgép vásárlásáról. A most rendelt további 10 géppel 30-ra bővül a Bamboo Légitársaság Boeing 787-9 Dreamliner gépállománya, miután az elmúlt évben a Bamboo Légitársaság már megrendelt 20 darabot ebből az utasszállító repülőgép típusból. Az első gépet a Boeing 2020 harmadik negyedévében szállítja le. A nagytávolságú repülésre képes, „5 csillagos légi szálloda”-nak nevezett repülőgép nagy lehetőséget jelent a Bamboo Légitársaságnak, hogy kibővítse nemzetközi járatait.
A jelzett megállapodáson kívül felvetődött további 25 keskeny-testű 737 MAX repülőgép vásárlása is. A Boeing továbbá támogatja a Bamboo Légitársaságot hogy összekösse Vietnamot Ázsia, Európa és Észak-Amerika meghatározó piacaival.

2019 végére, 2020 elejére tervezik a közvetlen Vietnam-USA járatot, illetve képviseleti iroda megnyitását az USA-ban .
A Vietnam – USA közvetlen járat szükségessége egyértelmű. Ezek a járatok nem csupán a turizmus szerepét növelik, de segítik a kétoldalú kereskedelem és a beruházások fejlődését a két, egymáshoz egyre közeledő ország viszonyában.

FELHÍVÁS!!

Kedves Veterán-társaim!

Örömmel tájékoztatlak Benneteket, hogy sikerült megszerezni a Honvédelmi Minisztérium támogatását és engedélyét, hogy az 1973-75 közötti NEFB missziónkról egy részletes, a történéseket hűen leíró könyv készüljön, ami a tervek szerint 2020 nyarán jelenhetne meg. A felkért szerzők jelentős oldalszámú levéltári anyag tanulmányozása után vállalták a munkát, de a tervezett könyv hitelességéhez szükséges a résztvevők személyes élményeinek, gondolatainak a megismerése is, hogy az olvasó teljes képet kaphasson a két és fél év alatt megélt tevékenységünkről.

Kérem, hogy a már megírt, vagy eddig csak gondolatokban meglévő élményeiteket, a körzetekről, ellenőrző pontokról, a mindennapi életről készített képeiteket osszátok meg a szerzőkkel, hogy ezzel is teljesebb legyen a könyv. Az írott anyagokat bedolgozzák, a kiválogatott fotókat a kiadó professzionális módon szkennelve tenné be a készülő műbe.

A kölcsönbe felajánlott anyagokat kérem megcímezve (hogy visszajuttathassuk a tulajdonosnak) küldjétek/adjátok be Nagy Gyula (NEFB III.váltás) nevére a Honvéd Kulturális Központba (1143. Budapest, Stefánia út 34-36. II.emelet 217. szoba), vagy e-mail-ben küldjétek meg a magyar.vietnami@gmail.com címre.

Köszönettel,

Dr. Botz László