Közlemények » Tájékoztatók, aktuális hírek

 

VÉSZÁK ünnep – 2018.05.22.

 

A buddhista világ legjelesebb napját, Buddha születésének évfordulóját ünnepelte a Sárkány Centerben kialakított Chua Tue Giac pagodában a Magyarországi Vietnamiak Buddhista gyülekezete 2018 május 22-én.Az ünnepségen, amelyet Thich Thien Bao mester vezetett, a vietnami buddhista hívők mellett megjelentek Nguyen Duc Duong, a VSZK magyarországi nagykövetségének tanácsosa, valamint a Magyarországi Buddhista Egyház, a Tan Kapuja Buddhista Egyetem,és a Magyar – Vietnami Baráti Társaság képviselői.

 

Az ünnepségen ismertették Thich Pho Tue mester, a Vietnami Buddhista Egyház Legfőbb Tiszteletre méltó vezetője köszöntő levelét, amelyben hangsúlyozta: „a több, mint huszonhat évszázad óta, Buddha által megmutatott, a megvilágosodáshoz vezető út mindig olyan igazság volt, amely lebontja az egyenlőtlenséget, csillapítja a háborúkat és konfliktusokat, békét és gazdagságot hozva így a világra. Ahol ez az igazság fénye világít, ott megtelik szeretettel és bölcsességgel, hogy az emberiség tartósan fejlődhessen …. A buddhista mesterek nagy nyugalommal tekintenek a világi teendőkre, mint a megvilágosodáshoz vezető lépcsőfokokra, így vesznek részt, járulnak hozzá a nemzet fejlődéséhez.”

 

Fotók a Galériában

 

 

Koszorúzási ünnepség hősi halottaink síremlékénél

Farkasréti temető, 2018.04.06.

 

Hagyományaink szerint április 6-án a Farkasréti temetőben gyűltünk össze rövid emlékezésre.

 A katonai tiszteletadással kísért ünnepséget a vietnami és a magyar himnusz elhangzása után Nagy Gyula nyugállományú ezredes, veterántársunk, az ünnepség főszervezőjének szavai nyitották utalva arra, hogy „Ezen temető katonai parcellájában – zarándokhelyünkön – kezdetben a volt katonatársak, majd 1989-től a Magyar – Vietnami Baráti Társaság kezdeményezésére, a gyakran változó jogszabályok mellett is – emlékezünk Dél-Vietnamban, a Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság tagjaiként hősi halált halt bajtársainkra. Mindezzel 45 éve példát szeretnénk mutatni a bajtársiasság szellemének tartósságából, a küldetésben részt vettek összefogásából és természetesen mindezzel a hasonló nemzetközi szerepvállalásban dolgozók előtti tisztelgésünket is kifejezésre juttatjuk.”

 

Köszöntötte a megjelent

- Dylski Aurél özvegyét, Erzsébet asszonyt és Gábor nevű unokájukat;

- a HM, a BM, a KKüM képviselőit;

- az MH Béketámogató Kiképző Központ (Szolnok) parancsnokhelyettesét;

- a békefenntartásban szolgálatot teljesített személyek összefogásában közreműködő szervezetek képviselőit;

- a Vietnami Szocialista Köztársaság budapesti nagykövetségének képviselőit;

- a Magyarországi Vietnamiak Egyesülete képviselőit, valamint

- a NEFB személyi állományából megjelenteket.

 

Megemlékező beszédében Dr. Botz László nyugállományú altábornagy, a Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság első váltásának tagja, a Magyar-Vietnami Baráti Társaság elnöke elmondta: “A feladat bonyolultnak ígérkezett, egy általunk kevésbé, vagy egyáltalán nem ismert világban, háborús körülmények között kellett országunkat képviselni, ugyanakkor hozzájárulni ahhoz, hogy a sok éve tartó háborútól szenvedett vietnami nép ismét talpra álljon, elkezdődhessen az ország újjáépítése, a normális, békés élet beindítása”.  

Hangsúlyozta: “A tűzszünet, amelyet a nemzetközi egyezmény értelmében ellenőrizni és felügyelni kellett, nem létezett, a harcok ebben az időszakban is folytatódtak. A misszió első időszakában, 1973. április 7-én, 11 óra 45 perckor, szolgálatteljesítés közben, hadműveleti területen elveszítettük két bajtársunkat, Dylski Aurél őrnagyot és Cziboly Csaba századost, akiknek helikopterét rakétatámadás érte. Velük együtt lelte halálát egy kanadai, egy indonéz tiszt, a Dél-Vietnami Ideiglenes Forradalmi Kormány (DIFK) két összekötő tisztje, valamint a gép háromfőnyi személyzete”. Dr. Botz László hozzátette: “a társakra, az elhunyt bajtársakra és a sok-sok, a hazájuk függetlenségéért vívott harcokban elesett vietnamira emlékezünk a mai napon immár több évtizede Cziboly Csaba és Dylski Aurél síremléke előtt”.

 

A megemlékezés koszorúit elhelyezték a síremlékeknél:

-  a Honvédelmi Minisztérium nevében dr. Négyesi Lajos ezredes, a HM Kegyeleti Diplomáciáért Felelős Miniszteri Biztosi Titkárság belföldi szakreferense és dr. Papp Ferenc ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály főosztályvezetője;

- a Belügyminisztérium nevében Dr. Bognár László nyugállományú rendőr dandártábornok;

- a Vietnami Szocialista Köztársaság nagykövetsége részéről Nguyen Duc Duong tanácsos és Hoang Quc Khanh első titkár;

- a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központ képvisetében Rédei Róbert alezredes, parancsnokhelyettes;

- az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság képviseletében Ganzler Ferencné százados, megbízott kegyeleti részlegvezető;

- a Magyar – Vietnami Baráti Társaság nevében Dr. Botz László nyugállományú altábornagy, az MVBT elnöke, Váraljai Márton alelnök és Dr. Füstné Tran Thi Hanh elnökségi tag;

- A Magyarországi Vietnamiak Egyesülete nevében Phung Kim Sun és Nguyen Duc Thuan alelnökök;

- a MATASZ nevében Fekete János nyugállaományú ezredes;

- A Felderítők Társasága Egyesület nevében Dr. Tömösváry Zsigmond nyugállaományú altábornagy, az Egyesület elnöke;

- a NEFB társak nevében Kálmán-Szabó Endre nyugállaományú főtörzsőrmester és Izbéki János nyugállományú mérnök alezredes.

 

Zárszóként Nagy Gyula hangsúlyozta, hogy megemlékezésünk jelentős erőket mozgat meg. Megemlékezésünk lebonyolításában nagyon sokan rendkívülki és segítőkész támogatást nyújtottak, amit az ezredes – az emélező veterántársak nevében – megköszönt az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Katonai Igazgatási Központ kegyeleti részlegének, az MH Központi zenekarának és a Honvéd díszzászlóalj katonáinak.

 

Az ünnepséget a “Takarodó” kürtjel hangjai zárták.

 

(fotók a Galériában)

 

Részvétnyilvánítás Phan Van Khai volt miniszterelnök halála alkalmából

 

Phan Van Khai, aki 1997-2006 között volt a Vietnami Szocialista Köztársaság miniszterelniöke 2018. március 17-én, 85 éves korában Ho Chi Minh városban elhunyt.

Phan Van Khai hivatali idején jelentős erőfeszítéseket tett Vietnam adminisztratív és gazdasági reformjainak sikeres végrehajtásában, munkáját mind a hazai, mind a nemzetközi közvélemény nagy elismeréssel értékelte.

Halála alkalmából, 2018. március 21-22-én a Vietnami Szocialista Köztársaság budapesti nagykövetségén a Magyarországon akkreditált nagykövetségek közül húsz, öt nagykövet és 15 első beosztott diplomata, a magyar kormány képviseletében Sipos Sándor, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Ázsiai és Csendes-óceáni Főosztályának vezetője, a Magyar – Vietnami Baráti Társaság képviseletében Váraljai Márton alelnök, a Magyarországi Vietnamiak Egyesületének több tagja nyilvánított részvétet.

Miniszterelnök úr! Nyugodjon békében!

 

 

Vietnami segítség a családnak

 

Ahogy arról az országos médiumok is beszámoltak, 2017 novemberében közlekedési baleset áldozata lett Simon Tamás, a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola 2. osztályos tanulója. A XVI. kerületben élő vietnami közösség tagjai – akiknek gyermekei közül többen is az intézmény diákjai – a balesetről értesülve 300 ezer forinttal járultak hozzá a kisfiú temetéséhez, majd gyűjtést szerveztek a gyászoló család megsegítésére. Az adományt egy ünnepség keretében tavaly december 20-án adták át jelképesen a családnak. Azért csak jelképesen, mert az jótevők már előző nap nyitottak egy számlát, amelyre átutaltak egymillió forintot Tamás nővére, Simon Krisztina 4. osztályos tanuló számára, iskolai étkeztetésére és egyéb, tanulással kapcsolatos kiadásainak fedezésére. Az összeg csak a megjelölt célokra fordítható, és így legalább három évre nyújthat segítséget a családnak. Ezen felül a vietnami közösség 440 ezer forinttal gazdagította az iskola alapítványát is azzal a céllal, hogy abból az anyagi nehézségekkel küzdő családokban élő diákokat segíthesse az intézmény. Az adományozóknak Kovács Péter polgármester és Némethné Virág Gyöngyi, az alapítvány kuratóriumának elnöke mondott köszönetet.

 

 

 

Magyar – Vietnami Üzleti Tanács

 

2018.február 1-én megtartotta ez évi első ülését a Magyar – Vietnami Üzleti Tanács.

 

Forintos Róbert, a Tanács elnöke bevezetőjében áttekintette a 2017-es év főbb eseményeit, hangsúlyozva a februárban megkötött kötött segély hitel megállapodás jelentőségét, a márciusi Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság által elfogadott oktatási megállapodásokat6, illetve a magyar miniszterelnök szeptemberi hivatalos látogatását a VSZK-ban, amely során „legfontosabb stratégiai partnerként” tett említés Vietnamról, beindult a kórház beruházás, valamint 200 főre emelte a VSZK részére felajánlott hallgatói ösztöndíj lehetőséget.

A VSZK új magyarországi nagykövete, Nguyen Tien Thuc úr értékelte a kétoldalú gazdasági kapcsolatok alakulását, amely 2017-ben 354 millió USD (207 millió USD vietnami export Magyarországra, 147 millió USD magyar export Vietnamba) szintet ért el. Hangsúlyozta még a 18 magyar befektetési projektet is (64 millió USD értékben).

A nagykövet úr örömmel jelezte, hogy magyar külképviseleti központ létesítéséről született döntés, ezzel egy időben Budapesten is jelentős ingatlan fejlesztés következik be, ami a két ország közötti párbeszéd erősödését is jelzi. A nagykövet úr elmondta, hogy Vietnamban jelentős számú vállalkozó számol azzal, hogy a jövőben befektetnek a magyar szálloda és ingatlanfejlesztő szektorban.

Jári Ferenc, a Külkereskedelmi és Külügyminisztérium Ázsiai- és Csendes-óceáni Főosztályának osztályvezetője hangsúlyozta, hogy Vietnam mára a „közepesen fejlett országok” közé tartozik, s mint olyan Magyarország részére az ASEAN országok közül a negyedik legfontosabb gazdasági partner.

Dobos Gábor, a Tempus Közalapítvány képviselője előadásában kiemelte, hogy 2017-ben 8 %-al növekedett az ázsiai térségből pályázó felsőoktatásban tanuló hallgatók száma. Jelenleg 483 vietnami hallgató tanul Magyarországon, alapvetően egészségügyi, gazdasági, műszaki és informatikai területeken.

 

 

 

Haláleset

 

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy

 

 

Jobbágy Antal nyá. ezredes, a NEFB III. váltás ügyviteli részleg vezetője 2018. január 11-én elhunyt.

 

Temetésére katonai tiszteletadás mellett

2018. február 2-án 11,00-kor

Székesfehérváron, a Béla úti temetőben kerül sor.

Barátai, bajtársai és tisztelői 10,45-től róhatják le kegyeletüket a ravatalnál.

 

Emlékét kegyelettel megőrizzük!

 

 

                 


 

Dr. BOTZ LÁSZLÓ ÚR

Elnök

Magyar - Vietnami Baráti Társaság

Budapest

 

Tisztelt Elnök Úr!

Kedves Laci!

 

A VMBT vezetősége és magam nevében további kellemes karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag – boldog újévet kívánok Neked és kedves családodnak, valamint a MVBT valamennyi tagjának!

 

Bízom benne, hogy a társaságaink szoros együttműködése továbbra is nagyban hozzájárul a népeink közötti barátsága és a vietnami - magyar hagyományosan baráti kapcsolatok erősödéséhez és fejlődéséhez.

 

Hanoi, 2017 december 28-án

 

Baráti üdvözlettel,

Nguyen Dang Vang

VMBT elnöke

 

 

 

Vietnamiak karitatív tevékenysége Zuglóban

 

2017.12.19-én 11,00 órakor a Magyarországi Vietnamiak Egyesülete 14. kerületi csoportjának képviselői, Nguyen Duc Thuan, a Magyarországi Vietnamiak Egyesülete elnökségének tagja vezetésével meglátogatta a Budapest 14. kerületi Patrónus Fogyatékossági Házat (Budapest, Gyarmat u.58-62.), hogy a karácsonyi ünnep kapcsán az ott foglalkoztatott fogyatékosoknak ajándékokat adjanak át. A Ház 35 lakója egy asztali számítógépet kapott a vietnami adományozóktól, amely segítheti internet hozzáférésüket, emellett személyenként egy ajándékcsomaggal kedveskedtek a vendégek.

Az ünnepségen a Ház dolgozói – tanárok és segítők – mellett részt vet Szabó Rebeka, a kerület alpolgármestere, valamint Dr. Botz László, a Magyar – Vietnami Baráti Társaság elnöke.

Köszöntőjében Nguyen Duc Thuan kifejezte háláját, hogy a kerület befogadta az itt élő mintegy 400 vietnamit, akik második hazájuknak tekintik Magyarországot és a kerületet. Szabó Rebeka alpolgármester nagyra értékelte a vietnamiak jótékonyságát és reményét fejezte ki a kapcsolat erősítésére.

(fotók a Galériában)

 

 

 

 

 

A „Nemzetek Háza” Nemzetek Közötti Baráti Társaságok Szövetsége

tisztújító közgyűlése

2017.12.02.

 

A „Nemzetek Háza” Nemzetek Közötti Baráti Társaságok Szövetsége 2012.12.02-án megtartotta tisztújító közgyűlését a Szövetség székhelyén.

A megjelent 19 tagszervezet képviselői titkos szavazáson megválasztották

- A Szövetség elnökének:      Rubovszky Évát,

- Az elnökség tagjainak:        Eszterházi Györgyöt,

                                               Dr. Elsayed Hassant,

                                               Alpáriné Salga Ilonát,

- A Szövetség főtitkárának:   Debreczeni Emesét,

- Az Ellenőrző Bizottságba:   Dr. Sárközi Miklóst,

                                               Dr. Kovács Árpádot,

                                               Menyhárt Istvánt.

 

A közgyűlés, az elnökség javaslata alapján új tagként felvette soraiba a „Kodály Világa Társaságot”.

 

 

Ezúton gratulálunk Dr. Kovács Árpádnak, a Magyar – Vietnami Baráti Társaság tagjának a Szövetség Ellenőrző Bizottságába történt megválasztásához!!

 

 

 

A Magyar – Vietnami Baráti Társaság Közgyűlése

2017.11.27.

 

A Magyar – Vietnami Baráti Társaság 2017.11.27-én, a Honvéd Kulturális Központban megtartotta éves közgyűlését, amely a Társaság elnöksége és ellenőrző bizottsága két éves megbízatása lejártával új tisztségviselőket is választott.

A közgyűlésen a Társaság 2017 évi tevékenységéről, korábban megküldött írásos beszámolót Dr. Botz László elnök egészítette ki, majd Kevei Gyula, az ellenőrző bizottság jelentését ismertette. A Társaság – lehetőségeihez képest - aktív tevékenységének bemutatása mellett, az előadók a szervezet jogi helyzetének kérdéseit is taglalták, amely témában a tagság részéről felszólalók a mielőbbi rendezés szükségességét hangsúlyozták.

Összességében megállapítást nyert, hogy a Társaság – rendeltetésének megfelelően – tovább erősítette kapcsolatait a VSZK nagykövetségével, a Magyarországi Vietnamiak Egyesületével, a vietnami testvérszervezetekkel, illetve a hazai kormányzati szervekkel (HM, KKüM). Aktív szerepet vállalt a két ország közötti „népi diplomácia” fogalomkörbe tartozó testvér-települések kezdeményezésében, létrehozásában. A tagság megerősítette a Társaság létének és működésének szükségességét.

 

(Az elnökség beszámolója, a közgyűlésről készült fotók a honlapon megtekinthetők!)

 

 

 

 

 

Elköszönés Dr. Nguyen Thanh Tuan nagykövet úrtól

2017.11.27.

 

A Magyar – Vietnami Baráti Társaság elnöksége egy baráti ebéd keretében köszönt el Dr. Nguyen Thanh Tuan nagykövet úrtól, aki három éves magyarországi külszolgálata után december 7-én utazik haza Vietnamba.

A baráti hangvételű találkozón Társaságunk részéről Dr. Botz László köszönte meg a nagykövet támogatását, a két ország közötti kapcsolatok fejlesztésében végzett munkáját, amelynek elismeréseként a „Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata” kitüntetésben részesült.

Tuan nagykövet úr válaszában nagyra értékelte és megköszönte a Társaságunkkal folytatott aktív és hatékony munkakapcsolatot. Ígéretet tett, hogy következő beosztásában – a párt nemzetközi kapcsolatok hivatalában a baráti társaságokkal tartandó kapcsolatért felelős – kiemelt figyelmet fordít a vietnami-magyar kapcsolatok alakulására.

(fotók a Galériában)

 

 

Trưa ngày 27 tháng 11 năm 2017. Tại nhà văn hoá quân đội 34 Stéfannia, quận 14 Budapest Hungary. Hội hữu nghị Hung-Việt tổ chức buổi tiệc chia tay Đại sứ Việt Nam tại Hungary Nguyễn Thanh Tuấn hết nhiệm kỳ tại Hungary về VN nhận công tác mới.


Đến dự còn có ông Lê Trọng Hà tham tán chính trị Đại sứ quán Việt Nam tại Hungary cùng các vị trong BCH hội Hữu nghị Hung - Việt.
Ông chủ tịch Hội hữu nghị Hung- Việt Dr. Botz László đã nói lời cám ơn tới Đại sứ Nguyễn Thanh Tuấn trong ba năm làm việc tại Hungary đã kết hợp và quan tâm đến Hội để hoàn thành tốt mọi công việc trong thời gian qua. Và chúc mừng ông Đại sứ Nguyễn Thanh Tuấn nhận được Huân chương Thập tự hạng trung đây là phần thưởng cao quý của nhà nước Hungary trao tặng vì những đóng góp to lớn trong việc phát triển quan hệ hữu nghị và hợp tác toàn diện giữa Hungary và Việt Nam. Ông Botz László rất lấy làm tiếc vì thời gian 3 năm nhiệm kỳ trôi nhanh và mong muốn dù sau này ở cương vị nào ông vẫn quan tâm đến tình hữu nghị giữa hai nước và hai dân tộc chúc ông hoàn thành tốt nhiệm vụ ở công việc mới.
Ông Nguyễn Thanh Tuấn cũng bày tỏ lời cám ơn tới ông chủ tịch Botz László cũng như các thành viên trong BCH hội đã tích cực trong việc giới thiệu quảng bá hình ảnh, văn hoá, giáo dục và các hoạt động khác giữa hai nước. Cũng như những đóng góp và cùng tổ chức các ngày lễ kỷ niệm lớn của hai nước Hungary và Việt Nam. Ông mong muốn sẽ có thêm thế hệ trẻ tham gia vào hội để ngày càng gắn kết tình hữu nghị lâu bền. Buổi tiệc ấm cúng và thân thiện và những món quà lưu niệm về Hungary được gửi tặng đến Đại sứ Nguyễn Thanh Tuấn để nhớ mãi những ngày làm việc tại đây.
Sau đây là những hình ảnh của buổi chia tay.

 

 

 

403/2017. (X. 20.) KE határozat

kitüntetés adományozásáról

 

Áder János köztársasági elnök, az Alaptörvény 9. cikk (4) bekezdés f) pontja, illetve a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 18. § (1) bekezdése alapján - a miniszterelnök előterjesztésére - a magyar-vietnami kapcsolatok ápolását és bővítését, valamint a két nemzet közötti barátság elmélyítését szolgáló tevékenysége elismeréseként

 

Dr. Nguyen Thanh Tuan, a Vietnami Szocialista Köztársaság budapesti nagykövete részére

a

MAGYAR ÉRDEMREND

középkeresztje

polgári tagozata

 

kitüntetést adományozta.

 

A kitüntetés átadására 2017.11.13-án került sor a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. A rendezvényen, a minisztérium részéről megjelent Magyar Levente, a külgazdasági és külügyminiszter helyettese, Bús Szilveszter, a minisztérium déli nyitásért felelős helyettes államtitkára, Dr. Sipos Sándor, az Ázsiai és Csendes-óceáni főosztály vezetője.

A Magyar – Vietnami Baráti Társaságot Dr. Botz László és Nagy Gyula képviselte.

A rendezvény során először Magyar Levente értékelte Nguyen Thanh Tuan nagykövet igen pozitív tevékenységét, amelynek eredményeként tovább erősödött a két ország közötti kapcsolat, majd átadta a kitüntetést.

Válaszbeszédében a nagykövet úr nagyra értékelte a minisztériummal kialakult jó munkakapcsolatot, megköszönte a Magyarországi Vietnamiak Egyesülete, valamint a Magyar – Vietnami Baráti Társaság együttműködését, amely segítette őt munkája eredményes végzésében.

A nagykövet úr várhatóan december elején utazik haza Vietnamba.

 

 

 

LAUDÁCIÓ

 

Őexcellenciája Nguyen Thanh Tuan úr,

a Vietnami Szocialista Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének kitüntetése alkalmából

(Budapest, 2017. november 13. hétfő, 10.00.)

 

 • Nguyen Thanh Tuan úr, a Vietnami Szocialista Köztársaság Magyarországon akkreditált rendkívüli és meghatalmazott nagykövete hazája egyik tapasztalt és tekintélyes diplomatája. Felelős munkakörökben közel negyven éve dolgozik Vietnam nemzetközi kapcsolatainak fejlesztésén.
 • Pályafutása során a Külügyminisztérium, a Vietnami Munkaügyi Szövetség és a Vietnami Kommunista Párt Központi Külügyi Bizottsága felelős beosztású munkatársaként és vezetőjeként nagy figyelmet szentelt Vietnam és a kelet-európai országok kapcsolatai erősítésének. A térség egyik elismert szakértője hazájában. 
 • 2014. október 13. óta képviseli hazáját rendkívüli és meghatalmazott nagykövetként Magyarországon.
 • Tuan nagykövet úrmegbízatása kezdete óta a budapesti diplomáciai testület egyik nagy tiszteletnek és elismerésnek örvendő tagja. Tevékenységével jelentős mértékben járult hozzá a Magyarország és Vietnam közötti együttműködés új alapokra helyezéséhez, a legfelső szintekre is kiterjedő, rendszeres politikai párbeszéd gyakorlatának elmélyítéséhez.  
 • Nagy szerepet vállalt a magas szintű találkozók kezdeményezésében és megvalósításában: magyarországi megbízása idején került sor a magyar államfő, a házelnök, a miniszterelnök és a külügyminiszter vietnami látogatására.
 • Sokat tett a parlamentközi kapcsolatok erősítéséért, kezdeményezéseivel elősegítette a két ország törvényhozási vezetői és kormányzó pártjai közötti rendszeres párbeszéd kialakítását.
 • Nagykövet úr kiemelt figyelmet fordított a magyar-vietnami gazdasági kapcsolatok fejlesztésére és a vállalati együttműködésekre.
 • Szívügyének tekintette a Magyarországon élő vietnami közösség, továbbá a Magyar-Vietnami Baráti Társaság tevékenységének támogatását, sokat tett a vietnami kultúra magyarországi népszerűsítéséért.
 • Nagy figyelmet fordított a két ország felsőoktatási intézményei közötti kapcsolatok erősítésére, a Stipendium Hungaricum program keretében megvalósuló együttműködés fejlesztésére.
 • Ösztönözte a testvérvárosi együttműködések előmozdítását, Budapest és Hanoi, Budapest és Ho Chi Minh-város, illetve Kaposvár és Can Tho közvetlen kapcsolatait.
 • A Magyarország és a Vietnami Szocialista Köztársaság közötti kapcsolatrendszer fejlesztése érdekében kifejtett kimagaslóan eredményes tevékenysége elismerésekéntdr. Áder János Köztársasági elnök 2017. október 11-én kelt rendeletében a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adományozta Őexcellenciája Nguyen Thanh Tuan úrnak, a Vietnami Szocialista Köztársaság magyarországi nagykövetének.

 

 

LỜI CHÚC MỪNG

 

Nhân dịp trao tặng phần thưởng cho ngài Nguyễn Thanh Tuấn – Đại sứ đặc mệnh toàn quyền Cộng hòa Xã Hội chủ nghĩa Việt nam

(vào hồi 10 giờ sáng, thứ hai ngày 13 tháng 11 năm 2017 tại Budapest)

 

 • Ngài Nguyễn Thanh Tuấn - Đại sứ đặc mệnh toàn quyền Công hòa Xã Hội Chủ Nghĩa Việt nam được công nhận tại Hungary là một trong những nhà ngoại giao giàu kinh nghiệm và có uy tín của Việt nam. Trong suốt thời gian gần 40 năm qua, trải qua những vị trí công tác có trách nhiệm khác nhau, ông đã làm việc trong lĩnh vực phát triển quan hệ quốc tế của Việt nam.
 • Trong quá trình công tác của mình, với cương vị là một cán bộ và người lãnh đạo có trách nhiệm của Bộ ngoại giao, của Hiệp Hội Lao động Việt nam và của Ban Đối ngoại Trung Ương Đảng Cộng Sản việt nam, ông đã giành nhiều sự quan tâm lớn cho việc tăng cường quan hệ giữa Việt nam với các nước Đông Âu. Ông là một trong những chuyên gia được đánh giá cao của khu vực tại tổ quốc của mình.
 • Từ ngày 13 tháng 10 năm 2014 đến nay ông là đại diện cho Việt nam, làm đại sứ đặc mệnh toàn quyền tại Hungary.
 • Kể từ đầu nhiệm kỳ cho đến nay Đại sứ Tuấn luôn luôn là một trong những thành viện được tôn trọng và đánh giá cao của cơ quan ngoại giao Budapest. Với những hoạt động của mình ông đã có nhiều đóng góp trong việc nâng sự hợp tác giữa Việt nam và Hungary lên tầm cao mới cũng như trong việc tăng cường các cuộc đối thoại chính trị thường xuyên đến cấp cao nhất. 
 • Ông đóng vai trò lớn trong việc đế xướng và thực hiện các cuộc gặp gỡ cấp cao: Trong nhiệm kỳ công tác của ông tại Hungary đã diễn ra các chuyến thăm Việt nam của Tổng thống, chủ tịch Quốc hội, Thủ tướng và của bộ trưởng Ngoại giao Hungary.
 • Ông đã có nhiều đóng góp trong việc tăng cường quan hệ liên quốc hội. Với những sáng kiến của mình, ông đã hỗ trợ đắc lực cho các cuộc đối thoại chính trị thường xuyên giữa các nhà lãnh đạo về lập pháp cũng như của các đảng cầm quyền của 2 nước.
 • Ngài Đại sứ đã giành nhiều quan tâm đáng kể cho sự phát triển các quan hệ về kinh tế và sự hợp tác công ty giữa việt nam và Hungary.
 • Ông đã luôn coi việc hỗ trợ cho sự hoạt động của Cộng đồng Người Việt nam sinh sống tại Hungary cũng như của Hội Hữu nghị Hung – Việt là một việc tâm huyết của mình, ông đã có nhiều đóng góp  trong công việc quảng bá nền văn hóa việt nam vào Hungary.
 • Ông đã giành nhiều sự quan tâm lớn cho việc tăng cường quan hệ giữa các trường đại học  và cao đẳng của hai nước và cho sự phát triển hợp tác được thực hiện trong khuôn khổ của chương trình Stipendium Hungaricum.
 • Ông đã khuyến khích xúc tiến sự hợp tác giữa các thành phố kết nghĩa, cụ thể là các quan hệ trực tiếp giữa Budapest và Hà Nội, giữa Budapest và Thành phố Hô Chí Minh cũng như giữa kaposvár và Thành phố Cần Thơ.
 • Ngày 11 tháng 10 năm 2017, trong nghị định của mình ngài Tiến sỹ Áder János- Tổng thống Cộng Hòa Hungary đã ký quyết định  tặng Huân chương Chữ Thập hạng trung ngạch dân sự cho ngài Nguyễn Thanh tuấn- Đại sứ đặc mệnh toàn quyền Cộng Hòa Xã Hội chủ nghĩa Việt nam tại Hungary để ghi nhận những đóng góp to lớn của ngài đại sứ Nguyễn Thanh tuấn trong việc phát triển hệ thống quan hệ  giữa Hungary và Cộng Hòa Xã Hội Chủ Nghĩa Việt nam.

 

 

 

 

 

 

 

Vietnami dokumentumfilm a NEFB-ről

A Magyar – Vietnami Baráti Társaság részéről Dr. Botz László, Nagy Gyula és Imre Lajos november 2-án a Honvéd Kulturális Központban találkozott Nguyen Quang Vinh, a Ho Chi Minh városi Vietnami – Magyar Baráti Társaság alelnökével, Nguyen Hoang, a Ho Chi Minh városi Film Szövetség film vállalatának igazgatójával és Dang Thanh Binh asszonnyal, a vállalat forgatókönyv írójával. A filmes csoport egy vietnami – magyar koprodukcióban készülő film tárgyalásaira érkezett Budapestre, és az alkalmat kihasználva egy, a NEFB magyar kontingens tevékenységéről szóló rövid dokumentum film anyagához készített felvételeket.

(Fotók a Galériákban)

 

 

 

 

Haláleset

88 éves korában elhunyt Horváth Gyula veterán társunk, aki 1973-ban a NEFB első váltásában, a Pleiku-i körzet parancsnok helyetteseként teljesített szolgálatot.

Búcsúztatása 2017. november 22-én 13,30-kor lesz a Fiúmei Úti Sírkert szóró parcellájánál.

Nyugodjon békében!!

 

 

 

 

 

 

A Magyarországi Vietnamiak Egyesületének kongresszusa

2017.10.21.

 

Október 21-én tartotta meg a Magyarországi Vietnamiak Egyesülete, fennállását követő második kongresszusát a budapesti Hélia Szálló kongresszusi termében.

A rendezvényen, az Egyesülethez tartozó 18 tagozat képviseletében 174 szavazati joggal rendelkező tag vett részt. A rendezvény levezető elnökének, Le Huu Thuy bevezetője, majd Vu Quy Duong , az Egyesület elnökének üdvözlő szavai után a résztvevők meghallgatták a vietnami himnuszt, majd a megjelent vendégek üdvözölték a kongresszus résztvevőit. Elsőként Dr. Nguyen Thanh Tuan, a VSZK magyarországi nagykövete hangsúlyozta az Egyesület munkájának jelentőségét, s biztosította a tagságot a képviselet további támogatásáról. Luong Thanh Nghi, a vietnami külügyminisztériumnak a külföldön élő vietnamiakkal foglalkozó államtitkársága alelnöke – aki erre a rendezvényre érkezett Budapestre – a két ország kapcsolatának erősítésében végzett hatékony munkát emelte ki, üdvözlő szavai után emléktárgyat adományozott az Egyesületnek. Hoang Dinh Thang, a Prága-i székhelyű Vietnamiak Európában Szövetség elnöke ugyancsak az országok és népek közötti kapcsolat erősítését emelte ki. A Magyar-Vietnami Baráti Társaság részéről Dr. Botz László utalt a két szervezet közötti szoros baráti és munkakapcsolatra, reményét fejezte ki a további eredményes együttműködést illetően.

Az Egyesület 2008-2017 közötti tevékenységéről az elnökség tagja, Bui Minh Phong tartott beszámolót, egyben felvázolta a szervezet  2017-2022 időszakra javasolt feladatait. Phung Kim San elnökségi tag a szervezet új Alapszabály tervezetét ismertette, amelyet Pham Ngoc Chu, a Vállalkozói Tagozat elnöke, Phan Bich Thien, a Nőtagozat elnöke, Tran Anh Tuan, az Ázsia Center-i Tagozat elnöke hozzászólásai után heves vita követett.

Mandátuma lejártával a szervezet új elnökséget választott, amelynek 33 tagja két részből tevődik össze, egyrészt az új elnökségnek automatikusan tagjai a Tagozatok (18) vezetői, másrészt a Kongresszus által megválasztott 15 fő. Az Egyesület működését 10 fős Állandó Bizottság irányítja, amely elnökének – közfelkiáltással – Vu Quy Duong-ot választották meg. Az első elnökhelyettes Phung Kim San lett. További alalnökök: Pham Ngoc Chu, Tran Tam Tam és Phan Bich Thien. Baráti Társaságunk Ellenőrző Bizottságának tagja, Nguyen Duc Thuan beválasztásra került az Egyesület Állandó Bizottságába, így a továbbiakban is adott a szervezeteink közötti közvetlen kommunikáció.

A Magyar – Vietnami Baráti Társaság tagsága nevében gratulálunk az új vezetőségnek, munkájukhoz jó erőt és egészséget kívánunk!

 

(fotók a Galériákban)

 

 

„Beruházási és kereskedelmi lehetőségek Vietnam és Magyarország között”

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Vietnami Nagykövetség közös szemináriuma

Budapest, 2017.10.09.

 

 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a VSZK magyarországi nagykövetsége kereskedelmi részlege szemináriumot rendezett a BKIK székházában azzal a céllal, hogy Orbán Viktor miniszterelnök vezette magyar delegáció 2017. szeptember 24-26 között tett vietnami látogatását követően áttekintse a két ország közötti gazdasági kapcsolatok alakulását. A rendezvényen részt vett Krisán László, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Forintos Róbert A Magyar – Vietnami Üzleti Tanács elnöke, Dr. Nguyen Thanh Tuan, a VSZK magyarországi nagykövete, Pham Van Cong, a vietnami nagykövetség kereskedelmi tanácsosa, Pham Nguc Chu, a magyarországi vietnami vállalatok szövetségének elnöke, valamint számos magyar és vietnami vállalat képviselője.

Megnyitó beszédében Krisán László hangsúlyozta, hogy a miniszterelnöki látogatás során megerősítést nyert a gazdasági kapcsolatok fejlesztésének jelentősége, a jövőbeni együttműködés területei között az egészségügy, az informatika, a víztechnológia, a környezetvédelem, a mezőgazdaság, energetika és a hadiipar vonatkozásában.  Magyarország részéről jelentőséggel bír a gyógyszeripar, az élelmiszeripar, az állattenyésztés, a turizmus, ingatlanfejlesztés és nem utolsó sorban a bank szektor területein való megjelenés Vietnamban.

Dr. Nguyen Thanh Tuan nagykövet ugyancsak kiemelkedő jelentőségűnek jellemezte a magyar miniszterelnök közelmúltban tett látogatását. amely új szakaszt jelent a két ország közötti gazdasági, kereskedelmi kapcsolatokban. A látogatás tovább erősítette a kapcsolatokat, s mint bizalmas politikai kapcsolat, szilárd alapot képez a további együttműködéshez. A látogatás során érintett négy fontos együttműködési terület, az egészségügy és gyógyszeripar, az oktatás – szakképzés, a tudományos – technikai kérdések (vízgazdálkodás, informatika), valamint a mezőgazdaság – élelmiszerbiztonság tág teret nyit a kapcsolatok fejlesztésére. Jelezte, hogy a magyar fél kilátásba helyezte a vízum rezsim könnyítését, amely jelentősen segítheti a kapcsolatok fejlesztését.

A látogatás során 10 megállapodás került aláírásra, közöttük az 500 millió euró értékű kötött segély hitelcsomag, valamint az EXIMBANK részéről egy 270 millió eurós export promóciós hitelcsomag, amellyel a magyar vállalatok vietnami megjelenését segítenék.

Forintos Róbert a látogatás kapcsán azt emelte ki, hogy Magyarország Vietnamot stratégiailag kiemelt célországnak tekinti Dél-kelet Ázsiában.

Pham Van Cong tanácsos Vietnam gazdasági eredményeit bemutatva utalt az 1986-ban kezdett Doi Moi gazdasági reform folyamatára, amelynek keretében az ország GDP növekedése 1990-0997 között 8 %, 1998-2003 között 6,5 %, 2004-2007 között 8 %, 2008-2016 között 6 % volt (2015-ben 6,7 %, 2016-ban 6,21 %), amelyből 2016-ban a mezőgazdaság 16,32 %-ot, az ipar 32,72 %-ot, a szolgáltató ipar 40,92 %-ot teljesített)

Jelezte, hogy a külföldi beruházás 2016-ig 293,3 milliárd dollár volt, amely összeg mintegy 100 országból érkezett (a beruházott tőke 70 %-a Ázsiából).

Magyarország viszonylatában 2016-ban a kétoldalú kereskedelem volumene 266 millió dollár volt (viszonyítva a 2014-es évhez 18,2 % növekedés!), ebből az export 93 millió dollár, az import 173 millió dollár.

Reményét fejezte ki, hogy a miniszterelnöki látogatást követően ez a forgalom nagyságrendekkel növekedhet.

 

A rendezvény lehetőséget nyújtott a megjelent vállalkozók, vállalati képviselők további tájékozódására, személyes kapcsolatok alakítására.

 

A Magyar – Vietnami Baráti Társaság részéről Dr. Botz László elnök, Bányai Levente főtitkár és a társaság néhány további, vállalkozásokban érintett tagja vett részt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az NCTG vietnami tudósítása Szíjjártó Péter és a Vietnami-Magyar Baráti Társaság képviselőinek találkozójáról

 

(NCTG) A Vietnami-Magyar Baráti Társaság tagjaival szervezett találkozón  az NCTG kérdése Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter válasza szerint Orbán Viktor miniszterelnök és a magas szintű magyar kormány delegáció látogatása Vietnamban, az elmúlt években az egyik legsikeresebb látogatás volt

A találkozó 2017. szeptember 25-én került megrendezésre a Metropole Hotelben (15 Ngo Quyen, Hanoi). A találkozón magyar részről jelen volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Szita Károly,  Kaposvár polgármestere és a kormány delegáció számos tagja, valamint Őry Csaba nagykövet, Károlyi Márton első beosztott és a hanoi magyar nagykövetség több munkatársa, a vietnami oldalon  Pham Cong Tac, Tudományos és Technológiai miniszterhelyettes és a Vietnami-Magyar Baráti Társaság vezetői (Nguyen Dang Vang, Pham Viet Son, Vu Hoai Chuong, Vo Van Mai stb.).  Ezen a különleges baráti találkozón a Társaság mintegy 40 tagja vet részt.

A találkozón Szijjártó Péter, külkereskedelmi és külügyminiszter azt mondja: a magas rangú Magyar delegáció vietnami látogatása egy stratégiai külpolitikai döntés eredménye, a magyar kormány Délkelet-Ázsia gazdasági fejlődésének tanulmányozásakor rájött, hogy Vietnam fejlődése a legígéretesebb. Mivel Magyarország támaszkodhat a Magyarországon tanult háromezer vietnámi diplomásra, a magyar kormány úgy dönt, hogy Vietnamot stratégiai partnerként választja Délkelet-Ázsiában. Ez az oka annak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos látogatást tett Vietnamban, és partnerével folytatott megbeszéléseken kívül alkalma nyílt üdvözölni a vietnami kommunista párt elnökét és főtitkárát is.
 
Szijjártó Péter külügyminiszter megemlítette, hogy a két ország három fontos együttműködési megállapodást írt alá: a vietnami hallgatók számára biztosított magyarországi ösztöndíjak számának növeléséről  (évente 200 fő), a Can Tho-i onkológiai kórház felépítéséről, és a magyar gazdaság történetében legnagyobb gazdaságfejlesztési program megindításáról (440 millió euró értékben).

Az említett 11 beruházási projekt közül öt a vízgazdálkodás területére irányul, négy egészségügyi beruházást (három kórház és egy szülészeti klinika) jelent, egy projekt a nemzeti sugárzásmérési rendszer létrehozására és egy projekt az elektronikus személyazonosító rendszer megvalósítására ad lehetőséget.

Kérdésre válaszolva a magyar miniszter megjegyezte, hogy Vietnamba jó emlékekkel érkezett, továbbá hozzátette, Magyarország külpolitikájának alapvető tartalma a kölcsönös tisztelet és a Vietnámmal való együttműködés.

Magyarország tiszteli a vietnámi népet, a valódi embereket, akik harcolnak a szabadságért és ez lehet a két ország legközelebbi analógiája, mondta Szijjártó Péter. Magyarország is értékeli a gazdasági területen elért eredményeket és fejleményeket, amelyeket Vietnam az évek során elért.
 
A két ország 440 millió euró összegű fejlesztési hitel keretszerződést írt alá és Magyarország büszke arra, hogy hozzájárulhat Vietnám fejlődéséhez azon kulcsfontosságú területeken, ahol Magyarország erős, mint az egészségügyi ellátás, vízgazdálkodás, élelmiszerbiztonság.

Végül Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos látogatása a két ország közötti együttműködés kezdete volt.

 

 Lázár János, a miniszterelnöki hivatalt vezető miniszter szeptember 28-án tartott sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Távol-Keleten (Vietnám és Szingapúr) tett látogatása a gazdasági kérdésekre összpontosított.

 

 

 

 

 

XVI. KERÜLETI ÚJSÁG

AZ ÖNKORMÁNYZAT LAPJA

XXVI. évfolyam 18. szám • 2017. szeptember 27.

 

ÁRPÁDFÖLDNEK VAN KÖZÖSSÉGI HÁZA, CINKOTÁNAK TÁJHÁZA, MÁTYÁSFÖLDNEK MŰVELŐDÉSI HÁZA, SASHALOMNAK PEDIG KÖZÖSSÉGI TERME. HASONLÓ TALÁLKOZÁSI HELYE EDDIG CSAK RÁKOSSZENTMIHÁLYNAK NEM VOLT, DE HORVÁTH JÁNOSNAK, A KÖRZET ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐJÉNEK ALAPÖTLETÉT FELHASZNÁLVA, AZ ÖNKORMÁNYZAT MOST LÉTREHOZTA, ÍGY SZEPTEMBER 15-ÉN ÁTADTÁK A SZENTMIHÁLYI KULTURÁLIS KÖZPONTOT. AZ ÜNNEPÉLYES MEGNYITÓN A NEMZETISZÍNŰ SZALAGOT KOVÁCS PÉTER POLGÁRMESTER, SZATMÁRY KRISTÓF ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ ÉS AZ ÜZEMELTETÉST VÉGZŐ ERZSÉBETLIGETI SZÍNHÁZ IGAZGATÓJA, SZABÓ CSILLA VÁGTA ÁT.

 

A János utcai napközis tábor épületének területét duplájára növelték, ezáltal már a rákosszentmihályi civileknek is lesz egy olyan helyük, ahol rendezvényeket tarthatnak. Mivel pedig a XVI. kerület ezen részén él a legnagyobb hazai vietnami közösség, ezért rendhagyó módon először egy Vietnamról szóló kiállításnak adott otthont a Szentmihályi Kulturális Központ.

 

Az eseményen részt vett többek között vietnami testvértelepülésünk, Hanoi Tay Ho kerületének párttitkára, Nguyen Van Thang és Vietnam magyarországi nagykövete, Nguyen Thanh Tuan, valamint német testvérvárosunk, Waltershausen polgármestere, Michael Brychcy is.

 

Kovács Péter az 1001 éjszaka meséihez hasonlította a Szentmihályi Kulturális Központot, amelynek alapterülete most 1001 m2, ahol nemcsak színházi előadásokat, hanem különleges kulturális eseményeket is lehet tartani. Ezen felül az épület alkalmas esküvők megrendezésére, hiszen már van egy 150 főt kiszolgáló konyhája is. Emellett napelem és napkollektor is van a tetőn, amelyeket vízmelegítésre és áramfejlesztésre is lehet használni, vagyis a környezet védelmére is gondoltak. Természetesen az intézmény kulturális funkciója mellett a gyerekek nyári táborának is helyet ad majd, sőt, később a terület rendezése mellett a faházakat is felújítják, hogy szálláshelyként is szolgálhassanak.

A polgármester hangsúlyozta: a beruházás összköltsége 273 millió forint, ebből a Fővárosi Önkormányzat támogatása 45 millió forint volt. Habár az összeg magasnak tűnik, mégis megérte, hiszen erre az intézményre minden szentmihályi és minden XVI. kerületi polgár büszke lehet, mert itt összejöhetnek az emberek, klubokba járhatnak, szórakozhatnak és kulturáltan tölthetik el a szabadidejüket.

Kovács Péter végül megköszönte a kivitelező Cserkúti Generál Kft. és a hivatal műszaki ellenőreinek munkáját, valamint Szatmáry Kristófnak azt, hogy a beruházás megvalósítását szorgalmazta.

A honatya kiemelte: a kertvárosiaknak nem lehet más céljuk, mint a kapcsolatépítés, hiszen lakóhelyünk egyszerre egy nagyon öreg és egy nagyon fiatal település. Cinkotán ugyanis több mint ezer éves alapokon áll a mai evangélikus templom, Árpádföldön pedig honfoglaló magyarjaink sírjai találhatók, közigazgatásilag azonban csak 1950-ben jött létre öt település összevonásával a XVI. kerület. Az Önkormányzat és a képviselők jelenleg is azon dolgoznak, hogy az itt élő közösség összetartozását segítsék, ezért közösségi tereket hoznak létre minden településrészen, hiszen noha XVI. kerületiek vagyunk, mégis mindenki szereti elmondani, hogy Árpádföldről, Cinkotáról, Mátyásföldről, Sashalomról vagy Rákosszentmihályról származik-e. A vietnami kiállítás ugyanakkor mindezeken is túlmutat, mivel a közösség a testvér-települési kapcsolatokkal is tovább gazdagodik.

Szatmáry Kristóf beszéde végén köszönetet mondott a polgármesternek és a rákosszentmihályi képviselőknek, akiknek munkája nélkül nem nyílhatott volna meg a Szentmihályi Kulturális Központ.

Szabó Csilla már az épületen belül köszöntötte a megjelenteket és elmondta: a kiállítás azért kapta a Nemzetek találkozása II. címet, mert nyáron a Liget Táncakadémia növendékei – akik ezúttal is bemutatták produkciójukat – már találkozhattak amerikai társaikkal és közösen létrehoztak egy színpadi előadást. Megköszönte ugyanakkor dr. Botz Lászlónak, a Vietnami - Magyar Baráti Társaság elnökének a tárlat berendezéséhez nyújtott segítségét, illetve Joó Ilonának, az Art 16 Művészcsoport tagjának a vietnamiak mindennapjait bemutató fotóit. A kiállítás egy része egyébként állandó lesz, a többi helyet pedig átveszik majd a többi testvértelepülésről szóló tárgyak és képek.

Sz.R.Zs.

 

 

 

Szijjártó Péter találkozója a Vietnami - Magyar Baráti Társaság képviselőivel

 

Orbán Viktor miniszterelnök vietnami hivatalos programja keretében, 2017. szeptember 25-én este Szíjjártó Péter, külkereskedelmi és külügyminiszter Hanoiban, a Metropol szállóban találkozott a Vietnami – Magyar Baráti Társaság tagjaival.

(fotók a Galériában)

 

 

 

 

 

Orbán: A következő évtizedekben már nem a Nyugat fújja a passzátszelet

MTI2017.09.25.

Orbán Viktor miniszterelnök a Hanoiban rendezett vietnami-magyar üzleti fórumon beszélt a világgazdaságban várható változásokról.

A magyar miniszterelnök a gazdasági fórumon elmondta, hogy Nyugatnak együtt élnie kell azzal az új világhelyzettel, hogy a következő évtizedekben nem ő fújja a passzátszelet".

A hivatalos vietnami látogatáson tartózkodó kormányfő hétfőn a Hanoiban rendezett vietnami-magyar üzleti fórumon elmondta, hogy a következő évtizedekben erősödni fog az a tendencia, hogy a világgazdaság fókusza nyugatról keleti irányba tolódik,és ehhez az új világhelyzethez a Nyugatnak is igazodnia kell, ami azonban nem könnyű folyamat.

Közép-Európa ugyanakkor jól halad, az úgy helyzethez való alkalmazkodásban: a közép-európai országok szélesebb kapcsolatokat építettek ki a világ keleti felével, mint jó néhány nagy, meghatározó európai ország - fejtette ki.

Orbán Viktor azt javasolta a vietnami gazdasági szereplőknek, hogy ha európai hídfőállást szeretnének kiépíteni egy dinamikusan fejlődő gazdasági térségben, akkor érdemes a közép-európai államok közül választaniuk, például Magyarországot.

 

 

 

 

 

 

Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos látogatása a Vietnami Szocialista Köztársaságban