Kedves Barátaink!

Az MVBT civil társaság elnöksége 2020 második félévében – a járványhelyzet drasztikus rosszabbodása következtében elrendelt kormányzati intézkedések miatti korlátozások fenntartása mellett – virtuális formában folytatta tevékenységét.

Az adott időszakban Társaságunk életét érintő történésekről, illetve tervezett programjaink teljesítéséről a következők szerint számolunk be:

 • A Fővárosi Törvényszék 06.08-i végzése szellemében 07.07-i hatállyal megszüntettük az OTP Banknál vezetett „egyesületi” számlánkat és a MVBT civil társaságnak új számlát nyitottunk.
 • A Felderítők Társasága Tudományos Bizottsága 09.24-én könyvbemutatót szervezett, amelyen Dr Botz László elnök beszélt a „Magyar katonák Dél-Vietnamban, 1973-1975” c. könyv összeállításának előzményeiről, majd Dr. Kemény János kutató történész mutatta be a könyvet.
 • A nagykövetség 09.25-én, Vietnam Nemzeti Ünnepe alkalmából szűk körű fogadást rendezett a nagykövetségen, amelyen – a nagykövet úr meghívása alapján – Társaságunkat egy kis csoport képviselte, Nagy Gyula társunk vezetésével.
 • A Hanoiból kapott információk, tudósítások alapján – a vietnami sajtóban és a Facebookon megjelent tudósítások és fotók – értesültünk vietnami szervezetünk jelentős eseményéről, az október 10-én megtartott V. Kongresszusukról, ahol elfogadták a 2014-2020 közötti tevékenységről szóló beszámolót, illetve a 2020-2025 közötti időszakra vonatkozó munkatervet, megválasztásra került a Társaság 41 tagú új vezető testülete és az öt tagú Ellenőrző Bizottság. A Társaság új elnöke Pham Cong Tac. tudományos és technológiai miniszterhelyettes, alelnökei Vo Hoang Linh, a Hanoi Állami Természettudományi Egyetem rektora, Vo Van Mai, a HIPT Group ügyvezető igazgatója, Dang Vu Nhat Thang, Son Tay város Népi Bizottsága korábbi elnöke, Tran Viet Trung, a Vietnam Mobile Platform Service Rt elnök-vezérigazgatója. A Társaság főtitkára a továbbiakban is Pham Viet Son, a Vietnami Kereskedelmi és Szolgáltatási Rt. elnök-igazgatója.
 • A „Budapest, ahol a szerelem kezdődik” c. magyar-vietnami koprodukcióban készülő film októberben kezdett forgatásához a producer Társaságunk támogatását kérte, autentikus tárgyak, ruhák, díszítő elemek biztosításában. A kérés teljesítéséhez 10.16-án megkerestük a Magyarországi Vietnamiak Egyesülete alelnökét, valamint Társaságunk vietnami tagjait, az összegyűjtött anyagot átadtuk György Lea asszonynak, a film producerének.
 • A Magyarországon tanuló Vietnami Diákok Egyesülete hivatalos oldalán megjelent tudósítás szerint 10.21-én Nguyen Phu Trong főtitkár-elnök átadta Nguyen Thi Bich Thao asszonynak a magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti kinevezést. Thao nagykövet asszony várhatóan 2021. első felében foglalja el beosztását Budapesten.
 • 10.31-én a Debreceni Egyetemmel együttműködve emlékülést és fotókiállítást rendeztünk a Debreceni Egyetemen. A rendezvényen az egyetem vezető képviselői mellett megjelentek Nguyen Tien Thuc nagykövet és a nagykövetség munkatársai, valamint Dr. Barcsa Lajos Debrecen alpolgármestere. A magyar-vietnami kapcsolatok történetét felidéző előadást Váraljai Márton, a MVBT alelnöke tartotta. Az előadást megelőzően levetítésre került a „Dunának, Mekongnak egy a hangja” c. film, majd megnyitásra került az MVBT által biztosított „Vietnami mai arcai” c. fotókiállítás.
 • A Közép-Vietnamban pusztító árvíz károsultjainak megsegítésére a MVBT nevében 400.- USD került átutalásra a károsulti számlára.
 • Szojka Szilvia – Ho Chi Minh városba októberben kihelyezett új magyar főkonzul asszony – kérésére, a diplomáciai kapcsolatok 70. évfordulójára emlékező fotókiállításhoz Társaságunk életéből készített fotókat biztosítottunk.
 • Október 16-november 27 között megtörtént a „Budapest, ahol a szerelem kezdődik” c. magyar-vietnami koprodukciós film magyarországi forgatása, a folytatást a film készítői – a vietnami helyszíneken – 2021. március hónapra tervezik.
 • A Vietnami Baráti Társaságok Szövetsége 11.14-én ünnepelte fennállása 70. évfordulóját. Az évforduló alkalmából a MVBT elnöksége levélben köszöntötte Nguyen Phuong Nga nagykövet asszonyt, a Szövetség elnökét.
 • Szervezeti kérdések:
  • A jelzett időszakban Társaságunk tagjai közül elhunyt:
   Gál Imre 2020.07.26-án
   Esztergomi Ferenc 2020.07.30.
   Stefani György 2020.10.12.
   Dr. Barrel Zoltán 2020.11.23.
  • Társaságunkba új tagként jelentkezett
   Phan Thi Kim Dung
   Dr. Lándori Tamás
   Dr. Komlóssy György
   Társaságunk aktuális létszáma: 132 fő.
   Facebook követőinek száma: 737 fő
  • Anyagi helyzetünk stabil (a járvány miatt elmaradt programok következtében), 589.325.- Ft-tal rendelkezünk, ugyanakkor sajnálatos, hogy tagjaink jelentős többsége (78 fő – 59,1 %) ez évben nem küldte a vállalt támogatást, ami tervezett programjaink megvalósításában gondot okozhat a jövőben.
 • A jövőt illetően továbbra is aktív kapcsolatot tartunk a budapesti és a hanoi nagykövetségekkel, a Ho Chi Minh városi főkonzulátussal, a Magyarországi Vietnamiak Egyesületével, vietnami testvérszervezeteinkkel, valamint a HM és az MH vezetőivel.
 • Tovább működtetjük a www.magyar-vietnami.hu honlapunkat, valamint a Facebook-on elérhető, vietnami nyelvű hoihuunghihungviet, illetve a Magyar – Vietnami Baráti Társaság nyilvános csoportként működő facebook oldalt, ahol igyekeztünk folyamatos tájékoztatást adni a két ország közötti kapcsolatok területén történt magas szintű találkozókról, eseményekről.

Budapest, 2020. December 15-én

A közelgő év végi ünnepek alkalmából kívánunk minden tagunknak Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Nagyon Boldog Újesztendőt!!

A MVBT CT elnöksége nevében

tisztelettel és barátsággal,
Dr. Botz László
elnök
Magyar – Vietnami Baráti Társaság
Civil Társaság
Elnökség
Budapest, 1062. Bajza u.54.