Kedves Barátaim!

Néhány héttel ezelőtt még abban bíztunk, hogy a járványhelyzetet magunk mögött hagytuk, de sajnos beléptünk egy második, talán még súlyosabbnak ígérkező szakaszba. Ez arra kényszerített, hogy – néhány társunk meleg ajánlatára – lemondjam a 09.24-re tervezett elnökségi ülésünket. Újra a már megszokottnak tekinthető módszerhez kellett nyúljak, hogy tájékoztassalak Benneteket az utóbbi hetek Társaságunkat érintő történésekről:

1. Tájékoztatást kaptam Hanoiból, hogy a Vietnami – Magyar Baráti Társaság a járványhelyzet pozitív alakulása következtében, az év tavasza óta többszöri időpont módosítás után 2020. október 10-én megtarthatja kongresszusát, amely azért is igen jelentős, mivel új vezetőség választására is sor kerül. Vietnami barátaink kongresszusát levélben köszöntjük.

2. A nagykövetség szeptember 16-án tájékoztatott, hogy Vietnam Nemzeti Ünnepe alkalmából 09.25-én szűk körű fogadást rendeznek a nagykövetségen, amelyre a Magyar-Vietnami Baráti Társaság, valamint a Magyarországi Vietnamiak Egyesülete részéről meghívnak 10-10 főt. Tekintettel kórházi kezelésemre, illetve Váraljai Márton alelnök távollétére, Nagy Gyula elnökségi tagunkat kérem fel a fogadáson résztvevő MVBT delegáció összeállítására, illetve a rendezvényen való képviseletünkre.

A rendezvényen, amelyről a vietnami sajtó is beszámolt, Nguyen Tien Thuc nagykövet szólt Vietnam 75 éve tartó folyamatos fejlődéséről, országaink közötti kapcsolatok alakulásáról. A MVBT nevében Nagy Gyula köszöntötte Vietnamot a nemzeti ünnep alkalmából. A rendezvényről rövid beszámolót és fotókat a MVBT honlapján és a FB-n tettünk elérhetővé.

3. A Felderítők Társasága Tudományos Bizottsága 2020.09.24-ére szervezett rendezvényt, ahol bemutatásra került a „Magyar Katonák Dél-Vietnamban, 1973-1975” c. könyv. A rendezvényen Dr. Botz László beszélt a könyv összeállításának előzményeiről, majd Dr. Kemény János kutató történész mutatta be a könyvet. A jelentős érdeklődést a kérdések száma is jelezte. A bemutatót követően lehetőség volt a könyv megvásárlására is.

4. A Társaságunk által kezdeményezett és engedélyeztetett vietnami regény, „A háború szomorúsága” magyar kiadása szeptember első napjaiban megtörtént. Bakos Ferenc tagtársunk, aki a regény fordítója volt – sajnos kissé durva módon – több kifogást jelzett a Kiadó igazgatója, Dr. Isaszegi János és Dr. Botz László felé – a Kiadó lektora által véglegesített szöveggel kapcsolatban, sőt panaszának hangot adva és a megjelentetett könyv bezúzását követelve a HM honvédelmi államtitkárának írt levelet.

A Kiadó ígéretet tett a kifogásolt részek ellenőrzésére, illetve egy következő kiadás esetén azok módosítására.

Mint a könyv kiadásának engedélyeztetésében eljáró, illetve a katona szakmai lektori feladatokat ellátott személy nem tartom szerencsésnek Bakos Ferenc eljárását, jóllehet kifogásainak van alapja.

5. A SolveArt Filmvállalat tulajdonosa tájékoztatása szerint a „Budapest, ahol a szerelem kezdődik” c. magyar-vietnami koprodukciós film forgatása, az előkészítő tárgyalások és megállapodás aláírását, valamint a forgatás költségvetésének biztosítását követően októberben megkezdődik, a forgatás időszakára a Ho Chi Minh városi Film Szövetség delegációja is Budapestre érkezik. A magyar fél támogatást kért a Vietnamiak Magyarországi Egyesületétől autentikus tárgyak, ruhák, díszítő elemek biztosításában. A kérés teljesítéséhez Társaságunk vietnami tagjait is megkeressük.

6. Szervezeti kérdések

a. Gál Imre ny. alezredes tagtársunk 07.26-án elhunyt, Társaságunkat 09.30-i búcsúztatásán, a Fiumei úti temetőben Társaságunkat Dr. Botz László elnök képviselte.

b. Esztergomi Ferenc ny. ezredes tagtársunk 07.30-án elhunyt, Társaságunkat 09.22-i búcsúztatásán az Óbudai temetőben Dr. Botz László és Nagy Gyula képviselte.

c. A Társaság aktuális létszáma: 131 fő

d. Az FB csoporttagok száma: 662 fő

7. Tájékoztatás a Társaság 09.27-i pénzügyi helyzetéről:

augusztusi pénzmozgás (bevételek és kiadások)

Tagi támogatás: 182.000.- Ft

Kiadás: 950.- Ft (banki költség)

1.550.- Ft (koszorú)

szeptemberi pénzmozgás (bevételek és kiadások)

Tagi támogatás: 10.000.- Ft

Kiadás: 1.306.- Ft (banki költség)

Rendelkezésre áll:

Bankszámlán: 352.684.- Ft

Házi Pénztárban: 407.115.- Ft

Összesen: 759.799.- Ft

Budapest, 2020.09.27.

Barátsággal,

Dr. Botz László

elnök