Kedves Barátaim!

Az adott járványhelyzetben fenntartott korlátozások továbbra sem teszik lehetővé személyes találkozásunkat, így elnökségünk tagjait az alábbiakban tájékoztatom az elmúlt másfél hónap Társaságunkkal kapcsolatos eseményekről:

1. A Zrínyi Kiadó leállította Bao Ninh: A háború szomorúsága c. könyv forgalmazását. A lépés annak a következménye, hogy a könyv fordítója, Bakos Ferenc tagtársunk – a könyv kiadása kapcsán felmerült kritikai észrevételeit illető személyes megbeszélések és megállapodások ellenére – jogi útra terelte vélt sérelmét és feljelentette a Kiadót, követelve a könyv visszavonását, bezúzását.

Az eset sajnálatos voltát mélyíti, hogy az elmúlt időszakban egy igen pozitív cikkben mutatta be Bede Márton az interneten a könyvet, utalva a Magyarországon megjelent magyar fordításra.

2. A Vietnami Baráti Társaságok Szövetségének elnöke, Nguyen Phuong Nga asszony levélben értesítette Társaságunk elnökségét a Vietnami Kommunista Párt január 25 – február 2 között esedékes 13. kongresszusáról, illetve kérte Társaságunkat, hogy levélben köszöntsük az eseményt. A levél, jókívánságainkkal 01.13-án továbbításra került.

3. A Vietnami Baráti Társaságok Szövetségének elnöksége elismerő oklevéllel és zászlóval tüntette ki a Vietnami – Magyar Baráti Társaságot, a Társaság korábbi elnökének, Nguyen Dang Vang-nak a Központi Bizottság a „A Népek Barátságáért” kitüntetést adományozta.

4. A Pákozdi Katonai Emlékpark Kft. kezdeményezésére 01.26-án Békefenntartó Tudományos Klub létrehozására irányuló megbeszélésen vettem részt, amely célul tűzte a béketámogató műveletekben való magyar érintettség tanulmányozását, vonatkozó tanulmányok készítését. A NEFB -re vonatkozóan támogatásomról biztosítottam a kezdeményezőket.

5. Hanoiból kapott információk szerint nagykövet6ségünk szervezésében elkészült a 2019-ben a dél-vietnami Can Tho-i múzeumban és 2020. októberben a Hanoi Vietnami Szépművészeti Egyezemen a Magyar Kulturális Alap támogatásával bemutatott, „Művészet, mint a diplomácia fokmérője” c. magyar kortárs festészeti kiállítás virtuális változata.

6. A Vietnami – Magyar Baráti Társaság 01.16-án, az Újév köszöntése mellett megemlékezett a Társaság alapítása 30. évfordulójáról.

7. A Vietnami Holdújév, a Bivaly-éve alkalmából Társaságunk nevében a FB-n köszöntöttük vietnámi barátainkat.

8. 02.12-én, a Holdújév első napján Nguyen Tien Thuc nagykövet megnyitotta a vietnámi népet és kultúrát népszerűsítő kiállítást Budapest 4. kerületének egyik sétáló utcájában.

Sajnos a rendezvényről csak a nagykövetség által a FB-n feltett tudósításból és

képekről értesültünk.

9. Szervezeti kérdések

a. Társaságunk aktuális létszáma: 133 fő

b. Az FB csoporttagok létszáma: 778 fő

10. Tájékoztatás a Társaság 2021.02.14-i pénzügyi helyzetéről:

január-februári pénzmozgás (bevételek és kiadások)

Tagi támogatás: 85.000.- Ft

Kiadás: 1.765.- Ft (banki költség)

Rendelkezésre áll:

Bankszámlán: 328.057.- Ft

Házi pénztárban: 358.512.- Ft

Összesen: 686.569.- Ft

Budapest, 2021.02.14.

Barátsággal,

Dr. Botz László

elnök