MVBT elnökségi ülés

2022.05.25-én 18,00-19,10

Honvéd Kulturális Központ, 219.terem

 

 

  1. Jelen volt:   Dr. Botz László

Váraljai Márton

Dr. Füstné Tran Thi Hanh

Nagy Gyula

Nguyen Thanh Huong

Nguyen Duc Thuan

Heiszmann György (EB)

Kolossváry Miklós (EB)

Vermes József (EB)

 

Megbeszélt témák:

 1. Az elnökség értékelte a 04.22-i MVBT-MVE Baráti Találkozót. A mintegy 100 fő részvételével rendezett, jó hangulatú találkozó negatívumaiként került említésre a magyar ételek hiánya, a kulturális program hosszúsága illetve, hogy továbbra sem tudtunk magyar programot biztosítani. Az elnök megbeszélést kezdeményez az MVE vezetőivel annak érdekében, hogy a soron következő rendezvényre kiküszöböljük a felmerült hiányosságokat.

2. Az elnök tájékoztatta az elnökséget, hogy 05.01-én részt vett P.K.San lakásán rendezett születésnapi rendezvényen.

3. Az elnök jelezte, hogy a nagykövetség meghívására Váraljai Márton társaságában részt vett Ho Chi Ming születésnapja alkalmából, Zalaegerszegen rendezett ünnepségen. A rendezvényen Zalaegerszeg város képviselői, a nagykövetség megjelent delegációja és a MVBT képviselői virágokat helyeztek el Ho Chi Minh szobránál, majd egy baráti ebéden vettek részt a helyi Kiskondás Étteremben.

A rendezvény kiváló alkalmat adott arra, hogy a MVBT képviselői a jövőt illető együttműködés érdekében kapcsolatot építhettek Zalaegerszeg város képviselőivel.

4. A nagykövetség tájékoztatása szerint 06.26-28-án hivatalos látogatásra Budapestre érkezik Vuong Dinh Hue, a VSZK Nemzetgyűlésének elnöke. A nagykövetség keresi a lehetőséget, hogy a MVBT képviselői találkozhassanak Hue elnökkel.

Váraljai Márton jelezte, hogy az elnök magyarországi programjában várhatóan szerepel az albertirsai MIRELIT vállalat meglátogatása, amely során ő is a fogadó delegáció tagja lesz.

5. Az elnök bejelentette. hogy Dr. Le Minh Triet, a VMBT HCM városi szervezetének elnöke levélben küldött tájékoztatást a szervezet III. Kongresszusának 05.21-i megtartásáról. Az elnök levélben köszöntötte a kongresszust.

6. Az elnök jelezte, hogy a Pákozdi Katonai Emlékpart igazgatójának tájékoztatása szerint a Békefenntartók Napja alkalmából a HM ünnepséget szervez Pákozdon 05.26-án. Az előzetes megbeszélés alapján a rendezvényen a MVBT képviseletében az elnök és Kollár Endre helyez el koszorút az emlékműnél.

7. Az elnök tájékoztatta az elnökséget a vietnami katona-veteránok tervezett látogatásával kapcsolatban, Vo Van Mai-al 04.22-én folytatott megbeszéléséről. A VMBT tájékoztatása szerint mintegy 58 fős csoport látogatását tervezik, ehhez meghívó levelet kértek a MVBT-től, amit az elnök megküldött. A látogatás során tervezzük a Petőfi laktanyában a vietnami emléktábla megkoszorúzását.

8. A magyar béketámogató feladatok indulása 50. évfordulója alkalmából az elnökség már korábban foglalkozott egy konferencia/ünnepség rendezésének gondolatával. Az elnök konzultációt folytatott a BM, a Békefenntartók Bajtársi Egyesülete képviselőivel, akik szívesen részt vennének egy ilyen rendezvényen. Az elnök felvette a kapcsolatot a Honvéd Kulturális Központ igazgatójával, aki a Budapesti helyőrség Dandár parancsnokának hivatalos megkeresését javasolta a Stefánia Palota igénybevételéhez. Nagy Gyula jelezte, hogy levélben fordul Mudra ezredeshez.

9. Váraljai Márton javasolta, hogy kiutazás előtt találkozzunk Balogdy Tibor új nagykövettel, aki várhatóan a nyár végé utazik ki állomáshelyére.

10. A szervezetre vonatkozóan az elnök jelezte, hogy a létszám nem változott, jelenleg 135 fő. Örvendetes viszont, hogy a FB-on egyre többen (1091 fő) követik bejegyzéseinket érdeklődnek a Társaság tevékenységét illetően.

11. Az elnök tájékoztatást adott a Társaság anyagi helyzetéről, eszerint rendelkezésre áll

Bankszámlán:        571.295.-

Házi pénztárban:     45.070.-

Összesen:             616.365.- Ft.

12. Az elnökség következő ülését 2022.06.29-én 18,00-kor tartja a Honvéd Kulturális Központ 218. termében.