MVBT elnökségi ülés

2022.09.21-én 18,00-19,10

Honvéd Kulturális Központ, 218.terem

  

 1. Jelen volt:   Dr. Botz László

Váraljai Márton

Nagy Gyula

Le Kim Thoa

Nguyen Thanh Huong

Vermes József

Kolossváry Miklós (EB)

 

 

 1. Megbeszélt témák:

 

1. Váraljai Márton beszámolt a Magyarországra látogatott vietnami csoporttal való 08.22-i találkozásról. Az elnök sajnálattal állapította meg, hogy a hivatalos szervek (MH) engedélyének elmaradása miatt nem voltunk képesek teljesíteni a vietnami veteránok kérését, hogy meglátogassák egykori kollégiumi épületüket és megkoszorúzzák az ott elhelyezett emléktáblát. Külön szégyenre ad okot, hogy a veteránok jelentős értékű ajándékot hagytak hátra a Petőfi laktanya részére, jóllehet nem tehettek látogatást az objektumban. Kérésük szerint a VMBT alelnöke, Vo Van Mai legközelebbi magyarországi látogatása során adná át az ajándékot az objektum parancsnokának.

2. Váraljai Márton beszámolt a nagykövetség által 08.23-án rendezett nemzeti ünnepi fogadásról, amelyen igen magas magyar hivatalos részvétel mellett Társaságunk elnökségének négy tagja – Váraljai           Márton, Le Kim Thoa, Vermes József és Heiszmann György – is megjelent.

3. Az elnök tájékoztatta az elnökséget Tong Thi Thanh Tuy, volt elsőbeosztottal való levélváltásról, akinek végleges hazatérése alkalmából az elnök levélben köszönte meg a magas szintű együttműködést és támogatást. Tuy asszony ugyancsak levélben válaszolt, magasra értékelte a Társasággal folytatott hároméves tevékenységet.

4. Az elnök értékelte a 09.09-én megrendezett Baráti Találkozót.

– Megállapította, hogy a várakozással ellentétben a részvétel alacsony volt (a Társaság részéről 43 fő), ami különösen a MVE tagsága részéről mutatott érdektelenséget).

– Az alacsony részvételi szám tekintetében külön hangsúlyozta a rendezvény költségét (700.000.- Ft), amelynek felét – a megállapodás alapján – a MVE fedezte

– Kiemelte Nguyen Thanh Huong és Le Kim Thoa elnökségi tagok felajánlását, akik 15.000-15.000.- Ft-tal támogatták a rendezvényt.

– A rendezvény kapcsán az elnök felvetette, hogy már több estben tapasztalható volt, hogy olyan tagok vesznek részt az étellel-itallal járó rendezvényeken, akik évek óta nem támogatták anyagilag a Társaságot. Ennek kapcsán jelezte, hogy a 2022 évben is eddig a tagság csupán 36,7 % küldött anyagi támogatást, aminek következtében a jelenleg rendelkezésre álló összeg nem tesz lehetővé újabb rendezvényt.

5. Az elnök és Váraljai Márton meghívást kapott a MVE-Bp. III. ker. által 09.10-én rendezett Vietnami Kulturális Nap-ra, amelyről tájékoztatást adtak az elnökségnek:

– A rendezvény három fázisból állt, a nagykövetség és a MVE vezetői megbeszélést folytattak a Bp. III. kerület vezetőivel, amely során hangsúllyal került megbeszélésre Hanoi-Son Tay kerületével korábban megkezdett kapcsolat. A meghívottak megtekintették a vietnami kultúráról szóló képkiállítást, majd vietnami ételek felkínálására került sor.

– Tárgyalás Dr. Kiss István polgármesterrel és Béres András alpolgármesterrel (testvérvárosi kapcsolat felújítása)

6. Az elnök felhívta a figyelmet a VMBT 09-18-i Találkozójáról, a FB-n közzétett beszámolóra, költségelszámolásra, illetve a képekre és videóra, amely alapján megállapítható, hogy a 600 fő résztvevő továbbra is igen pozitíven érez Magyarország iránt.

7. Az elnök tájékoztatta az elnökséget a nagykövetség vezetőivel folytatott informális beszélgetésről, amely során jelezték, hogy a Párizsi Egyezmény aláírása 50.évfordulójának megünneplésére Magyarországon és Vietnamban megemlékezéseket terveznek

 • Nagykövetségi rendezvény 11.19-én.
 • Ünnepség 2023.01.27-én
 • Központi ünnepség Hanoiban 2023.01.

A téma kapcsán ismét felvetésre került a korábban javaslatba hozott Békefenntartás 50 éve –konferencia (2023.tavaszán), amelynek előkészületei keretében – Nagy Gyula javaslata szerint – először a Honvéd Kulturális Központ új parancsnokával kell megbeszélést folytatni, ennek ki8menetelétől függően lehet a további intézkedéseket, feladatok meghatározni.

8. Szervezeti kérdések

  1. A Társaság létszámának alakulása: 136 fő (51 fő – 37,5 % vietnami)
  2. FB követők: 1207 fő
  3. Kemenczky Géza (NEFB I. váltás) 2022.09.14-én elhunyt.

 

9. Tájékoztatás a Társaság 2022.09.15-i pénzügyi helyzetéről

2022-ben támogatást küldő tagok: 56 fő (36,7 %)

Két vagy több éve támogatást nem küldő tagok: 71 fő (52,2 %)

Rendelkezésre áll:

Bankszámlán:                263.602.-

Házi pénztárban:             11.370.-

Összesen:                    274.972.- Ft.

 

10. Következő elnökségi ülés időpontja: 10.26.18,00 MHKK