MVBT elnökségi ülés

2023.03.09-én 18,00-19,00

Honvéd Kulturális Központ, 218.terem

 

 

  1. Jelen volt:   Dr. Botz László

Váraljai Márton

Nagy Gyula

Le Kim Thoa

Nguyen Duc Thuan

Nguyen Thanh Huong

Kolossváry Miklós (EB)

Vermes József (EB)

 

 

Megbeszélt témák:

  1. Az elnök beszámolt a VSZK nagykövetsége és a Külhoni Vietnamiak Hivatala által 02.04-én rendezett Holdújévi ünnepségről. A jelentős számú résztvevők között voltak – Külkereskedelmi és Külügyminisztérium, az Országgyűlés Hivatala, az Újpesti Polgármesteri Hivatal, a Magyarországon élő vietnamiak mellett -az ASEAN országok magyarországi nagykövetségeinek, valamint a horvátországi vietnami kolónia képviselői. Sajnos a MVBT részéről igen csekély volt a részvétel.

A rendezvényen a Vietnami Katona Szinház művészei adtak színes, magas színvonalú kultúrműsort.

2. Az elnök beszámolt „Az almafa virága” c. magyar-vietnami koprodukciós film, Uránia Filmszínházban 02.08-án rendezett díszbemutatójáról.

3. Az elnök beszámolt a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezetének 02.20-i rendezvényéről, ahol a rendezők kérése szerint a Dél-Vietnámban teljesített NEFB misszióról tartott előadást.

4. Az elnök tájékoztatta az elnökséget a VMBT HCM városi szervezete és a magyar főkonzulátus által, a magyar-vietnami diplomáciai kapcsolatok felvétele 73. évfordulója alkalmából 02.25-én szervezett rendezvényéről.

5. Az elnök és Váraljai Márton tájékoztatta az elnökséget a 02.28-án, Váraljai Márton lakásán rendezett informális találkozóról, amelyen részt vett N.B.Thao nagykövet asszony, L.T.Ha elsőbeosztott, Dr. Botz László, Nagy Gyula és felesége. A családi légkörű találkozó tovább mélyítette a MVBT és a nagykövetség vezetői közötti kapcsolatot. Az elnök köszönetet mondott Váraljai Mártonnak és feleségének a találkozó megszervezéséért és lebonyolításáért.

6. Az elnök tájékoztatta az elnökséget a Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság által, Dr Kovács Tamás altábornagy, legfőbb ügyész tiszteletére 2023.04.26-án szervezett Könyvbemutató és Emlékkonferencia rendezvényről, amelyre felkérték az MVBT elnökét rövid előadásra a Dél-Vietnámban teljesített NEFB misszióról, azon belül Dr. Kovács Tamás tevékenységére.

7. Az elnök tájékoztatta az elnökséget, hogy elkészült Heiszmann György „Vietnámi kaktusz és mimóza” c. könyvének lektorálása. A könyv nyomtatását és kiadását a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat biztosítja, Várhatóan a könyv április hónapban kerül kiadásra.

8. Az elnökség határozata szerint, tekintettel az április 7-i ünnepnapra, hősi halottaink síremlékeinél tervezett hivatalos megemlékezést 04.012-én tartjuk meg. A helyszín biztosításának, az időpont katonai szervekkel történő egyeztetésére Nagy Gyula vállalkozott. Az időpont rögzítését követően küldjük ki a meghívókat. A megemlékezésen beszédet mond Nagy Gyula.

  1. Az elnök tájékoztatást adott a Pákozdi Katonai Emlékpark tavaszra tervezett programjairól  ( Emlékhelyek Napja központi rendezvény, kiállítás Farkas Aladár szobraiból;Békefenntartók Napja, kiállítás)

Az elnök tájékoztatást adott a nagykövetség előzetes terveiről,  miszerint 05.13-án Zalaegerszegen rendeznek Vietnami Kulturális Napot, illetve megemlékezést a Ho Chi Minh szobornál, amely            rendezvényre meghívják a MVBT tagjait is.

10. A  Hanoi-ból kapott információk alapján az elnök tájékoztatást adott a Hanoi-ban, a Hanoi Nemzeti Egyetemen megalakított Magyar-klub -ról, amelynek célja a magyar élet és kultúra bemutatása, a magyarországi továbbtanulási lehetőségek bemutatása, a magyar-vietnámi kapcsolatok megismertetése a fiatalokkal.

11. Az elnök jelezte, hogy P.V.Son, a VMBT főtitkára vezetésével 2023.05.20-06.14 között egy hét tagú csoport tervezi látogatását Magyarországra, amely során találkozni kívánnak a MVBT tagjaival a további együttműködés megbeszélésére, illetve üzletemberek lehetséges találkozóinak szervezésére. Vietnami kérésre az elnök meghívó levelet küldött a csoport vízumügyeinek intézéséhez.

12. A tervezett közgyűlésre vonatkozóan az elnökség úgy határozott, hogy azt 2023.04.25-én 18,00-ra hívja össze. A helyszín (Honvéd Kulturális Központ, 218. terem) és az időpont egyeztetését Nagy Gyula végzi a HKK illetékeseivel.  A tagság felé az értesítést az egyeztetést követően küldjük ki. Az előzetes tervek szerint a közgyűlésen, Társaságunk jövőjére vonatkozó döntés mellett megemlékezünk a Párizsi Tűzszüneti egyezmény aláírásának 50., illetve NEFB misszió befejezésének évfordulójáról.

13. Szervezeti kérdések vonatkozásában az elnök bejelentette, hogy új tagként jelentkezett Társaságunkba Horváth Viktor Dániel, így az aktuális létszám 135 fő. FB követőink száma 1274 fő, ami folyamatos növekedést, a Társaság által közzétett információk iránti folyamatos érdeklődést mutat.

14. Váraljai Márton jelezte, hogy a Jászi Oszkár Külpolitikai Társaság felkérésére május hónapban előadást tart Vietnámról.

15. Az elnök tájékoztatást adott a Társaság 2023.02.28-i pénzügyi helyzetéről. Jelezte, hogy az elmúlt időszakban az OTP bank jelzése alapján a rendőrség zárolta a Társaság bankszámláját. A bankban, illetve a rendőrségen folytatott tájékozódás szerint egy tatabányai csalás ügyében került látókörbe a Társaság számlája, amelyen – a számla feltörését követően – illetéktelen tranzakciókat bonyolítottak le, ezért a tatabányai rendőrség, a vizsgálat időtartamára lefoglalta a számlát. Jóllehet a számlához a vizsgálat befejezéséig nem férünk hozzá, adataink szerint azon 407.710.- forinttal rendelkezünk.Továbbá a házi pénztárban van  2.020.- Ft., azaz összesen:      409.730.- Ft.

16. Következő elnökségi ülés időpontját az elnökség 2023.04.20.18,00-ra határozta meg a HKK 218. termébe.