A MVBT képviselőinek találkozója Vuong Dinh Hue úrral, a VSZK Nemzetgyűlés elnökével. 2022.06.27.
(A VSZK Nemzetgyűlés online lapjának tudósítása)
Vuong Dinh Hue, a VSZK Nemzetgyűlésének elnöke helyi idő szerint ma délelőtt Budapesten találkozott Dr. Botz Lászlóval, a Magyar-Vietnami Baráti Társaság elnökével, a találkozó során kijelentette: a delegáció magyarországi látogatása előmozdítja és elmélyíti általában a Vietnam és Magyarország közötti átfogó partnerséget, illetve a két ország Országgyűlésének együttműködése különösen új távlatokat nyit a kétoldalú kapcsolatokban, valamint a regionális és nemzetközi fórumokon való szoros együttműködésben.
Dr. Botz László, a Magyar – Vietnami Baráti Társaság elnöke köszöntötte Vuong Dinh Hue urat, a Nemzetgyűlés elnökét hivatalos magyarországi látogatásán, őszinte tiszteletét fejezte ki Vietnam és népe iránt. Felidézte a háborús Vietnamhoz kötődő mély emlékeit, és nagyra értékelte a két ország kapcsolatában az elmúlt időszakban bekövetkezett pozitív fejleményeket, amelyek a két ország vezetőinek találkozásain, kapcsolattartásán tükröződnek.
A Baráti Társaság képviselői abban a megtiszteltetésben részesültek, hogy Nguyen Phu Trong főtitkár 2018-as magyarországi látogatása során jelen lehetnek és számos tartalmas tevékenységben vehettek részt, tanúi lehettek a két ország vezetőinek eltökéltségének a kétoldalú együttműködés fokozásában és elmélyítésében.
A találkozón Dr. Botz László úr áttekintette a Társaság történetét és fontos fejlődési mérföldköveit az 1989-es megalakulásától egészen napjainkig, jelezte további eltökéltségét a magyar-vietnami barátság előmozdítására a népi diplomácia területén, hozzájárulva a két ország átfogó partnerségének megvalósításához.
A találkozón a Nemzetgyűlés elnöke, Vuong Dinh Hue hangsúlyozta, hogy Vietnamot és Magyarországot hagyományos barátság és sokrétű együttműködés köti össze több mint 70 éve, megerősítette, hogy Vietnam mindig fontosnak tartja és erősíteni kívánja a sokoldalú együttműködést Magyarországgal, Vietnam első átfogó partnerével Közép-Kelet-Európában.
Vuong Dinh Hue kijelentette: Vietnam állama és népe mindig emlékszik és nagyra értékeli Magyarország értékes segítségét és támogatását a felszabadító harc időszakában. a nemzetegyesítés során, valamint napjainkban az ország építésében és védelmében.
A Nemzetgyűlés elnöke a párt, az állam és a parlamenti diplomácia csatornái mellett nagyra értékelte a Magyar – Vietnami Baráti Társaság és a Vietnami – Magyar Baráti Társaság elmúlt időben végzett pozitív tevékenységét. A két ország közötti személyes kapcsolatok fontos diplomáciai csatornának jellemezte, amely hozzájárul a baráti együttműködés előmozdításához a két ország állama és lakossága között.
Vuong Dinh Hue, a Nemzetgyűlés elnöke kifejezte reményét, hogy a Magyar-Vietnami Baráti Társaság továbbra is folytatja az együttműködés erősítésére irányuló tevékenységét, különösen a delegációs csereprogramok terén, a jó kapcsolatok bemutatását különösen a fiatalok körében, ezzel hozzájárulva a két ország közötti kapcsolatok pozitív alakításához.