Az Almafa virága: Megható, hűséges szerelmi történet „nyílik” Vietnam – Magyarország történelmi kapcsolatán keresztül (TGDA – 2023.05.31.)
Közel 3 hónapos magyarországi premier után az Alma virága című (eredeti cím: Budapest, ahol a szerelem kezdődik), első magyar-vietnami koprodukciós játékfilm május 27-én este került bemutatásra Ho Chi Minh-város 1. kerületében a Cinestar Quoc Thanh filszínházban.
A film a HCM városi Filmszövetség 2 Filmstúdiója és a magyarországi Solve Art Kft Filmstúdió első érdemi együttműködésének gyümölcse. Ez egyben az első játékfilm, amelyet vietnami felirattal vetítenek Magyarországon és Vietnamban.
Az ünnepélyes bemutatón megjelent Nguyen Ho Hai úr, a Ho Chi Minh-városi pártbizottság helyettes titkára; Baloghdi Tibor úr, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete; Dr. Botz László honvéd altábornagy, a Magyar- Vietnami Baráti Társaság elnöke; Olaszország, Franciaország, Németország, Egyesült Államok, Nagybritannia Ho Chi Minh-városi konzulátusainak képviselői; Thanh Thuy, Ho Chi Minh város Kulturális és Sport Minisztériumának igazgatóhelyettese; Duong Cam Thuy asszony, a Ho Chi Minh városi Filmszövetség elnöke; Nguyen Quang Vinh úr, a Vietnami –Magyar Baráti Társaság Ho Chi Minh városi szervezetének alelnöke, György Lea asszony, magyar filmproducer és Nhu Quynh és Lan Huong színészek.
A meglehetősen lenyűgöző gyönyörű jelenetek, mind Magyarországon, mind Vietnamban, különösen az egykori fővárosban, Budapesten, amely Vietnam csodálatos Párizsához hasonlítható, mint élő festmények gyengéden vonzották a nézőt. A szocialista blokk akkori országát csodálatosan közelíti meg és alkotja meg két operatőr, Csepeli Eszter és Szilágyi Gábor minden szögből, a képkockák aprólékos finomsága, a gyönyörű, furcsa képi nyelvezet és a film gyors tempója révén meséli el a film történetét. Gyönyörű képi világ, mint színekben gazdag karakter, amely a filmben szereplő karaktereket kíséri a keresés útján.
A film története egy Song Ha nevű, határozott egyéniséggel és bátorsággal teli lány izgalmas kalandjáról szól, aki úgy dönt, megkeresi nagymamája magyar kedvesét (egyben saját nagyapját). A mai Duna-parton Song Ha megismerkedett Viktorral, egy szenvedélyes környezetmérnökkel, aki önként jelentkezik, hogy elkísérje. Egy fiatal pár kalandtörténete, amely párhuzamosan játszódik a Thien Nga vietnami diáklány magyarországi emlékeivel, aki a hetvenes években a mezőgazdasági egyetemen tanul. Váratlanul Thien Nga és Tibor, egyetemi csoporttársak egymásba szerettek. Ennek eredményeként Thien Nga terhes lett. Az adott helyzetben a vietnami diákok felügyelője elrendeli Thien Nga hazatoloncolását. Thien Nga meg akarta tartani gyermekét, ezért elfogadta, hogy abba kell hagynia az egyetemi tanulmányait, és vissza kell térnie hazájába. Bár nagyon jól tudta, hogy amikor visszatér Vietnamba, nemcsak önmagát, de egész családját is rossz hírbe keveri.
Thien Nga nagyanyja életének rejtelmeiből, a mai Magyarországon Song Ha fokozatosan megismerte családja múltját és az ő valódi származását. Gyönyörű befejezés Song Ha és Viktor nyíltszívű vietnami-magyar szerelmi története és Tibor nagypapa emberséges megjelenése.
György Lea, a film producere számos dokumentumfilmet már forgatott Vietnamban, ahol jó kapcsolatokat épített ki a Vietnami-Magyar Baráti Társaság tagjaival HoChi Minh-városban és Hanoiban. Találkozott vietnamiakkal, akik Magyarországon tanultak, és meghallgatta diákéletük történeteit. 2017-ben György Lea találkozott a Ho Chi Minh-városi Filmszövetség képviselőivel, amely megbeszéléshez Nguyen Quang Vinh úr, a Vietnami-Magyar Baráti Társaság Ho Chi Minh-városi szervezetének alelnöke – aki korábban ugyancsak Budapesten tanult – is csatlakozott. A Ho Chi Minh városi Filmszövetség képviselői egyetértettek a film ötletével és megvalósításával. A film eredeti forgatókönyvét 2017-ben Dang Thanh Binh írta, majd annak tanulmányozása után Szűcs Dóra magyar filmrendező szerkesztette és rendezte a filmet. 2020 februárjában, a Covid-járvány kirobbanása előtt került aláírásra a filmgyártásra vonatkozó együttműködési szerződés a Solve Art Kft Filmstúdió és a Ho Chi Minh City Cinema Association Filmstúdió között. Ezt követően a filmet Magyarországon, majd 2020. október 2-án és 11-én Vietnamban forgatták a jeleneteket.