A vietnami háborút lezáró Párizsi Tűzszüneti Egyezmény aláírásának 50. évfordulójára rendezett ünnepségsorozat – Hanoi, 2023.01.13-18.

 

A vietnami háborút lezáró párizsi egyezmény aláírása 50. évfordulója alkalmából a Vietnami Baráti Társaságok Szövetsége 15 ország 26 küldöttét hívta meg és fogadta Hanoiban rendezett ünnepségsorozatra. Magyarország részéről a Magyar – Vietnami Baráti Társaság Dr. Botz László elnök által vezetett három tagú delegáció kapott meghívást és vett részt a rendezvény sorozaton.

A magyar delegációt 01.12-én fogadta a Vietnami – Magyar Baráti Társaság vezetősége, ez alkalommal nyílt lehetőség a Társaság új elnökével, Vu Hoang Linh úrral találkozni. A találkozón az elnök mellett részt vett Pham Viet Son úr, a Társaság főtitkára, Tran Viet Trong úr, Vo Van Mai úr, Dr. Vu Hoai Chuong úr, Dang Vu Nhat Thang úr, a Társaság alelnökei. A vacsora során Dr. Botz László a VMBT tagságának szóló ajándék képet adott át Linh úrnak, a MVBT tagság nevében.

A 01.13-án indult hivatalos program előtt a magyar delegáció találkozott és rövid megbeszélést folytatott Nguyen Phuong Nga nagykövet asszonnyal, a Vietnami Baráti Társaságok Szövetsége elnökével, akinek átadták a „Magyar Katonák Dél-Vietnamban 1973-1975”  c. könyvet.

A rendezvénysorozatra meghívott nemzetközi csoport 01.13-án koszorút helyezett el a Ho Chi Minh mauzóleumnál, megtekintették az évfordulóra rendezett „Aspiration of Peace” kiállítást, majd részt vettek a Vietnami Baráti Társaságok Szövetsége által rendezett szemináriumon, ahol a Külügyminisztérium  képviselője mellett felszólalt Helene Luc asszony, a Francia – Vietnami Baráti Társaság tiszteletbeli elnöke, Renato Darsi úr, az Olasz – Vietnami Baráti Társaság korábbi elnöke, John McAuliff úr, a Megbékélésért és Fejlődésért Alapítvány amerikai igazgatója, Rabin Deb úr, az Össz Indiai Béke és Szolidarítási Szervezet Tanácsadó testületének tagja, John Terzano úr, az amerikai Vietnam Veteránok szervezetének alapítója, Pham Van Chuong úr, az Ázsia-Afrika-Latinamerikai Szolidarítási Szervezet vietnami bizottságának elnöke, Pham My Le kisasszony, a Vietnami Baráti Társaságok Szövetsége Multilaterális Ügyek részlegének vezető munkatársa, George Burchett úr, a háború időszakában jelentős újságírói tevékenységet folytató Afred Burchett úr fia valamint Lorena Pena Mendoza asszony, a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség elnöke. A hozzászólások alapvetően a Vietnam irányában kifejezett szolidaritást hangsúlyozták.

01.13-án délután a csoportot fogadta Nguyen Xuan Phuc, a Vietnami Szocialista Köztársaság elnöke, aki kiemelte a párizsi megállapodás jelentőségét, hogy a háború befejezésén túl megnyitotta az utat az ország újraegyesítéséhez. Kiemelte, Vietnam nagyra értékeli a baráti országok, közöttük Magyarország hathatós támogatását mind a háború alatt, mind a tűzszünet ellenőrzésében. Magyar részről Dr. Botz László rövid hozzászólásában hangsúlyozta a vietnami nép hősi helytállását a háború során, illetve a jelentős és folyamatos ország és társadalom fejlesztő tevékenységet.

01.14-én a nemzetközi csoport, az évforduló alkalmából három emlék fát ültetett a Hanoi Béke Parkban.

 

01.15-én a magyar delegáció találkozott Nguyen Mai Huong festőművésznővel, aki korábban a Hanoi Ifjúsági Központ égisze alatt működő Vietnami – Magyar Kulturális Klub alelnöke volt.

 

01.16-án a magyar delegáció találkozott Nguyen The Quang úrral, Hanoi korábbi főpolgármesterével, a Vietnami – Magyar Baráti Társaság korábbi elnökével.

 

01.17-én a nemzetközi csoport részt vett a Vietnami Külügyminisztérium által a Nemzetközi Konferencia Központban szervezett központi ünnepségen, amelyen a kulturális bemutatót követően a VSZK külügyminisztere mondott ünnepi beszédet, majd, a párizsi tárgyalásokon résztvevő 96 éves Nguyen Thi Binh asszony, a Dél-Vietnami Köztársaság Ideiglenes Forradalmi Kormányának akkori külügyminisztere és fő tárgyalója emlékezett a tárgyalások részleteire. A nemzetközi csoport részéről Helene Luc asszony méltatta az eseményt és a párizsi tárgyalások folyamatát.

 

Az évforduló alkalmával a magyar delegáció tagjai megkapták a „Békéért és a Nemzetek Közötti Barátságért” elnevezésű kitüntetést.

 

A magyar delegációt 01.16-án hivatalában fogadta Baloghdi Tibor nagykövet úr.