A magyar-vietnámi diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója alkalmából tartottak megemlékező ünnepséget október 31-én, szombaton a Debreceni Egyetem Főépületének Aulájában. A rendezvény a Magyar-Vietnámi Baráti Társaság, a Debreceni Egyetem és a Kossuth Lajos Tudományegyetem Baráti Köre Egyesület közös szervezésében valósult meg. A jubileumi eseményen Őexcellenciája Nguyen Tien Thuc, Vietnám magyarországi nagykövete is részt vett, aki méltatta a két ország előre vezető kapcsolatát.

Dr. Botz László nyugalmazott altábornagy, a Magyar-Vietnámi Baráti Társaság elnöke felidézte, hogy többek között a vietnámi-amerikai háború során Magyarország szolidaritását kifejezendő, élelmiszert, gyógyszert, vért, ruhát, pénzt gyűjtött a véres háborútól szenvedő vietnámiaknak. Hozzátette: a két ország kapcsolatának folyamatos fejlődésével a népek egyre többet tudtak meg egymásról. Érdekesség, hogy Vietnámban él a legnagyobb, nem magyar származású, de magyarul kiválóan beszélő közösség, a jelentős számú csoport tagjai pedig hazájuk megbecsült agrárszakemberei, mérnökei, orvosai lettek, és nem egy közülük a politikai-gazdasági hierarchia legmagasabb fokára is eljutott – mondta.

Dr. Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese elmondta, hogy országszerte emlékeztek meg Magyarország és Vietnám hivatalos államközi kapcsolatának jubileumáról, az ünneplésre pedig a cívisvárosnak, a Debreceni Egyetemnek is meg van az oka. Országos viszonylatban a magyar-vietnámi kapcsolatok az elmúlt években hihetetlen mértékben kiszélesedtek, mindez azonban nem működhetne a megfelelő egyetemi háttér nélkül.

Debrecenben folyamatosan bővül az az ösztöndíjrendszer, amely lehetővé teszi, hogy évente több száz vietnámi diák tanuljon Magyarországon.

Magasrangú politikai látogatások történnek, az elmúlt időszakban Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Szijjártó Péter, külgazdasági- és külügyminiszter is jártak az ázsiai országban, ahol jelenleg két debreceni vonatkozású cégnek vannak komoly befektetései. Míg korábban a németek vezették a más országokba irányuló befektetések listáját, a tavalyi évben már a keletről irányuló tőke lett a legmeghatározóbb, az onnan érkező cégek valósították meg a legnagyobb beruházásokat hazánkban is – tette hozzá Dr. Barcsa Lajos alpolgármester.

A rendezvényen levetítésre került a „Dunának, Mekongnak egy a hangja” c. film, majd megnyitásra került a „Vietnam mai arcai” c. fotókiállítás.

(fotók a Galériákban)