A két fontos eseményre 2020. október 10-én, szombaton délelőtt került sor Hanoiban, a Tudományos és Technológiai Minisztérium aulájában.

A Társaság 1500 tagja nevében mintegy 150 küldött vett részt a kongresszuson, közöttük két küldött Magyarországról, három küldött Ho Si Minh-városból, egy küdött Da Nangból és egy küldött Hue-ból. A jelenlévők közül sokan hallgatók és gyakornokok voltak a múlt század hatvanas évei és kilencvenes évei között Budapesten, Debrecenben, Szegeden, Miskolcon, Pécset, Sopronban, Gödöllőn, Székesfehérváron, Nyíregyházán, jelenleg Hanoi, Ho Si Minh-város, Hai Phong, Da Nang, Hue, Hai Duong, Bac Kan, Bac Ninh, Bac Giang, Thanh Hoa, Thai Binh, Vinh Phuc lakói.

Az ülésen részt vett Nguyen Phuong Nga, a Vietnami Baráti Társaságok Uniójának elnöke, Nguyen Quoc Dung, külügyminiszter-helyettes; Pham Thai Nhu Mai asszony, az Unió Európai Bizottságának helyettes vezetője; valamint a Belügyminisztérium képviselői.

A kongresszus meghallgatta a Társaság vezetésének a 2014 és 2020 közötti munkáról szóló összefoglaló jelentését, valamint a 2020–2025 közötti időszakra tervezett munka irányelveit; az Ellenőrző Bizottság IV. kongresszusi ciklusra vonatkozó felülvizsgálati jelentése; beszámolót az Társaság módosított alapszabályáról.

A Társaság új ciklusának vezetőire irányuló szavazásakor az Elnökség ismertette a korábbi vezetés által javasolt és a belügyminisztérium által jóváhagyott 40 tagú listát. A kongresszus megszavazta a 41 fős vezető testületet, 39 tagot listáról választottak meg, további két jelöltet a tagság jelölése alapján fogadtak el. A kongresszus megválasztotta azöt5 tagú Ellenőrző Bizottságot is.

Ezt követően a megválasztott Végrehajtó Bizottság megtartotta az első ülést, megválasztotta a Társaság elnökét, a négy alelnököt (mind 65 év alatti), a főtitkárt és az állandó bizottság hét tagját.
Az Ellenőrző Bizottság megválasztotta elnökét.

A Vietnami Baráti Társaságok Szövetsége nyolc kitüntető érmet és nyolc további elismerést 8 adott át a Társaság 16 aktív tagjának.

A diplomáciai kapcsolatok 70. évfordulója alkalmából rendezett programban üdvözlő beszédet mondott Pham Cong Tac, a Társaság új elnöke és Őry Csaba, vietnami magyar nagykövet.

A vendégeknek megtekintették a magyarról vietnami nyelvre lefordított magyar regényekből összeállított könyvkiállítást és Vietnam és Magyarország közötti barátság történetét bemutató fotósorozatot.

A SZAVAZÁS EREDMÉNYE:

AZ EGYESÜLET ELNÖKE:
Pham Cong Tac, tudományos és technológiai miniszterhelyettes

AlELNÖKÖK:
• Vu Hoang Linh, a Hanoi Nemzeti Természettudományi Egyetem rektora
• Vo Van Mai, a HiPT Group ügyvezető igazgatója
• Dang Vu Nhat Thang, Hanoi – Son Tay Város Népibizottságának volt elnöke
• Tran Viet Trung, a Vietnam Mobile Platform Service részvénytársaság elnök vezérigazgatója

FŐTITKÁR
Pham Viet Son, a Vietnami Kereskedelmi és Szolgáltató Részvénytársaság elnök igazgatója